Žáci dostali pololetní hodnocení, většina z nich elektronicky

Školáci dnes dostali své pololetní vysvědčení. V tradiční papírově podobě si ho ale ve školách vyzvedli většinou jen žáci prvních a druhých tříd a speciálních škol, kde funguje prezenční výuka. Ostatní děti, které se kvůli epidemii covidu-19 vzdělávají na dálku, obdržely výpis v elektronické podobě. Jen výjimečně si i starší žáci mohou hodnocení vyzvednout osobně, a to při individuálních konzultacích, nebo třeba na vrátnici školy. V pátek čekají školáky jednodenní pololetní prázdniny, na které v týdenních turnusech po okresech navážou prázdniny jarní.

Naprostá většina dětí má i letos na pololetním vysvědčení i letos známky, ačkoli ministerstvo školství doporučovalo hodnotit žáky spíš slovně. Podle odhadu předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého doplní známky slovním hodnocením asi třetina škol a úplně bez známek se jich obejde méně než deset procent.

V pondělí 1. února začínají dětem z 15 okresů týdenní jarní prázdniny, v dalších týdnech se přesunou postupně do dalších regionů a celý cyklus skončí v polovině března. Letošní prázdniny, které v předchozích letech hodně rodin trávilo na horách, výrazně poznamená pandemie koronaviru a dosud nevídaná omezení možností trávení volného času a setkávání lidí.