Hokejový svět v zármutku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Celý svět, a to nejen hokejový, zarmoutila středeční zpráva o letecké katastrofě u jaroslavlského letiště v Rusku, kde se krátce po startu zřítil letoun Jak-42 s hokejisty klubu KHL Lokomotiv Jaroslavl na palubě. Z 45 cestujících a členů posádky přežili jen dva - člen posádky a hokejista, přičemž oba byli v kritickém stavu. Při katastrofě zahynuli i čeští hokejisté Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček a slovenský útočník Pavol Demitra.

Lokomotiv Jaroslavl,  foto: ČTK
Karel Rachůnek a Josef Vašíček působili v klubu již v předešlé sezoně, Jan Marek přišel do ambiciózního celku před začátkem sezony. Všichni tři mají ve sbírce zlaté medaile ze světových šampionátů a v Kontinentální hokejové lize či ruské superlize působí již řadu let. Karel Rachůnek a Josef Vašíček mají za sebou i angažmá v severoamerické NHL. Jejich smrt znamená nenahraditelnou ztrátu nejen pro jejich blízké, ale i pro celý český hokej, řekl v první reakci na tuto katastrofu předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král:

"Jsme z toho všichni v šoku. Samozřejmě jsou to naši nejen vynikající hokejisté, ale i nejbližší kluci, s kterými jsme všichni trávili spoustu času a zažili jsme s nimi spoustu věcí. Nejsou žádná slova, která by to vyjádřila."

Karel Rachůnek,  foto: ČTK
Slova těžko hledal i bývalý skvělý hokejista, kapitán "zlatých hochů z Nagana" a bývalý trenér reprezentace Vladimír Růžička, který všechny tři hokejisty dobře znal:

"Samozřejmě ztráta je to veliká, pro národní mužstvo určitě, ale myslím, že tady nejde ani tak o hokej. Jde o život těch kluků."

Na pražském Staroměstském náměstí, ale i jinde po celém Česku, se hned ve středu shromažďovali fanoušci, aby zapálením svíčky, mlčením, nebo naopak známým sportovním skandováním složili hold tragicky zahynuvším hokejovým reprezentantům.

Jan Marek,  foto: ČTK
Tragická nehoda letounu s hokejovým týmem ruské Jaroslavle zasáhla i fanoušky v Třinci. Jan Marek pět let působil v dresu třineckých ocelářů, se kterými získával první extraligové zkušenosti. Trenér třineckých ocelářů Pavel Marek potvrdil, že zpráva o tragédii zasáhla celý klub:

"Je to pro nás šokující zpráva a samozřejmě nás to zasáhlo. Je to kluk, který tady hrával, s kterým máme přátelské vztahy. Honza tady nastartoval svoji kariéru, tady udělal první vzestup ve velkém hokeji."

Josef Vašíček,  foto: ČTK
Všichni se pochopitelně ptají, jak vůbec mohlo k tak tragickému neštěstí dojít. Charterový letoun ruské společnosti Jak-Servis havaroval krátce po startu z letiště Tunošna u Jaroslavle asi 200 kilometrů severovýchodně od Moskvy. Podle agentury Interfax se letadlo naklonilo na levou stranu a spadlo asi 500 metrů od ranveje. Podle očitých svědků z letounu zbyla "hromada ohořelého železa", úlomky trosek údajně dopadly až do vzdálenosti čtyř kilometrů od katastrofy. Podle nepotvrzených informací byla příčinou havárie kolize s anténou letištního majáku, do níž letoun narazil, když po startu nedokázal nabrat výšku. Letoun havaroval dva kilometry od jaroslavlského terminálu a rozlomil se na dvě části. Přední část spadla do vod řeky Volhy a druhá zůstala na břehu. Některá média spekulují, že piloti se mohli v posledních chvílích pokusit o přistání na hladině řeky.

S cestováním na zápasy s ruskými letadly má osobní zkušenosti Václav Nedorost. Bývalý útočník Novokuzněcku a nyní člen popradského Lva potvrdil, že příliš bezpečné nejsou:

Foto: ČTK
"Ze svých zkušeností mohu říct, že jsem měl strach při každém vzletu a při každém doletu, protože to bylo malé letadlo pro 45 lidí. Nevím, v jakém bylo stavu, jakými kontrolami procházelo, ale to letadlo se chvěje celou cestu. Pro psychiku hráče to není nic moc. Musím říct, že jsem se opravdu, opravdu bál."

Naopak bývalý trenér Lokomotivu Jaroslavl Vladimír Vůjtek podobnou zkušenost nemá a nikdy si nepomyslel, že by k takové tragédii mohlo dojít.

Foto: ČTK
Šíří se také spekulace o technické způsobilosti stroje. Podle agentury Interfax byl letoun v provozu od roku 1993 a technické osvědčení mu mělo vypršet 1. října letošního roku. Několik poznatků o stroji Jak-42 sdělil letecký publicista Martin Velek:

"Jak-42 je stroj, který je už z osmdesátých let. Byl to v podstatě poslední Jakovlevův pokus o dopravní letadlo po Jak-40. Má smůlu, že vznik v období, kdy už měli v Rusku problémy s financemi a se vším. Nepatří k povedeným letadlům. Poměrně dost jich spadlo. Byl to první ruský letoun s moderními motory s velkým odtokovým poměrem a nemá dobrou reputaci."

Foto: ČTK
Martin Velek se také vyjádřil k možným příčinám neštěstí, když Jak-42 nenabral výšku, narazil do antény nebo stožáru a rozlomil se na dvě části:

"Tyto informace spíš svědčí o nějaké chybě pilotáže nebo navigační nebo o něčem podobném. Samo o sobě letadlo, pokud do něčeho vrazí, tak to ještě nemluví o tom, že by to měla být chyba toho stroje. Je to opravdu hodně brzy na to, aby se vynášely nějaké konečné soudy. Je to ale letadlo spíš nepříliš populární, došlo u něho k mnoha nehodám. A je to prostě v podstatě typ, který končí."

Mezi vyšetřovacími verzemi pádu letadla Jak-42 je i terorismus.