V Praze byla zahájena Giacomettiho retrospektiva

Foto: ČTK/Šimánek Vít

Ve Veletržním paláci v Praze je k vidění na sto sedmdesát soch, obrazů i skic Alberta Giacomettiho. Národní galerie tu připravila první rozsáhlou retrospektivu jeho díla v Česku. Jeden z nejslavnějších sochařů 20. století ovlivnil i české výtvarníky.

Foto: ČTK/Šimánek Vít

"Není to jen důležitý umělec. Jeho navíc lidé po celém světě milovali. Jeho všestrannosti si všimnete, když budete procházet výstavou. Najdete tu klasického Giacomettiho i jeho neznámé tváře. Není žádné tajemství, že už ve své době inspiroval spoustu umělců, včetně těch českých a slovenských,"

uvedla kurátorka Sbírky současného a moderního umění Národní galerie v Praze Julia Bailey.

Foto: ČTK/Šimánek Vít
"Je tu ode všeho něco. Kromě jeho typických barev i červená. Dělal geniální tmavé věci, tady ale vidíte, že sršel energií. Byla to charismatická a živá osobnost. Chtěli jsme vyzdvihnout Giacomettiho stránky, na které někdy zapomínáme. Nebyl to jen génius v ateliéru, ale i člověk, který miloval společenský život."

Vystavená díla Národní galerii z větší části zapůjčila pařížská Nadace Giacometti, která spravuje jeho pozůstalost. Od Fondation Giacometti si je Národní galerie pronajala až do letošního prosince. Vystavené artefakty přibližuje kurátorka pařížské nadace Serana Bucalo-Mussely:

"Myslím si, že malby jsou opravdovým pokladem této výstavy. Obvykle totiž lidé znají Giacomettiho jako sochaře. A tady najednou vidíte, jak všestranný byl."

Foto: ČTK/Šimánek Vít
Alberto Giacometti se narodil roku 1901 v umělecké rodině ve Švýcarsku. V jednadvaceti letech odešel do Paříže, kde studoval umění u slavného sochaře Bourdella. Silně ho ovlivnil kubismus a zejména surrealismus. V meziválečné Paříži se Giacometti stal jeho předním představitelem. Mezi pařížskou avantgardou našel také blízké přátele a spolupracovníky - například Joana Miró, Maxe Ernsta nebo Pabla Picassa. Po válce si vytvořil svůj nezaměnitelný styl - jeho protáhlé a štíhlé sochy působí křehkým a doslova nehmotným dojmem. Právě těmi se inspiroval například sochař Olbram Zoubek. Pro jeho dílo jsou také typické vysoké a křehké figury.

Na aukčním trhu patří Giacomettiho díla k těm nejdražším. V roce 2010 se například na londýnské aukci prodala jeho socha Kráčející muž za 65 milionů liber (tehdy téměř 2 miliardy korun). O čtyři roky později se v newyorské aukci prodala jeho socha Kočár za 101 milion dolarů (tehdy 2 a čtvrt miliardy korun). Menší Giacomettiho plastiky se objevují i na aukcích v Česku. Bronzová soška muže s výškou 45 cm se na letošní aukci jedné z českých galerií vyšplhala z vyvolávací částky tisíc korun na celkem 65 tisíc.

Výstava ve Veletržním paláci v Praze, nazvaná prostě Alberto Giacometti, potrvá do 1. prosince 2019.