Západočeská galerie koupila za 4,5 milionu dva výjimečné obrazy z 19. století

Dva výjimečné obrazy, které se řadí mezi vrcholná díla českého umění 19. století, získala Západočeská galerie (ZČG) v Plzni. Obrazy Zátiší s pávem od Karla Purkyněho z roku 1861 a Lovecké zátiší od Jaroslava Čermáka z roku 1872 obohatí sbírky ZČG, která se pyšní velmi cennou kolekcí děl 19. století. Oba obrazy, jejichž objevení na trhu způsobilo v uměleckých kruzích senzaci, koupila galerie za 4,55 milionu korun díky finanční podpoře svého zřizovatele, Plzeňského kraje, a díky podpoře ministerstva kultury. Na tiskové konferenci to řekl ředitel galerie Roman Musil.

Čermákův obraz byl podle Musila dílo v českém prostředí dosud neznámé. Ve veřejných sbírkách v Česku je pouze jedno Čermákovo zátiší ve sbírkách Národní galerie. "V případě našeho zátiší se jedná o obraz, který Čermák namaloval v Bretani a v roce 1872 jej věnoval majiteli přepravní společnosti, který mu pomáhal s přepravou děl v Belgii," řekl Musil. Obraz byl v majetku rodiny tohoto belgického přepravce až do loňska, kdy byl vydražen.

Naopak obraz od Purkyněho, který byl synem slavného fyziologa a anatoma Jana Evangelisty Purkyně, je v Česku velmi dobře známý, slavný a zdokumentovaný v literatuře. Je jedním z pěti známých Purkyňových zátiší. Byl často vystavovaný, poprvé v roce svého vzniku a několikrát v 20. století. Naposledy ho soukromý majitel půjčil na výstavu Národní galerie v roce 1962. "A od toho roku se po obraze slehla zem, nic jsme o něm nevěděli. Objevil se v minulém roce na jedné pražské aukci, kde byl nabízen za šest milionů korun a naštěstí nebyl prodán," popsal Musil. ZČG pak začala jednat o jeho koupi a vyjednala cenu 3,2 milionu korun.