Skupině odborníků se nelíbí klíčící hrách, monument na počest Gregora Johanna Mendela

Vizualizace plastiky Hrachovina na Mendlově náměstí v Brně

Soutěž na sochu pro Mendelovo náměstí v Brně byla vypsaná u příležitosti 200. výročí narození otce genetiky Gregora Johanna Mendela. To připadá na letošní rok.

Vyhrál bronzový monument Hrachovina. Autorem je umělecký slévač a sochař Jaromír Gargulák.

Skupina umělců, akademiků a teoretiků výtvarného umění v otevřeném dopise výsledek veřejné soutěže kritizuje. Jak stojí v dopise, považují Hrachovinu za "doslovně ilustrativní až banální". "Bylo by lepší, kdyby se návrh v této podobě nerealizoval," řekla například ředitelka Domu umění města Brna Terezie Petišková, jedna ze signatářek.

"Není na světě člověk ten, který by se zavděčil lidem všem," reagoval sochař Gargulák. Zdůraznil, že práce na monumentu ve slévárně už začala. Naznačil, že za nesouhlasnou reakcí části výtvarné obce může být i skutečnost, že není absolventem umělecké školy.

Hrachovina | Zdroj: Společně o.p.s.

Mezi stélami hrachu bude možné procházet

Jaromír Gargulák | Foto: Oficiální stránky Jaromíra Garguláka

A proč právě Hrachovina? Mendel byl muž, který proslavil hrášek. V klášterní zahradě v Brně se mimo jiné věnoval křížení hrachu. Na základě svých pokusů formuloval tři pravidla, která vešla ve známost jako tři Mendelovy zákony dědičnosti. I monument bude mít tři části. Je zde 16 stél, které představují vyklíčené hrášky. Na výšku mají 4,6 metrů.

"Já jsem si vyjel z internetu ty Mendelovy zákony dědičnosti a ztvárnil jsem to v grafické podobě. Původně ty hrášky byly při zemi, ale zdálo se mi to málo dominantní. Pozoroval jsem, jak hrách klíčí, jak roste a rychle bují, tak vznikla ta Hrachovina, takový les těch hrachů," vysvětlil vznik monumentu sochař Jaromír Gargulák.

Mezi bronzovými stélami bude možné i procházet. Výroba památníku zabere osm měsíců, bude vážit 12 tun a náklady budou 20 milionů korun.

Kurt Gebauer: Návrh vystihl podstatu Mendelova bádání

Své návrhy poslalo osm umělců. Podle výtvarníka Kurta Gebauera nebyl výběr jednoduchý. Návrh Jaromíra Garguláka nejlíp splňoval podmínky na umístění v prostoru a vystihoval podstatu Mendelova bádání.

Kurt Gebauer | Foto: Jana Přinosilová,  Český rozhlas

"Odborníkům na genetiku, kteří tam také byli, se jevilo, že je to nejblíž Mendelovu výzkumu. Někteří autoři šli až k nějakému náznaku modelu DNA, což za Mendela ještě nebylo, takže se bral ohled i na to."

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) ČTK napsala, že v porotě byli klíčoví odborníci a smlouva už byla uzavřena.

Právě primátorce, klášteru augustiniánů a členům městské rady byl otevřený dopis kritiků Hrachoviny poslán. Těm se nelíbí úroveň vítězné plastiky, ani její finanční náročnost.

Požadují také uveřejnit všechny soutěžní návrhy a slovní hodnocení poroty. Pod dopisem je podepsán i předseda soutěžní poroty architekt Zdeněk Frámek. Porota rozhodla jen těsným rozdílem hlasů ve prospěch Garguláka.

Soutěž zajišťovala organizace Společně. Její ředitel Jakub Carda ČTK řekl, že podmínky soutěže byly známé půl roku a nikdo proti nim nic neměl. "Máme dobré reakce od lidí. Mrzí mě, že se to někomu nelíbí. Ale kdyby se část těchto lidí přihlásila, mohlo být více návrhů a porota mohla vybrat někoho jiného," uvedl Jakub Carda.

15
49.190539514272196
16.594287707609624
default
49.190539514272196
16.594287707609624