Ze sportu:

Česká lyžařka Eva Vrabcová-Nývltová se v průběžném pořadí Tour de Ski posunula z desátého na šesté místo a ve stíhacím závodu na 15 kilometrů v Toblachu zaznamenala nejlepší výsledek v kariéře. Vedení bez problémů udržela Norka Astrid Jacobsenová. Mezi muži je i po 36 italských kilometrech volnou technikou v čele Nor Martin Johnsrud Sundby, nejlepší Čech Martin Jakš klesl ze čtrnáctého místa na sedmnácté.

Fotbalová Sparta prodloužila o rok smlouvu se záložníkem Markem Matějovským. Původní kontrakt měl dvaatřicetiletému bývalému reprezentantovi, který na podzim vypadl ze základní sestavy prvoligového lídra, skončit letos v létě.

Fotbalisté Sparty na Letné zahájili zimní přípravu na jarní část první ligy, ve které se pokusí ukončit čtyřleté čekání na titul. Letenský tým chce uhájit první místo i bez posil, místo toho se rozhodl vsadit na udržení současného kádru.

Hokejisté Lva Praha zvítězili v utkání Kontinentální ligy na ledě Čeljabinsku 3:2 po samostatných nájezdech. Traktor v průběhu duelu i zásluhou Jana Bulise dvakrát vedl, Pražané však dokázali odpovědět díky Jiřímu Novotnému a Davidu Ullströmovi. O jejich osmé venkovní výhře za sebou poté rozhodl Jakub Klepiš.

Do třetího závodu Turné čtyř můstků ve skocích na lyžích postoupila česká čtveřice Jan Matura, Antonín Hájek, Lukáš Hlava a Čestmír Kožíšek. Kvalifikaci vyhrál Nor Anders Fannemel před vedoucím mužem seriálu Thomasem Diethartem z Rakouska.

Bývalý trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek by mohl působit v Saúdské Arábii. Momentálně jedná s klubem Al Ittihád a podle místních médií by se měly obě strany brzy dohodnout.

Český hokejový reprezentant Jan Kovář pomohl v Kontinentální lize dvěma brankami a jednou asistencí k vysoké výhře Magnitogorsku 6:2 nad Slovanem Bratislava. Upevnil si tak první místo v pořadí nahrávačů a v kanadském bodování zaostává už jen o jediný bod za vedoucím spoluhráčem Sergejem Mozjakinem.

Slavný lyžařský závod Jizerská padesátka je kvůli teplému počasí ohrožen, o osudu jeho 47. ročníku se rozhodne v pondělí. Pořadatelé to uvedli v tiskové zprávě. Většina tratí Jizerské magistrály je sice podle nich týden před startem sjízdná, ale nesplňuje závodní podmínky. Nadcházející ročník byl již dva měsíce před startem vyprodán. Na start hlavního závod na 50 km klasicky by mělo v neděli 12. ledna vyrazit 4800 lyžařů v čele s hvězdami dálkových běhů Norem Andersem Auklandem či Stanislavem Řezáčem.

Karel Jarolím se stal novým trenérem fotbalistů Mladé Boleslavi. Sedmapadesátiletý kouč střídá na lavičce pátého týmu prvoligové tabulky Ladislava Mináře, který budu v klubu dál působit ve funkci sportovního ředitele. Jarolím se vrací do české ligy po více než třech letech.

Reprezentační útočník Libor Kozák přijde o zbytek sezony. Čtyřiadvacetiletý fotbalista Aston Villy si na čtvrtečním tréninku zlomil nohu a čeká ho operace. Informoval o tom oficiální web birminghamského klubu. Bývalý hráč Opavy se podle britských médií zranil při nezaviněné srážce se spoluhráčem Ciaranem Clarkem. Kozák v létě přestoupil do anglického klubu za zhruba sedm milionů liber z Lazia Řím, kde působil pět let. V tomto ročníku nastoupil ve 14 utkáních Premier League a vstřelil čtyři branky, což je společně s belgickým útočníkem Christianem Bentekem nejvíce z týmu.

Milan Michálek se ve čtvrtečním utkání NHL podílel svým sedmým gólem v sezoně na výhře Ottawy nad Winnipegem 4:3. Jeho tým tak prodloužil vítěznou sérii na tři utkání. Český útočník se prosadil po šestizápasové odmlce, když v poslední minutě první třetiny střelou z mezikruží dostal Senators do vedení 2:1.

Čeští tenisté se rozloučili s Hopman Cupem výhrou nad USA. Petra Kvitová získala bod proti soupeřce Sloane Stephensové, která zápas po prvním setu vzdala. Zraněný Isner nenastoupil, Štěpánek porazil náhradníka Raonice 5:7, 6:3, 7:6.

V argentinském Rosariu, rodišti marxistického revolucionáře a vůdce kubánských gueril Che Guevary, bude v neděli zahájen 36. ročník Rallye Dakar. Na startu populární soutěže, která se pošesté pojede v Jižní Americe a ne v Africe, jak bylo původně zvykem, bude devět českých posádek. V kategorii motocyklů se představí David Pabiška a Jan Veselý, s buggy pojede Josef Macháček a s kamiony Martin Kolomý, Aleš Loprais, Jaroslav Valtr, Tomáš Vrátný, Jan Tománek a Vlastimil Vildman.

Basketbalisté Nymburka vstoupili do nového roku drtivou výhrou na palubovce USK Praha 115:49. Čeští šampioni, kteří loni nenašli v domácí soutěži přemožitele, prodloužili svou vítěznou sérii v zápasech s "vysokoškoláky". Naposledy s USK prohráli v únoru 2003.

Florbalistky Herbadent SJM Praha 11 rozdrtily v semifinále Poháru České pojišťovny Elite Praha 14:1 a budou útočit na devátý triumf v soutěži za sebou. Ve finále vyzvou v úterý 21. ledna v Ústí nad Labem vítězky duelu mezi Chodovem a Libercem, který se hraje 10. ledna.

Až do neděle budou čeští volejbalisté i volejbalistky usilovat o postup na mistrovství světa. Muže čeká kvalifikační turnaj v Opavě, kde nastoupí vždy od 18:30 proti Nizozemsku, Kypru a Bulharsku, ženy ve Varně narazí na Bělorusko, Slovensko a domácí Bulharsko.

Autor: Jan Charvát