Beatles se dostali do pětilitrového demižonu

Autor stovek modelů v lahvích se stal českým rekordmanem. Emanuel Hoda ze Strakonic vyrobil za 21 let celkem 875 modelů. Většinu z nich rozdal příbuzným, přátelům a známým.

Miroslav Marek
Téměř 200 stovky modelů teď pelhřimovská agentura Dobrý den zaregistrovala mezi české rekordy. Asi nejpracnější dílo, na které je modelář zároveň nejpyšnější, je model skupiny Beatles při koncertě uzavřený v pětilitrovém demižonu. Více uslyšíte od Miroslava Marka z agentury Dobrý den:

"Pan Emanuel Hoda přivezl ukázat do Pelhřimova do Muzea rekordů a kuriozit svoji naprosto obdivuhodnou kolekci 197 objektů nebo modelů, které umístil a sestavil uvnitř lahví. Ovšem ani zdaleka se nejedná o konečné číslo. On tyhle věci vyrábí především jako dárek a potěšení pro své známé, přátele, příbuzné. Dohromady už těchto objektů dovnitř lahví umístil 875."

Emanuel Hoda se svými originálními modely
Emanuel Hoda začal skládat modely do lahví díky sázce s kamarády, kteří nevěřili, že by dostal do lahve od vína vývrtku zavrtanou do zátky. Sázku tehdy vyhrál, ale slíbený metr piv do dneška nedostal. Krásný koníček už mu ale zůstal. Stále se ve výrobě zdokonaloval, postupně do lahví umístil například pendlovky, Eiffelovu věž, fotoaparát, krávu, hasičské auto, malíře na štaflích, hokejového brankáře, zátiší se šicím strojem a řadu dalších věcí.

"V žádném případě se nejedná o věci, které se dají koupit jako suvenýr a které vznikají tak, že se láhev rozřízne nebo se uřízne dno, vloží se dovnitř nějaká loď a pak se to zase slepí. Pan Hoda je modelář a současně i umělec. Všechno vyrábí ze dřeva. Někdy se to skládá z několika součástí. Třeba hasičské vozidlo se dá rozložit podobně jako nějaká stavebnice a potom různými nástroji, třeba pinzetami, vkládá ty jednotlivé dílky do lahví, kde je slepuje. Vyrábí třeba postavu kuchaře uvnitř kuchyně s různými kastroly, sporáky, pánvemi, dělá různé bagry, automobily, motocykly, dokonce je tu i výjev ze života krojovaných lidí se spoustou postav."

Emanuel Hoda pracoval ve strakonické ČZ jako technologický projektant a prý zatím s úspěchem dokončil všechno, co si vymyslel. Teď se chystá synovi k Vánocům postavit v lahvi model jeho chaty na Sázavě. Nejvíc je však pyšný na kapelu Beatles v demižonu.

"Nejúchvatnějším modelem je celá hrající skupina Beatles, což je kapela srdce pana Hody z dob jeho mládí. Je tu typický buben s nápisem The Beatles a všichni čtyři muzikanti na modře se skvoucí scéně včetně pódia, mikrofonu a všech nástrojů. To je opravdu velká podívaná."

Na co se pan Hoda teď chystá?

"On je v důchodu, je mu 69 let. Před sebou má dárek, který chystá pro svého přítele a je to krejčí se šicím strojem,"

představil dílo pana Hody Miroslav Marek z agentury Dobrý den. Stovky lahví skrývajících nejrůznější předměty skončily díky spoustě modelářových známých téměř ve všech světadílech. Jako malý kluk se chtěl podívat do Šanghaje. Díky synovi se tam dostal alespoň jeho model lodě. Několik modelů Emanuela Hody uvidí až do podzimu návštěvníci expozice Zlaté české ručičky pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit.