Zřícenina se skryla do třešňové pecky. Ta má dokonce panty a zavírání na petlici

Okovaná třešňová pecka s panty a petlicí a její autor Josef Liška

Josef Liška se ve volném čase vyrábí minatury. Teď 78letý senior z obce Ovčáry u Kolína vyrobil pro Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově unikátní ozdobu z třešňové pecky.

Otevřená třešňová pecka s panty a petlicí | Foto:  Muzeum rekordů a kuriozit
Vlastnoručně vyrobené nářadí Josefa Lišky | Foto:  Muzeum rekordů a kuriozit

Je v ní replika iluzorní zříceniny zhotovená z moduritu. Pecka má na výšku 12,5 mm a tloušťku 6,8 mm. Pozoruhodnost díla spočívá v tom, že obě skořápky jsou osazeny autorem vlastnoručně vyrobenými panty a z druhé strany miniaturní petlicí.

Kovové prvky rekordman zhotovuje z mosazného drátu na letování, a to za pomoci soustruhu a dalšího nářadí, které si sám vyrobil, nebo je má po otci, u něhož se vyučil puškařem. Dále používá temperové barvy, vteřinové a epoxidové lepidlo a nitrolak.

"Pecka" se zařadila do sekce miniatur

Josef Liška v Muzeu rekordů v Pelhřimově | Foto:  Muzeum rekordů a kuriozit

Miniaturu, na níž pracoval několik desítek hodin, pan Liška představil v exozici Muzea rekordů s příznačným názvem Zlaté české ručičky, kam ji následně i daroval. „Pecka“ tak byla zařazena po bok dalších úctyhodných výtvorů českých lidí.

V sekci miniatur je v Pelhřimově k vidění například soška vyřezaná z kousku špejle, nejmenší ražená medaile, nejmenší dárkově zabalený dárek, motorkářská přilba z třešňové pecky a další. Miniaturám je dokonce věnovaná samostatná kapitola v České knize rekordů.

Miniatury z Muzea rekordů,  nejmenší ozdobně zabalený dárek,  nejmenší ražená medaile a přilba z třešňové pecky | Foto:  Muzeum rekordů a kuriozit
klíčová slova:

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.