Ze sportu:

Do závěrečného závodu Turné čtyř můstků v Bischofshofenu se kvalifikovali Jan Matura, Lukáš Hlava i Čestmír Kožíšek. Nemocný Koudelka neskákal.

Český běžec na lyžích Lukáš Bauer obsadil v předposlední etapě Tour de Ski ve Val di Fiemme 15. místo a v průběžném pořadí klesl na šestou příčku. Seriál vedou Švýcar Dario Cologna a Polka Justyna Kowalczyková.

Čeští házenkáři na Novoročním turnaji čtyř zemí na jižní Moravě nečekaně remizovali s Maďarskem 28:28 a po páteční prohře se Slovenskem si připsali první bod do tabulky. Národní tým oslabený o zraněné opory sahal proti čtvrtému celku z olympiády v Londýně po senzačním vítězství, vyrovnávací gól dostal osm sekund před koncem. Češi uzavřou vystoupení na turnaji v neděli proti Polsku.

Veronika Vítková skončila jako nejlepší z české sestavy biatlonistek šestnáctá ve sprintu v Oberhofu. Absentující Gabriela Soukalová klesla v hodnocení Světového poháru z druhé příčky na čtvrtou.

Bobisté Jan Vrba s Janem Stokláskou obsadili deváté místo v závodě Světového poháru v Altenbergu a poprvé v sezoně pronikli do elitní desítky. K suverénně nejlepšímu výsledku v sezoně je při absenci řady favoritů nasměrovala zejména druhá jízda, v níž zajeli šestý čas. Dosavadním českým maximem v sezoně bylo 18. místo.

Tenistka Klára Zakopalová titul v čínském Šen-čenu nezískala. Třicetiletá Češka prohrála ve finále premiérového turnaje okruhu WTA po boji s domácí hvězdou a sedmou hráčkou světa Li Na 3:6, 6:1 a 5:7.

V peruánské metropoli Limě odstartuje Rallye Dakar. Slavný závod se popáté v historii jede na jihoamerickém kontinentu a na startu bude šestice českých pilotů kamionů a motocyklisté David Pabiška a Jan Veselý. Velké ambice má tradičně Aleš Loprais, který v posledním africkém ročníku rallye obsadil v roce 2007 třetí místo. V Jižní Americe ale ještě nikdy do cíle nedojel.Pozici nejlepšího Čecha bude obhajovat Martin Kolomý, který vloni obsadil sedmé místo. Další kamiony budou řídit Tomáš Vrátný, Jaroslav Valtr, Marek Spáčil a Vlastimil Vildman. Účastníky čeká přes osm tisíc kilometrů. V první ze 14 etap se pojede na čas pouhých 13 kilometrů, zbylých 250 km tvoří spojovací úseky. Cíl je v neděli 20. ledna v Santiagu de Chile.

Hokejisté Plzně ovládli zápas 36. kola Tipsport extraligy na ledě Českých Budějovic a po výhře 4:2 si připsali sedmou výhru za sebou. Díky tomu si upevnili vedení v soutěži. Jihočeši přitom vedli po gólech Milana Michálka již 2:0, Indiáni ale i díky dvěma brankám Jana Kováře vývoj zápasu otočili ve svůj prospěch. Na druhé místo se posunul Třinec, který dokázal ve vyrovnané bitvě soupeřů v tabulce doma porazit Zlín 3:2.

Hokejisté Sparty porazili ve 36. kole extraligy Litvínov 6:3. Sparta ukončila sérii tří porážek, přestože v průběhu zápasu s tradičním soupeřem prohrávala 0:2 a poté ještě 2:3. Klíčovými pro její obrat byly tři branky v závěru druhého dějství v rozmezí 125 vteřin.

Hokejisté Komety Brno porazili ve 36. kole extraligy Vítkovice 3:2 po samostatných nájezdech a ukončili tak sérii pěti porážek, v nichž získali pouze jediný bod. Rozhodující nájezd proměnil Jakub Svoboda, který se prosadil i v zápase a ukončil tak více než dvouměsíční střelecký půst. Oba góly Vítkovic dal Rudolf Huna. Vyrovnat se mu podařilo 47 sekund před koncem základní hrací doby.

Hokejisté Chomutova porazili v 36. kole extraligy Karlovy Vary 3:1 a svého soupeře přeskočili v tabulce soutěže. Piráti tak jsou dvanáctí, Energie třináctá. Karlovy Vary jsou i nadále nejhorším týmem na kluzištích soupeřů, na kterých získaly jen jedenáct bodů.

Realizační tým extraligových hokejistů Pardubic rozšíří David Pospíšil, bude společně s Ladislavem Lubinou asistentem Mojmíra Trličíka. Dvaačtyřicetiletý kouč, který naposledy působil jako asistent v prvoligovém Hradci Králové, se k pardubickému týmu připojí v sobotu.

Hokejový útočník Jaroslav Bednář bude v závěru sezony hrát švýcarskou ligu za Bern. Šestatřicetiletý hráč se domluvil s aktuálně čtvrtým týmem tamní soutěže a jedním z aspirantů na titul na spolupráci do konce sezony s opcí na další rok. Zatím ale bude hrát za pražskou Slavii, do které se vrátil na konci listopadu, poté co předčasně ukončil angažmá v Luganu.

České hokejistky na mistrovství světa hráček do 18 let podle očekávání neuspěly v semifinále proti týmu Spojených států amerických. Podruhé na turnaji ve Finsku prohrály s obhájkyněmi stříbra 0:10 a zahrají si o bronz proti Švédsku. Český tým usiluje o druhý bronz, ten jediný dosud získal při premiérovém turnaji v roce 2008. Švédské soupeřky už byly třetí třikrát, naposledy vloni při šampionátu v České republice, kde domácí celek skončil šestý.

Česká lyžařka Šárka Záhrobská obsadila ve slalomu Světového poháru v Záhřebu stejně jako v posledním startu v minulém roce 22. místo.

Čeští biatlonisté Michal Šlesingr, Ondřej Moravec, Tomáš Krupčík a Michal Krčmář doběhli osmí ve štafetě Světového poháru v Oberhofu. Závod na 4x7,5 km vyhrála ruská štafeta před Norskem a Německem.

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký vyhrál po dramatickém finále Jänner rallye, kterou začalo mezinárodní mistrovství České republiky. Spolufavorit závodu, zařazeného i do evropského šampionátu, ztratil v průběhu druhé etapy vedení kvůli defektu a do čela se vrátil až v poslední rychlostní zkoušce, a to o pouhou půlsekundu před Francouze Bryana Bouffiera v peugeotu.

Basketbalistky Trutnova vyměnily americké pivotky. El Greerová se totiž rozhodla zaměřit v USA na studium a nevrátila se k týmu. Aktuálně čtvrtý celek ligy proto na její místo angažoval Lauren Ervinovou, která naposledy působila ve francouzském euroligovém celku Tarbes. Třiadvacetiletá Greerová měla průměr 7,3 bodu a 9,6 doskoku na zápas. Byla druhou nejužitečnější hráčkou týmu po krajance Ambrosii Andersonové.