Rekordní koberec z květin váží 95 kilogramů

Blanka Böhmová vytvořila více než 80 metrů dlouhý koberec s kytičkami z vlny

Pelhřimov, město rekordů, opět žije. Celý týden si připomíná třicetiletou tradici rekordmanských festivalů. Do knihy rekordů se zapsal i unikátní koberec.

I když ještě nejde uspořádat přehlídku v tradičním rozsahu, rozhodli se pořadatelé z Muzea rekordů a kuriozit nezahodit půlroční úsilí a připravili rekordní pokusy do komornějšího prostředí.

Na úvod se otevíralo šampaňské šavlí

Milan Průcha vytvořil rekord v otevírání lahví šumivého vína technikou sabrage | Foto: Daniela Brychtová,  Český rozhlas

Na úvod tu létaly špunty. Nešlo však o oslavu otevření muzae po několika měsících, ale Milan Průcha tu otevíral lahve šavlí. Je českým velvyslancem šampaňského řádu rytířů Confrérie du Sabre d’Or (Bratrstvo zlaté šavle).

Dokázal za 14,62 vteřiny otevřít 15 lahví šumivého vína a to technikou sabrage. Pokud máte ten správný grif, hrdlo láhve se usekne a šumivé víno vyletí do výšky. Zdaleka ne každému se to ale podaří.

Životní dílo Blanky Böhmové - 84 metrů dlouhý koberec

Blanka Böhmová s rekordně dlouhým kobercem s vlněnými květinami | Foto: Agentura Dobrý den

Životní dílo a pozoruhodný rekord z kategorie "rukodělná zručnost" představila Blanka Böhmová. Vyrobila nejdelší květinový koberec z více než 6 tisíc vlastnoručně vyrobených květin. Výroba koberce představuje 2 tisíce hodin práce jediného člověka. Unikátní dílo, kterým se zapsala do České knihy rekordů, je dokladem toho, že rčení o zlatých českých ručičkách má stále svou platnost.

Něco málo čísel. Koberec je dlouhý 83,9 metru a široký 60 cm. Na podkladové látce je 6874 kytiček zhotovených z vlny. Květy tvoří souvislou plochu 50,34 m2. Kobereček váží 95 kg a byl sestaven z 64 částí o délce 120 cm a jednoho bonusového dílu měřícího 710 cm, který se stal součástí expozice Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

Zakoupením části koberce lidé přispějí na charitu

Rekordmanka na svém životním díle pracovala po dobu 3 let, přičemž kytiček vyrobila mnohem více, než bylo použito. Vlnu na květiny autorce věnovali přátelé a občané Kaznějova i vzdálenějších regionů.

Květinový koberec paní Blanky Böhmové | Foto: Agentura Dobrý den

Nejdelší květinový koberec v České republice byl oficiálně přeměřen v kostele sv. Bartoloměje v Pelhřimově a následně rozprostřen na Masarykově náměstí. Je dokladem nejen zručnosti, ale i boží trpělivosti a elánu Blanky Böhmové.

Krátce po zaevidování rekordu vznikla mezi autorkou a pořadateli z Muzea rekordů a kuriozit dohoda, že se společně pokusí po rozdělení koberce nabídnout 120 cm dlouhé části zájemcům a výtěžek darovat na charitu.

klíčová slova:

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.