Zákon o válečných veteránech by se měl vztahovat i na policisty

Pečovatelské domy a další výhody, jež mohou využívat váleční veteráni, by se v budoucnu měly týkat i policistů, kteří se zúčastní zahraničních misí. Počítá s tím novela zákona o válečných veteránech, kterou ve čtvrtek schválil Senát. Už koncem března ji podpořila i Poslanecká sněmovna. Ještě ji musí podepsat prezident Václav Klaus, pak začne platit.

Zákon o válečných veteránech se nyní vztahuje jen na vojáky. Nově by stejná práva jako armádní veteráni měli mít i policisté, kteří nepřetržitě alespoň měsíc sloužili v místě, kde se odehrál ozbrojený konflikt, nebo v mezinárodních mírových operacích. Novelu navrhla skupina poslanců ČSSD, ODS, KSČM a KDU-ČSL. Odhadli, že by se mohla týkat zhruba 50 lidí, jejichž počet může v příštích letech vzrůst nejvýše o další desítky osob. Státní rozpočet má přijetí novely stát několik set tisíc korun ročně.

Smyslem zákona o válečných veteránech je ocenit lidi, kteří s nasazením životů bojovali za vlast nebo brání či bránili lidskou svobodu na různých místech ve světě. Jeho cílem je odměnit je různými výhodami. Veteráni a jejich životní partneři mají třeba právo trvale nebo dočasně bydlet a stravovat se v pečovatelských domovech. Veteráni tam za pobyt platí jen část nákladů, větší část platí ministerstvo obrany.