Zásah na úřadu vlády v roce 2013 byl v pořádku, shodli se politik Šlachta a státní zástupce Zeman

Policie postupovala před osmi lety při zásahu v úřadu vlády, po němž padl Nečasův kabinet, podle zákona. V pořadu Partie na CNN Prima News to dnes řekl někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta a v Otázkách Václava Moravce (OVM) v České televizi končící nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

"My jsme postupovali striktně podle zákona... konal jsem tak, jak jsem měl," řekl Šlachta, který nyní usiluje o zvolení do Sněmovny v čele hnutí Přísaha. Dodal, že nemá důvod se za zásah omlouvat. Podle něj byl postup prověřen, když na něj a jeho kolegy pak mířily desítky trestních oznámení.

Také nejvyšší žalobce Zeman v OVM řekl, že státní zastupitelství a policie postupovaly v souladu se zákonem. Poukázal na rovnost občanů před zákonem v praxi. "V tomto směru státní zastupitelství, ale i policie ukázaly, že jsou schopny zasáhnout bez ohledu na postavení člověka, na jeho bohatství, veřejnou funkci či vliv," uvedl Zeman. Podle Šlachty je dobře, že policie takové kauzy zpracovává a měla by to dělat i v budoucnu.

Kauza má několik větví. Podle Zemana je důležitá i větev, která se týká zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování dřívější manželky tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS). Podmínečné tresty dostali někdejší šéfka Nečasova kabinetu a jeho nynější manželka Jana Nečasová a bývalí zpravodajci Ondrej Páleník, Milan Kovanda a Jan Pohůnek. "To považuji za velice zásadní, poněvadž bych nechtěl žít ve státě, kde je možné si jako soukromá osoba objednat u tajné služby provedení nějaké akce," poznamenal Zeman. Nejvyšší soud nedávno rozhodl o dovoláních všech čtyř aktérů, výsledek ale zatím nezveřejnil.

Nečasová si u odvolacího soudu vyslechla tříletou podmínku a desetiletý zákaz působení ve vedoucích funkcích státní správy. Podle rozsudku zosnovala zneužití pravomoci, když v roce 2012 nezákonně zaúkolovala zpravodajce, aby zařídili sledování premiérovy tehdejší manželky Radky. Získáním informací o její předpokládané nevěře chtěla uspíšit Nečasův rozvod. Kauza v roce 2013 přispěla k pádu Nečasovy vlády. Zpravodajci Páleník, Kovanda a Pohůnek dostali podmínky v délce 2,5 roku, dvou let a 20 měsíců a zákazy činnosti ve zpravodajských službách a bezpečnostních sborech na osm, sedm a šest let.