Ze sportu

Fotbalistům Dánska bude 8. září v úvodním duelu kvalifikace mistrovství světa proti České republice chybět distancovaný útočník Nicklas Bendtner, do nominace se ale překvapivě nedostal ani obránce Simon Poulsen. Trenér Morten Olsen zatím však vybral jen 20 hráčů a další trojici chce nominovat později. Nicklas Bendtner pyká za to, že na červnovém ME oslavil gól v duelu s Portugalskem (2:3) vyhrnutím spodního prádla, na jehož lemu měl jméno irské sázkové společnosti. V pondělí neuspěl u UEFA s odvoláním.

Českého fotbalového reprezentanta Petra Jiráčka překvapilo a zklamalo, že s ním trenér Wolfsburgu Felix Magath přestal počítat. Přestup do Hamburku ale nepovažuje za krok zpátky. Rád by se stal tahounem týmu a pomohl mu k udržení v bundeslize. Šestadvacetiletý záložník to řekl v rozhovorech pro německé deníky před jednáním dozorčí rady HSV, která má jeho přestup na sever Německa potvrdit.

V nominaci trenéra fotbalové jednadvacítky Jakuba Dovalila před závěrečnými dvěma zářijovými zápasy kvalifikace mistrovství Evropy 2013 chybějí ofenzivní opory v čele se zraněným nejlepším střelcem Janem Chramostou. Z devatenácti nominovaných hráčů do pole vstřelili pouze tři z nich po jedné brance. Česká republika, která vede po šesti utkáních svou skupinu, se nejprve v pátek 7. záři střetne s Černou Horou v Nikšiči. O tři dny později v Jablonci přivítá v posledním zápase kvalifikačního cyklu Wales. K účasti v říjnové baráži by mužstvu mohl ze dvou zápasů dokonce stačit pouhý bod, pokud druhá Arménie nevyhraje svůj poslední zápas.

Tenistka Andrea Hlaváčková při singlové premiéře na US Open postoupila do 2. kola. V duelu českých hráček porazila dvakrát 6:4 čtyřiadvacátou nasazenou Kláru Zakopalovou. Stříbrná medailistka z olympijských her v Londýně tak napodobila svou deblovou partnerku Lucii Hradeckou, která zápas 1. kola vyhrála v pondělí.

Tragicky zesnulí hokejisté Josef Vašíček, Jan Marek a Karel Rachůnek budou mít v Dolních Chabrech v Praze své ulice, rozhodla o tom pražská rada. Čeští reprezentanti zemřeli loni při zářijové letecké havárii u severoruské Jaroslavle. Při neštěstí, které se odehrálo při startu letadla hokejového klubu Lokomotiv Jaroslavl do Minska, zahynul celý hokejový tým a posádka letadla. Všichni tři čeští hokejisté byli na konci loňského roku uvedeni do Síně slávy českého hokeje.

Potřetí přijede do České republiky slavný americký atlet Carl Lewis. Devítinásobný olympijský vítěz podporuje celosvětový běžecký seriál, jehož součástí je sobotní druhý ročník závodu We Run Prague. Desetikilometrový běh má start i cíl ve Žlutých lázních a vede centrem města. Na start se podle organizátorů postaví více než 8500 běžců z řad amatérů i profesionálů.