Finanční produkty příliš nevynášely

Foto: Steve Buissinne, Pixabay / CC0

Po předchozích letech růstu zasáhl v roce 2018 finanční trhy pokles cen akcií i dluhopisů, což se promítlo do zhodnocení finančních produktů. Nejvýnosnější bylo stavební spoření, naopak penzijní připojištění ani bankovní vklady vesměs nepřekonaly inflaci. Většina podílových fondů skončila v minusu, vyplývá z ankety ČTK mezi analytiky.

Foto: Steve Buissinne,  Pixabay / CC0
"Králem mezi produkty s cílem zhodnotit finanční prostředky s roční investovanou nebo spořenou částkou do 20.000 Kč se stalo stavební spoření. Po započtení státních příspěvků, úroků z vkladů a odečtení nákladů se zhodnocení pohybuje přes 3 procenta ročně po dobu trvání spoření,"řekl ČTK analytik společnosti Chytrý Honza Jiří Pospíšil.

Inflace rostla rychleji než úrokové sazby bank u vkladů

Česká národní banka běletos čtyřikrát zvýšila úrokové sazby, když zvedla základní sazbu v průběhu roku z 0,5 bodu na 1,75 procenta. To se ale výrazněji neprojevilo na zvyšování úrokových sazeb bank u spořicích nebo termínovaných vkladů. Bankovní vklady sice zaznamenaly růst úrokových sazeb, ovšem inflace rostla rychleji, uvedl šéfredaktor portálu Investujeme.cz Petr Zámečník.

Foto: Filip Jandourek,  archiv ČRo
Zhodnocení penzijního připojištění, které se týká smluv uzavřených do konce roku 2012, bude většinou jen mírně nad nulou. Penzijní společnosti ze zákona garantují, že v každém kalendářním roce musí hospodaření transformovaného fondu skončit nejhůře s nulou. U doplňkového penzijního spoření lze očekávat, že u většiny tzv. účastnických fondů bylo jejich zhodnocení nepříznivě ovlivněno poklesem cen dluhopisů a akcií. Nejnižší pokles je možné očekávat u fondů konzervativních a vyšší u dynamických.

Rok 2018 byl plný nepředvídatelných jevů

Dušan Jilčík,  foto: archiv Starteepo
"Rok 2018 byl pro kapitálové trhy hodně komplikovaný, plný 'černých labutí'. To jsou jevy, které se nedají ekonomicky předpovědět a letos k tomu velkou měrou přispívali světoví politici," upozornil analytik společnosti Starteepo Dušan Jilčík. Přišly komplikace ohledně brexitu, protahování americko - čínského obchodního sporu a zpochybňování americké centrální banky prezidentem USA Donaldem Trumpem.

Akciové podílové fondy tak letos podle analytika Jiřího Pospíšila většinou skončily v minusu, po výrazném růstu v minulém roce. Nejhorší výsledek byl patrný u fondů zaměřujících se na rozvíjející se trhy. Naopak nejlépe si vedly realitní fondy, které investují do nemovitostí v především v ČR, a to díky pokračujícímu růstu jejich cen.