Muzeum rekordů slaví 30 let. Vše začalo kotrmelcovým rekordem nadšenců z Vysočiny

Foto: Zdeňka Kuchyňová

Muzeum rekordů v Pelhřimově slaví 30 let. Všechno začalo jako jednorázová akce v roce 1990 tzv. kotrmelcovým rekordem.

Dvanáct nadšenců na Vysočině se během osmi hodin dokoulelo na kotrmelcovém ruském kole z Křemešníka do Pelhřimova, což je devět kilometrů. Vytvořili tím první světový rekord tohoto typu.

Miroslav Marek: Chceme, aby svět o rekordech věděl

Foto: Zdeňka Kuchyňová

Následovalo založení české databanky rekordů, otevření Muzea rekordů a založení tradice festivalu Pelhřimov město rekordů. Za vším stála agentura Dobrý den z Pelhřimova. Jak uvedl její prezident Miroslav Marek, smysl agentury tkví v objevování mistrů svých oborů. I těch, které nejsou v televizi nebo na stránkách novin.

"Chceme, aby se vědělo, že existuje jediný člověk na světě, který dokázal vytvořit funkční parní stroj ze skla, a že je to Čech, technický sklář Michal Zahradník. Chceme, aby se vědělo, že existuje člověk, který je mistrem mýdlových bublin. Matěj Kodeš vytvořil největší bublifuk na světě, zavřel do jedné bubliny 275 lidí, včetně osobního automobilu. Chci říci, že to, co jsme kdysi začali v Pelhřimově, tak chceme, aby se šířilo mezi lidi. Je dobré, když člověk něco dělá, je vynikající, když to dělá nejlépe ze všech, ta ctižádost v něčem vyniknout a být první, je podobná u všech možných oborů."

Na výstavu ke 30 letům pelhřimovských rekordů se přišel do Valdštejnské zahrady podívat i bývalý majitel paláce Albrecht z Valdštejna se svým doprovodem. Herec Miroslav Kněbort ho ztvárňuje už déle než 20 let. Záštitu nad výstavou převzal předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Karikatura vznikla během rozhovoru

Zdeňka Kuchyňová,  foto: archiv Zdeňky Kuchyňové

Do Valdštejnské zahrady přišli i někteří rekordmani, kteří jsou zapsáni v České knize rekordů. Skoro všichni návštěvníci už drželi v rukou své karikatury. Během krátké chvíle je vytvořil Lubomír Vaněk.

"Já jsem kreslil už od raného mládí. Rodiče si schovávali mé obrázky a bylo jasné, kterým směrem se vydám. Karikatury jsem začal malovat už v družině v páté třídě. V té době jsem netušil, že se tím jednou budu profesionálně živit. Kreslím i do časopisů politickou satiru, ale i živé karikatury, které kreslím právě teď."

Máte spočítané své rekordy? Kolik karikatur jste vytvořil třeba za hodinu?

"Rekordů mám za 25 let už padesát. Můj nejrychlejší je 382 karikatur za tři hodiny. Ten si už netroufnu překonat, ani ho nikdo nepřekonal. To už byla rychlost na hranici lidských možností. Za hodinu jsem měl taky rekord - 178 karikatur. Poslední roky vymýšlím takové speciality, jako je kreslení oběma rukama nebo kreslení při řízení auta za volantem. Dělal jsem i pod vodou s dýchacími přístroji. Když si prohlédnete výstavu, tak zjistíte, že se nezabývám jenom karikaturou, ale vyrobil jsem pro Pelhřimov nejmenší jezdeckou sochu na světě. Je to socha Tomáše Garrigua Masaryka. Jsem sice Brňák, ale jezdím do Pelhřimova a všiml jsem si, že nemají sochu našeho prvního prezidenta, i když se tak jmenuje hlavní náměstí. Teď je socha v pracovně starosty, má osm milimetrů a musí být pod zvětšovacím sklem, aby ji lidi viděli."

Moji karitaturu měl Lubomír Vaněk hotovou během rozhovoru.

30. výročí festival kvůli koronaviru letos neslavil

Foto: Zdeňka Kuchyňová

Výstava nabízí přes tři stovky snímků zachycujících unikátní okamžiky, při nichž rekordy vznikaly. Dozvíte se tu, jak vypadá Karlštejn z chlebového těsta nebo největší dort o váze 1550 kilogramů.

Fotografický průřez z let 1990 až 2020 vznikl jako vzpomínka jubilejního 30. mezinárodního festivalu Pelhřimov - město rekordů, který letos kvůli koronaviru nebyl.