Devítiletá dívka z Jihlavy je rekordmankou. Už po čtvrté darovala své vlasy na paruky nemocným

Róza Kloknerová

Devítiletá Róza Kloknerová z Jihlavy se nechala ostříhat v pelhřimovské Agentuře Dobrý den. Získala tak zároveň titul nejmladší dárkyně vlasů. Víte, že darované vlasy mají být dlouhé třicet centimetrů a na jednu paruku je třeba vlasů od pěti lidí?

Róza Kloknerová | Foto: Agentura Dobrý den

Róza Kloknerová darovala vlasy pro potřeby především onkologických pacientů už čtyřikrát, poprvé ve čtyřech letech. V letech 2017, poté 2019 a 2020.

Všechny ustřižené culíky nashromážděné u kadeřnice Šárky Křížové využije Nadační fond Grácie, který nákladné paruky lidem bez vlasů poskytuje. Róze rostou vlasy velmi rychle, proto je mohla darovat opakovaně. Má dlouhé vlasy ráda, česání jí nevadí, ale délka skoro do pasu jí už vadí při sportu, kterému se věnuje.

Róza Kloknerová | Foto: Agentura Dobrý den

Lidé jsou s nemocnými solidární

Róza Kloknerová | Foto: Agentura Dobrý den

"Po založení fondu jsme zjistili, že nejen onkologicky nemocní pacienti mohou být bez vlasů, ale také alopetici. To je autoimunitní onemocnění, kdy ti pacienti, pacientky přicházejí o své vlasy, někdy nadobro," řekla ředitelka fondu Grácie Eva Růžičková. Lidé jsou podle ní s nemocnými solidární, dárců vlasů je hodně. Vedle Gracie funguje i řada jiných organizací se stejným cílem.

Nadační fond Grácie vznikl v roce 2017. Paruky z pravých vlasů zatím věnoval 78 ženám a dětem. Vlasy získává prostřednictvím svých certifikovaných kadeřnic, kromě Jihlavy je má také v Olomouci, Teplicích a Praze. Darované vlasy by měly být asi 30 centimetrů dlouhé, suché, správně rozčesané a pevně stažené gumičkou. Na jednu paruku jsou potřeba vlasy alespoň pěti lidí.

Peníze na výrobu paruk nadace získává z darů a částečně také z prodeje darovaných vlasů kadeřnicím, které je používají k prodlužování vlasů svých zákaznic.

Róza Kloknerová | Foto: Agentura Dobrý den
klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.