Ze sportu:

Tenista Tomáš Berdych do svého prvního finále na Australian Open nepostoupil. Český daviscupový reprezentant podlehl v semifinále v Melbourne Stanislasi Wawrinkovi ze Švýcarska ve čtyřech setech 3:6, 7:6, 6:7, 6:7 a druhé grandslamové finále v kariéře mu uniklo.

Andrea Zemanová je 86. členkou české olympijské výpravy. Skikrosařka se dočkala nominace do Soči na poslední chvíli díky přepočítání kvót po potvrzení účasti ze strany jednotlivých národních olympijských výborů. Snowboardistka Šárka Pančochová pojede nově vedle slopestylu i závod v U-rampě. Na další české sportovce "pod čarou" se zatím nedostalo. Nominace stále ještě není konečná a může se do pátku změnit kvůli dalšímu přepočítávání.

Zraněná překážkářka Zuzana Hejnová už opět lehce sportuje. Nejlepší evropská atletka uplynulého roku chodí do posilovny, začala plavat a věří, že do letní sezony se dá do pořádku a dobře se připraví na srpnové mistrovství Evropy v Curychu. Její zlomená zánártní kůstka na malíčku levé nohy se hojí dobře.

Čeští biatlonisté Michal Krčmář a Lea Johanidesová se před odletem na olympijské hry do Soči představí na mistrovství Evropy, které začne příští týden v Novém Městě na Moravě. Zbytek reprezentace tam bude chybět; muži společně s Gabrielou Soukalovou se připravují v Pokljuce a zbytek týmu ladí formu v Anterselvě.

Fotbalová asociace ČR se předběžně domluvila se slovenským svazem na společném Československém poháru. Konkrétněji se projekt bude řešit v únoru. Předseda FAČR Miroslav Pelta návrh řešil tento čtvrtek s předsedou SFZ Jánem Kováčikem na společném zasedání pěti středoevropských svazů v Praze. Poháru by se zúčastnily čtyři české a čtyři slovenské kluby. Finále by se mohlo hrát jeden rok v Čechách a další rok na Slovensku.

Zkušený obránce Erich Brabec pomůže Bohemians Praha 1905 v boji o záchranu. Šestatřicetiletý fotbalista přichází do posledního celku první ligy po ukončení angažmá v Senici. Informaci potvrdil tiskový mluvčí vršovického klubu Tomáš Mutinský.

Český hokejista Jiří Tlustý se ve středečním utkání NHL podílel gólem a asistencí na výhře Caroliny 3:2 na ledě Philadelphie a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Kladenský odchovanec přihrál na první branku utkání a v 54. minutě rozhodl o vítězství Hurricanes, když úspěšnou dorážkou zlomil nerozhodný stav.

Bývalý fotbalový reprezentant Martin Fenin by mohl odejít z pražské Slavie do Znojma. Trenér nováčka první ligy Leoš Kalvoda přiznal, že trápícímu se útočníkovi dal nabídku, na kterou by měl do konce týdne dostat odpověď.

Basketbalisté Nymburku prohráli v Evropském poháru v pražské Tipsport Aréně s Chimki Moskva 80:86 po prodloužení a zkomplikovali si boj o postup do osmifinále. Český mistr dvakrát neudržel nadějné vedení a po prohře spadl v tabulce skupiny K na třetí místo. Jeho šance na účast v další fází soutěže je spíš už jen teoretická.

Basketbalistky IMOSu Brno prohrály v 9. kole Evropské ligy v Krakově s domácí Wislou 58:79. V tabulce skupiny B zůstaly české vicemistryně na předposledním šestém místě. Duelem v Polsku zahájily brněnské basketbalistky sérii tří zápasů na palubovkách soupeřek, kde už 23 zápasů čekají na vítězství.

Basketbalistky USK Praha během ledna přišly už o druhou hráčku. Po Evelien Callensová se s týmem rozloučila také americká rozehrávačka Layshia Claredonová. Kvůli problémům s ploténkou se domluvila na ukončení angažmá. Klub nyní hledá náhradu.

Basketbalisté Opavy i potřetí v sezoně porazili Děčín a vystřídali ho na třetím místě ligové tabulky. Po předchozích výhrách o čtyři a dva body tentokrát svěřenci Petra Czudka zvítězili výraznějším rozdílem 73:54.