Ještě můžeme dýchat, ale je to boj, hodnotí situaci Muzea rekordů Miroslav Marek

Zdeněk Pácha vynesl na zádech k soše Radegasta 256 kilovou zátěž a vytvořil nový český rekord, foto: Muzeum rekordů a kuriozit Pelhřimov

Je to boj, říká Miroslav Marek z Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Stejně jako ostatní, je i jejich muzeum v době koronaviru zavřené a museli propouštět.

Miroslav Marek,  foto: Archiv agentury Dobrý den

Sporadicky se objevují i registrace rekordů. Přesto se našel amatérský šerpa, který vynesl na Radegast rekordní náklad.

"Jsme soukromé muzeum a jenom díky tomu, že těch činností máme víc, tak ještě můžeme nějakým způsobem dýchat. My jsme také Česká kniha rekordů, takže tuhle knihu sestavujeme, hledáme do ní údaje a potom ji vydáváme. Jsme tak vydavatelství jediné knihy. Živí nás především provoz muzea rekordů a registrace rekordů do české databanky. Akce se ovšem nekonají a muzeum je uzavřené. Nám už zbyla jen jediná činnost, která může přinést nějaký ekonomický výsledek, a to je prodej té knihy. Asi si každý umí představit, kolik knih se musí prodat, aby to nahradilo byť jen jeden autobusový zájezd nebo školní výlet do expozice Muzea rekordů a kuriozit. Díky tomu, že jsme si v uplynulých třiceti letech vytvořili nějaký finanční polštář, tak to ještě nějakou dobu vydržíme, ale byli bychom rádi, kdyby se všechno mohlo rozběhnout tak, jak to bylo dřív."

Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově,  foto: Archiv Muzea rekordů a kuriozit

Kdyby byl povolený určitý počet návštěvníků na metr čtvereční, pomohlo by to muzeu?

"My bychom zcela jistě otevřeli. Museli jsme zrušit veškerou práci externích průvodců. Začali jsme už i v létě, které bylo relativně příznivé, dělat průvodcovskou službu sami."

Stále však probíhá zaznamenávání rekordů. Vy jste nedávno zaznamenali rekord, který vytvořil šerpa.

"Registrace rekordů probíhá v současné době velmi sporadicky. Spíš jde o odvahu pořadatelů, jestli jsou schopni něco takového uspořádat, aby splnili podmínky, které jsou nastaveny. Zdeněk Pácha, amatérský šerpa z Bašky, což je na severní Moravě, dokázal z Pusteven v Beskydech vynést až k soše Radegasta extrémně těžkou zátěž o hmotnosti 256 kilogramů na zádech. Jednalo se o 18 kartonů s plechovkami piva. Vzdálenost byla 1.250 metrů. Náklad nesl 3 hodiny a 5 minut. Rekord věnoval svému oblíbenému pivu, které slaví 50 let své existence.

Zdeněk Pácha,  foto: Muzeum rekordů a kuriozit Pelhřimov

Zdeněk Pácha není už žádný mladík. Je mu 52. Jak na takový výkon trénuje?

"Mnoho ne. Není žádný vysokohorský nosič, ale udržuje se v kondici, je sportovně založený a má tvrdou práci. To vše mu dodává sílu."

Odměnil se mu nějak jeho oblíbený pivovar?

"Dostal za odměnu všechno, co k Radegastu odnesl. Čtvrt tuny piva. Jinými slovy pivo na několik let dopředu. Možná tam doteď sedí a upíjí svoji odměnu. To samozřejmě přeháním."