Zájem o rozvoz květin je na MDŽ větší než na Valentýna

Květiny v e-shopech s rozvozem na dnešek, na který připadá Mezinárodní den žen (MDŽ), za poslední dva týdny objednalo podle analýzy společnosti Shoptet zhruba třikrát více Čechů než na začátku února, tedy před Valentýnem. V běžných měsících kupuje květiny on-line v průměru 30.000 mužů, před MDŽ je to až 140.000. růměrná cena kytice včetně dopravy činí asi 460 korun, muži ale přidávají i drobné dárky a přání, za průměrný nákup k MDŽ tak zaplatí průměrně okolo 620 korun.

Na MDŽ stejně jako na Valentýna jsou podle dat Shoptetu nejprodávanějšími květinami růže. Většinu objednávek lidé momentálně zadávají u menších lokálních květinářství. Květinářství mají ze zákazu maloobchodního prodeje výjimku a jsou otevřená. Přesto mnoho klasických prodejců vzhledem k pandemii zavedlo také rozvoz.

Mezinárodní den žen se slaví jako připomínka demonstrace newyorských dělnic z 8. března 1908 proti těžkým pracovním a životním podmínkám. MDŽ si lidé poprvé připomněli v roce 1911 v několika zemích Evropy řadou manifestací, ovšem tehdy to bylo ještě 19. března.