Zákon má malým akcionářům zajistit, že při výkupu dostanou peníze

Drobní akcionáři firem zřejmě brzy dostanou větší právní ochranu. Zákon je sice nebude chránit před případným vyvlastněním ze strany více než 90procentního vlastníka firmy, zaručí jim ale, že dostanou peníze. Cena, za níž se budou akcie prodávat, bude totiž podléhat souhlasu Komise pro cenné papíry. Většinový vlastník bude muset také prokázat, že má na výkup peníze. Změny upravuje novela obchodního zákoníku, kterou prosadil poslanec ODS Vladimír Doležal.

Předsedu Ochranného sdružení malých akcionářů Karla Staňka ale úpravy nepřesvědčily. "Ve svém celku novela těžkou a katastrofickou situaci jen prohlubuje. Je to smrtelná rána českému kapitálovému trhu," nešetřil kritikou s tím, že bude pokračovat v přípravě podání ústavní stížnosti.

Platné ustanovení obchodního zákoníku umožňuje, aby vlastník alespoň 90 procent základního kapitálu firmy mohl vyvlastnit menšinové spolumajitele. Proti ustanovení o vyvlastnění se bouří malí akcionáři. Již dříve sepsali petici, ve které apelovali na prezidenta, aby zákon zastavil. Klaus ale předlohu v polovině května podepsal.