Nekonvenční pomníky mohou vzbudit emoce. Nejzajímavější hlášky najdete v libereckém muzeu

Výstava 'Fenomén pomník'

"Si tady instalatér zapomněl trubky?" I tak zní jeden z komentářů k moderní soše na výstavě Fenomén pomník v Severočeském muzeu v Liberci.

Moderní pomníky vzbuzují obdiv i hanlivé komentáře. Zatímco jedni vítají neotřelé sochy, druhým se nelíbí a nové dílo častují nevybíravými komentáři, říká kurátor výstavy Lubor Lacina.

Výstava 'Fenomén pomník'  | Foto: Severočeské muzeum v Liberci

Několik takových hlášek si mohou přečíst i návštěvníci výstavy. Třeba: "Áá, tady měl autor asi invenční záchvat" nebo "To ukáplo z míchačky na beton?", či "Si tady instalatér zapomněl trubky?".

Podle kurátora není cílem výstavy hodnotit kvalitu děl, ale ukázat šíři pomníkového světa a pomoci návštěvníkům pokládat si otázky. "Líbí se mi takový pomník? Vzbuzuje ve mně nadšení, nebo odpor? Motivuje mě zjistit si o daném tématu víc? Anebo dokonce - je daný objekt ještě vůbec pomník, nebo už svým pojetím přešel do jiné formy umění?," uvedl Lacina.

Na fasádě radnice je pamětní deska v podobě tankového pásu

Výstava 'Fenomén pomník'  | Foto: Severočeské muzeum v Liberci

Liberec je se světem nekonvenčních pomníků úzce svázaný. Jedním z nich je pamětní deska na fasádě radnice v podobě tankového pásu, dalším je abstraktně pojatý památník obětem za svobodu u dolních kasáren ve formě dvou kovových síťovaných skříní naplněných vzduchotechnikou a elektrickými instalacemi.

V Liberci jsou ale třeba i pamětní koleje v Pražské a Moskevské ulici, kudy do roku 1984 jezdila tramvaj, nebo lampa veřejného osvětlení či strom vysazený na počest Olgy Havlové. Patří mezi ně i Zahrada vzpomínek s cestou formovanou pomyslně jako řeka, v níž jsou zakomponované drobné artefakty s vazbou na město, třeba kolej tramvajové trati, obložení obchodního domu Ještěd nebo cívka z kina Varšava.

Výstava 'Fenomén pomník'  | Foto: Severočeské muzeum v Liberci

Tramvajové koleje jako biblický Jákobův žebřík

Výstava ukazuje i díla z jiných koutů republiky. Třeba pražskou Bránu nenávratna, což jsou 20 metrů dlouhé koleje namířené k nebi jako biblický Jákobův žebřík. Najdete je před nádražím Bubny, odkud byli za druhé světové války transportováni Židé.

Rotující hlava Franze Kafky | Foto: Kateřina Ayzpurvit,  Radio Prague International

Dalším nezvyklým pomníkem z Prahy je Viselec, který znázorňuje Sigmunda Freuda visícího na trámu ze střechy, nebo pomník Maxe van der Stoela, což je stín stromu vytvořený z betonu.

Neobvyklá je i takzvaná Hlava Franze Kafky z centra hlavního města. Jde o 11 metrů vysoký objekt ve tvaru hlavy vážící 42 tun, který je vytvořený ze 42 pohyblivých vrstev různého tvaru.

Na výstavě je i pomník, který teprve vzniká a který část odborné veřejnosti kritizovala. Jde o monumentální objekt Hrachovina pro Mendlovo náměstí v Brně a bude zobrazovat rostoucí hrách. Vzniká u příležitosti 200. výročí narození otce genetiky Gregora Johanna Mendela, který mimo jiné prováděl pozorování a pokusy s hrachem.

Autoři: Zdeňka Kuchyňová , ČTK
klíčové slovo:
spustit audio