Meloun museli krájet tři chlapi! Pelhřimovské muzeum rekordů získalo obří nůž

Obří kuchyňský nůž z expozice pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit

Dokážete si představit krájet s nožem, který měří 286 centimetrů? Obří kuchyňský nůž rozšířil expozici pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit.

"Už v roce 1977 si ho nechal vyrobit šéfkuchař ze Slaného Václav Loucký. Nůž je vyrobený ze železa a dřeva v proporcích běžného kuchyňského nože, jen měří 286 centimetrů a váží 50 kilogramů," řekl Miroslav Marek z Agentury Dobrý den, které eviduje české rekordy a provozuje muzeum.

Obří nůž zářil při rautech a svatbách

Václav Loucký nůž s obrovským úspěchem léta používal na svatbách, výstavách a různých firemních akcích při netradičním servírování rautů. Měl na noži cukrářské a další gastronomické výtvory. V nejširším místě totiž nůž měří 54 centimetrů. Vyrobili ho v ČKD Slaný.

V pelhřimovském muzeu bude součástí expozice s příznačným názvem Zlaté české ručičky. Najdete ho v obří kuchyni, do které patří i polévkový hrnec o objemu 2300 litrů, konvička na čaj, do které se vejde 640 litrů, nebo trychtýř vysoký přes dva metry.

Muzeum o noži vědělo třicet let

Ze Slaného pochází i jeden z prvních exponátů Muzea rekordů a kuriozit. Jeho zakladatelé ho získali ještě před rokem 1990 v době, kdy muzeum bylo jen v jejich představách. Autor publikace 1000 československých nej... Ladislav Kochánek ze Slaného jim daroval největší kávovou lžičku, která měřila 253 centimetrů.

"Vyprávěl nám také o panu Louckém od nich ze Slaného. Uplynulo 30 let, my jsme se s ním sešli a zjistili jsme, že ten nůž pořád ještě existuje. Dohodli jsme se, že se stane exponátem muzea rekordů," řekl Miroslav Marek. Tady si s ním vyzkoušeli krájet meloun a bylo k tomu potřeba tří chlapů.

Šéfkuchař Václav Loucký používal obří nůž do začátku 90. let. V posledních letech už ležel nevyužívaný ve skladišti. Teď ho mohou obdivovat návštěvníci Muzea rekordů. To bylo kvůli koronaviru zavřené s přestávkami 255 dní. Znovu se do něj návštěvníci vrátí v pondělí. Čeká na ně i výstava mapující 30 let existence agentury.

klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.