Ze sportu:

Čeští fotbalisté v sobotu vstoupí do kvalifikace, na jejímž konci má být vysněný postup na mistrovství světa v Brazílii v roce 2014. Jejich šance naznačí hned kvalifikační premiéra v Dánsku, na hřišti spolufavorita skupiny a desátého týmu světového žebříčku si mužstvo "odškrtne" první z deseti prověrek ve skupině. V ní ještě vyzve vicemistry Evropy z Itálie, Bulharsko, Arménii a Maltu.

Čeští fotbalisté do 21 let postoupili do říjnové baráže o mistrovství Evropy v roce 2013. Stačila jim k tomu remíza 0:0 v předposledním duelu kvalifikační skupiny 3 na hřišti Černé Hory. Mladíci před pondělním domácím utkáním s Walesem zvýšili svůj náskok v čele tabulky před Arménií na tři body a díky lepší vzájemné bilanci si s předstihem zajistili první místo. Baráž se losuje příští pátek ve švýcarském Nyonu.

Český biker Ondřej Cink se stal v rakouském Saalfeldenu mistrem světa v cross country mužů do 23 let. Navázal tak na svůj triumf z evropského šampionátu v Moskvě před třemi měsíci. Druhého Nizozemce Michiela van der Heijdena porazil o 14 sekund.

České volejbalistky vstoupily do kvalifikace o mistrovství Evropy 2013 výhrou ve Varně nad Maďarskem 3:0. Po pouhých 63 minutách své soupeřky zdolaly po setech 25:17, 25:8 a 25:12. Maďarky udržely vyrovnanou partii pouze v úvodu prvního setu.

Po čtvrtečním vítězném vstupu do Kontinentální ligy proti Dinamu Riga se hokejisté Lva Praha utkají v sobotu od 17:00 s tradičním ruský klubem Spartakem Moskva. Český nováček KHL doufá, že i víkendové vystoupení přiláká do hlediště dobrou návštěvu a premiérový duel se 6358 diváků nebude jen výjimkou. V dresu Spartaku se představí český reprezentační obránce Jakub Nakládal, který do klubu přišel v létě u Ufy.

České tenistky Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková si na posledním grandslamu sezony US Open zahrají o titul. V semifinále čtyřhry v New Yorku stříbrné olympijské medailistky porazily dvojici Hsieh Su-Wei z Tchaj-wanu a Anabel Medinaová Garriguesová ze Španělska 7:6 a 6:4. O grandslamovou trofej si zahraje v New Yorku i Radek Štěpánek v deblové dvojici s Indem Leanderem Paesem a jejich soupeři budou americká dvojčata Mike a Bob Bryanovi. Naopak Květa Peschkeová ani napotřetí nezískala titul ve smíšené čtyřhře na grandslamovém US Open. S Polákem Marcinem Matkowskim ve finále nevyužili dva mečboly a prohráli s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou a Brazilcem Brunem Soaresem 7:6, 1:6 a 10:12 v super tie-breaku.

Vítězka 14 grandslamových titulů ve čtyřhře a mixu Helena Suková byla spolu s bývalou světovou jedničkou Martinou Hingisovou ze Švýcarska a Němcem Michaelem Stichem nominována do tenisové Síně slávy v Newportu. O přijetí nových členů, které se uskuteční příští rok 13. července, rozhodne několikaměsíční hlasování novinářů.

Čeští volejbalisté vstoupili do prvního kvalifikačního turnaje o postup na mistrovství Evropy v roce 2013 výhrou. Výběr trenéra Stewarta Bernarda sice ve Vídni ztratil v souboji s Chorvatskem po špatném úvodu první set, pak ale zápas ovládl a zvítězil 3:1 po setech 21:25, 25:22, 25:17 a 25:19.

Tisíce lidí si v Jaroslavli připomněly první výročí letecké nehody, při níž zahynul hokejový tým místního klubu Lokomotiv. Mezi oběťmi byli i čeští hokejisté Karel Rachůnek, Jan Marek a Josef Vašíček a také slovenská hvězda Pavol Demitra.

Autor: Jan Charvát