Ze sportu:

Rychlobruslařka Karolína Erbanová má za sebou nejvydařenější závodní víkend v kariéře. Dvacetiletá následovnice Martiny Sáblíkové dokonale využila absenci hvězd sprinterských tratí a v čínském Charpinu si připsala první triumf ve Světovém poháru. Svěřenkyně trenéra Petra Nováka v sobotu ovládla závod na 1000 metrů, v neděli byla na stejné trati těsně druhá. V Číně na startu chyběly Reather Richardsonová z USA, Lotte van Beeková z Nizozemska či Christine Nesbittová z Kanady a další, Erbanová tak dopředu věděla, že když potvrdí svoji výkonnost, premiérově vystoupí na stupně vítězů. "Věděla jsem, že šance na body i stupně jsou velké a že na to mám. S tím jsem sem jela. A jsem ráda, že se to povedlo," radovala se dvacetiletá Erbanová v rozhovoru s ČTK.

Životní tři dny má za sebou biatlonistka Gabriela Soukalová. V slovinské Pokljuce vyhrála v pátek sprint Světového poháru, v sobotu dojela druhá ve stíhačce a v neděli skončila třetí v závodě s hromadným startem. V osmi individuálních závodech v této sezoně neskončila třiadvacetiletá Soukalová hůře než čtrnáctá, čtyřikrát doběhla v desítce a z toho třikrát na stupních vítězů. Proto figuruje v průběžné klasifikaci Světového poháru na skvělém druhém místě.

Simona Baumrtová zaplavala ve svém třetím finále na mistrovství světa v krátkém bazénu další český rekord a v závodě na 50 metrů znak s ním vybojovala páté místo. Vlastní národní maximum, které vytvořila na nedávném mistrovství Evropy v Chartres a v semifinále v Istanbulu ho vyrovnala, zlepšila o sedm setin na 26,61 sekundy. Jednadvacetiletá Baumrtová v Istanbulu završila životní sezonu, v níž byla nejlepší českou plaveckou olympioničkou a na ME v krátkém i dlouhém bazénu a na MS v krátkém bazénu vybojovala celkem pět bronzových medailí v individuálních závodech a jedno stříbro ve štafetě. V Istanbulu byla ještě třetí na stovce a osmá na nejdelší dvoustovce.

Čeští hokejisté zakončili turnaj Channel One Cup v Moskvě prohrou se Švédy 0:4. V kontrastu s první akcí sezony - turnajem Karjala - svěřenci kouče Aloise Hadamczika ve druhém dílu Euro Hockey Tour vůbec nebodovali a skončili poslední. Trenér Hadamczik opět přeskupil složení útočných formací a při té příležitosti dal ve čtvrté řadě mladíků od začátku prostor Honejskovi, jenž si v průběhu sobotního klání proti Rusku (0:6) odbyl reprezentační debut mezi seniory. V brance nastoupil Salák.

Martina Moravčíková si vylepšila v rozplavbě na 200 metrů prsa osobní rekord na 2:24,48 minuty, do finálového závodu na mistrovství světa v krátkém bazénu ale ze 16. místa nepostoupila. Čtyřiadvacetiletá česká reprezentantka poprvé prolomila hranici 2:25, od národního maxima Petry Chocové ji dělily čtyři desetiny a od postupu dvě a půl sekundy.

Kryštof Krýzl se nedočkal prvních bodů v obřím slalomu v sezoně Světového poháru ani v italské Alta Badii. Český lyžař se nevešel mezi třicítku postupujících do druhého kola, do něhož s obrovským náskokem odstartuje z nejlepší pozice americký favorit Ted Ligety. Ten z dosavadních tří obřích slalomů tohoto ročníku dva vyhrál a jednou byl třetí.

Českým házenkářkám přidělil los play off o postup na mistrovství světa v roce 2013 celek Islandu. Dvojzápas se uskuteční na začátku června, doma začnou Seveřanky. Dvě poslední zkušenosti svěřenkyň trenéra Jana Bašného s islandskou házenou jsou poměrně nedávného data. V září se oba týmy potkaly na přípravném turnaji O štít města Chebu, kde domácí celek vyhrál 28:21. Islanďanky pak byly na přelomu listopadu a prosince i posledním protivníkem českého výběru před odjezdem na evropský šampionát do Srbska: české reprezentantky nejprve ve Zlíně zvítězily 25:23, za zavřenými dveřmi v Luhačovicích pak podlehly 23:30.

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová zahájila sezonu čtvrtým místem v paralelní jízdě v boulích na Světovém poháru ve Finsku. Na sjezdovce, kde se před sedmi lety stala vicemistryní světa, prohrála v malém finále o bod s Japonkou Aiko Uemuraovou. Prvních sto bodů na konto si připsala americká vítězka Heather McPhieová. "Na to, co jsem předváděla dva dny v tréninku a v kvalifikaci, jak jsem se trápila, tak jsem s výsledkem dost spokojená," řekla Sudová ČTK.

Sdruženář Tomáš Slavík skončil v závodu Světového poháru v Ramsau patnáctý a poprvé letos bodoval. V Rakousku se naopak na malém můstku nedařilo Miroslavu Dvořákovi, který vyšel na 39. místě bodově naprázdno. Slavík figuroval po skoku na 12. místě a v balíku běžců finišoval po deseti kilometrech patnáctý. Skokanská část naopak nevyšla Dvořákovi, skončil čtvrtý od konce a v běhu se dokázal z 46. místa posunout jen na 39. pozici. Nebodoval ani Pavel Churavý, který se z třicátého místa po skoku propadl o šest příček.

Brankář Petr Čech s fotbalisty Chelsea titul klubových mistrů světa nezískal. Ve finále turnaje pro šampiony jednotlivých kontinentů londýnský klub podlehl brazilskému celku Corinthians 0:1. Čech inkasoval v 69. minutě po hlavičce Guerrera a přišel o šanci stát se po Marku Jankulovském teprve druhým českým fotbalistou, který vzácnou trofej vybojoval.

Biatlonista Michal Šlesingr skončil osmnáctý a Ondřej Moravec sedmadvacátý v závodu s hromadným startem Světového poháru v Pokljuce. Z druhé výhry v sezoně se radoval bezchybně střílející Němec Andreas Birnbacher před domácím Jakovem Fakem a Timem Burkem z USA. Šlesingr musel dvakrát na trestné kolo, jednou chyboval vleže i vstoje, což v součtu s dvacátým běžeckým časem stačilo na body za 18. místo. Druhý muž ze sobotního stíhacího závodu Moravec udělal na střelnici o chybu více a dojel 27.

Krasobruslař Tomáš Verner se podeváté v kariéře stal mistrem České republiky. Evropský šampion z roku 2008 zajel v polském Cieszynu nejlepší závod v sezoně; za krátký program a volnou jízdu získal 229,55 bodu, což je jen o tři body méně než jeho čtyři roky staré maximum.

Skokan na lyžích Jakub Hlava postoupil jako poslední třicátý do druhého kola závodu Světového poháru v Engelbergu. Jistotu bodů však nejúspěšnější český reprezentant v sezoně nemá, neboť se o 30. pozici dělí s Polákem Krzysztofem Mietusem.

Basketbalisté Nymburka zvítězili ve VTB lize doma nad nejslabším týmem soutěže Minskem 65:56. V polovině základní části soutěže mají čeští mistři na kontě čtyři výhry a pět proher. V tabulce skupiny B jsou na posledním postupovém místě šestí, ale za nimi mají Nižnij Novgorod a Krasnojarsk při jednobodové ztrátě zápas k dobru.

Autor: Jan Charvát