Na Festivalu rekordů a kuriozit padlo 102 rekordů

102 rekordů padlo na Festivalu rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Jedná se o největší akci svého druhu v Evropě a výkony účinkujících byly pozoruhodné.

Notový záznam vyřezaný do melounu, svetr zhotovený za necelých devět hodin, a to od stříhání ovce až po sešití hotového výrobku. I takové rekordy padaly na festivalu v Pelhřimově. Už pátým rokem se vyhlašuje i kategorie rekordman a rekordmanka roku, připomněl prezident agentury Dobrý den Miroslav Marek.

"Mezi muži se stal rekordmanem roku Petr Beneš, muž na jednokolce. Dokázal na tomto cyklostroji vyskákat Petřínskou rozhlednu v Praze. Povedlo se mu to za pouhých sedm minut. Mezi ženami zvítězila známá plavkyně pokořitelka kanálu La Manche Yvetta Hlaváčová. Na titul byla nominována za svůj výkon, kdy během jednoho týdne proplavala téměř celý tok řeky Vltavy."

Pozoruhodný byl i rekord - sedm akrobatických cviků na kůlu. S tím jsme se tu ještě nesetkali.

"S tím jsem se nesetkali nejen v České republice, ale ani v drtivé většině zemí, protože se jedná o zcela tradiční indické cvičení nebo průpravu indických bojovníků. Tradice sahá až do předminulého tisíciletí. Český ambasador pan Kalina tomuto cvičení propadl natolik, že se mu začal věnovat a předvedl to, co kromě Indů nikdo jiný v Evropě nezvládá. Dokáže třeba ve výdrži zaujmout polohu v níž je vodorovně se zemí a kůlu se "drží" pouze svýma nohama."

Další kategorií bylo například rodinné fotbalové mužstvo s největším počtem hráčů se shodným příjmením.

"U nás v Česku je populární literární dílko Klabzubova jedenáctka, vyprávějící právě o rodinném fotbalovém týmu. Pan František Čáp dokázal dát dohromady tým 17 svých příbuzných. Takže skutečně existuje v České republice nikoliv Klabzubova, ale Čápova jedenáctka, která skutečně hraje fotbal, má dresy, na nichž je obrázek čápa s nápisem Čáp a na zádech nemají své příjmení, ale naopak své křestní jméno."

A tak bychom mohli v rekordech pokračovat. Dostat se totiž na stránky české knihy rekordů je pro mnohé velká motivace. A pozadu nezůstali ani obyvatelé domu pro seniory ve Světlé nad Sázavou.

"Už před půl rokem je napadlo vytvořit co nejvíc vlněných bambulí, které se dávají na kulicha. Pracovali, pracovali, až jich dali dohromady 3.149. Na pelhřimovském náměstí z nich pospojovali dlouhatánského hada, který měl téměř čtvrt kilometru. A to je jeden příklad z jednoho šuplíku. Ten druhý šuplík je o mistrech svého oboru. A tam bych jmenoval pana Radomíra Wolfa. Po více než sto letech překonal rekord, který držel Gustav Frištenský, známý český zápasník, silák a vzpěrač. Jde o vzepření padesáti kilogramové činky nad hlavu v co největším počtu za sebou, ale jednou rukou. Radomíru Wolfovi se to podařilo 26 krát za sebou v nepřetržité řadě."