Ekonomika

Foto: Prokop Havel, Český rozhlas
0:00
/
0:00

Sněmovna v prvním čtení podpořila rozsáhlou vládní novelu zákona o daních z příjmů, která zejména zvyšuje daňovou slevu na druhé a další dítě, vrací daňovou slevu důchodcům a omezuje výdajové paušály živnostníků. Obsahuje i některá opatření proti daňovým únikům.

Foto: Prokop Havel,  Český rozhlas
Sněmovna v prvním čtení podpořila rozsáhlou vládní novelu zákona o daních z příjmů, která zejména zvyšuje daňovou slevu na druhé a další dítě, vrací daňovou slevu důchodcům a omezuje výdajové paušály živnostníků. Obsahuje i některá opatření proti daňovým únikům. K závěrečnému schvalování se poslanci vrátí pravděpodobně na zářijové schůzi. Nyní je možné na každé dítě odečíst z daní 13.404 Kč ročně, tedy 1117 Kč měsíčně. Podle vládního návrhu se má sleva na druhé dítě zvýšit o 200 Kč měsíčně a na třetí o 300 Kč měsíčně.

Česko poskytne na podporu podnikání do roku 2020 na 116 miliard korun z evropských fondů. Nejvíce půjde na technologický rozvoj, podporu podnikání malých a středních firem či energetické úspory. Vyplývá to z návrhu nového Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014-2020, který schválila vláda. První projekty by mělo být možné přihlašovat do konce tohoto roku.

Vláda také schválila návrh, podle kterého si neziskové organizace nebudou muset v příštích letech část peněz na evropské projekty obstarávat samy, jak původně navrhovalo ministerstvo financí. Na zajištění sociálních služeb, začleňování či vzdělávání by měl potřebné spolufinancování dál poskytovat stát.

Ministerstvo financí plánuje vydat dluhopisy za téměř 671 miliard korun. Přes 192 miliard korun chce úřad využít na úhradu schodku rozpočtu v loňském a letošním roce. Dalších 478,7 miliardy korun z dluhopisů chce ministerstvo využít na dluhy, které bude třeba splatit v letech 2015 a 2016.

Česká republika měla ke konci loňského roku u ostatních zemí celkové úvěry za 21,6 miliardy korun, o rok dříve to bylo téměř 22,1 miliardy korun. Nejvyšší dluh má Kuba. Vyplývá to ze zprávy ministerstva financí o stavu a vývoji zahraničních pohledávek ČR, kterou úřad zveřejnil na internetu.

L-159,  foto: ČT
Ministerstvo obrany podepsalo s Aerem Vodochody dohodu o zprostředkování prodeje nepotřebných bitevníků L-159. Letouny od státu získá Aero Vodochody, které je následně prodá americké firmě Draken International. Armáda se nepotřebných bitevníků snaží zbavit mnoho let. Američané by měli za 14 letounů zaplatit 220 až 250 milionů korun.

Za první polovinu letošního roku získalo státní investiční pobídky celkem 84 zahraničních společností. To by mělo přinést téměř 10.000 nových pracovních míst. Po návštěvě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na ministerstvu průmyslu a obchodu to uvedl ministr Jan Mládek (ČSSD). Dodal také, že jeho resort podpořil investičními pobídkami 52 tuzemských společností, u kterých se očekává vytvoření dalších více než 4000 nových pracovních míst.

V červnu nahlásilo hromadné propouštění 13 zaměstnavatelů, propouštění se týká 444 jejich zaměstnanců. Nejvíce podniků se chystá propouštět v Olomouckém kraji. Nejvyšší počet lidí, kteří v nadcházejících měsících přijdou o práci, je v Libereckém kraji. Vyplývá to z nejnovějších informací Úřadu práce. Firem, které se rozhodly snížit počet pracovníků v režimu hromadného propouštění, bylo letos v červnu o deset méně než před rokem. V meziměsíčním srovnání jich bylo o čtyři více. Počet lidí, kteří ztratí zaměstnání, klesl proti květnu o 67 pracovníků, meziročně o 1090 osob.

Foto: Evropská komise
Šest lidí tento týden vydalo první českou virtuální měnu pro platby přes internet s názvem Czech Crown Coin. Celkem hodlají distribuovat sto milionů mincí. Cílem projektu je podle oficiálního sdělení podpora internetového podnikání v Česku.

Výroba osobních aut v Česku v prvním pololetí vzrostla o 10,3 procenta na 634.913 vozů. Podíl téměř 62 procent měla Škoda Auto, následuje Hyundai s 25 procenty a TPCA se 13 procenty. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu.

Češi loni prosázeli celkem 123,9 miliardy korun, což je meziročně o 0,9 procenta méně. Nejvíce z toho, 51,4 miliardy korun, připadlo na interaktivní videoloterijní terminály, což představuje 41,5 procenta všech vložených peněz. Vyplývá to ze statistiky výsledků provozování loterií a jiných podobných her za rok 2013, kterou na svém webu zveřejnilo ministerstvo financí.

Robert Fico y Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Česká zbrojovka bude spolu se slovenským partnerem MSM Martin vyrábět na Slovensku ruční zbraně. Jejich společný podnik CZ-Slovensko v Novákách otevřeli tento týden premiéři Česka a Slovenska Bohuslav Sobotka a Robert Fico. Společnost CZ-Slovensko v současnosti zaměstnává více než 60 lidí. V příštích měsících plánuje přijmout nové pracovníky, celkově by tak mohla zaměstnávat kolem 200 lidí.