Ze sportu:

Česká fotbalová reprezentace se dnes večer na evropském šampionátu utká s Poláky. Zápas rozhodne, zda zamíří po základní skupině domů, nebo po osmi letech projde do vyřazovací fáze turnaje. Čechům by v prvním vzájemném utkání s Polskem na vrcholné akci stačila k postupu do čtvrtfinále i remíza, zatím poslední Řekové by však v tom případě nesměli porazit vedoucí Rusko o jeden až pět gólů. Vyhlídky národního týmu kalí zranění stěžejního hráče a kapitána Tomáše Rosického. Naopak brankář Petr Čech je po prodělaných problémech s ramenem připravený hrát.

Čeští fotbaloví příznivci se v sobotu dopoledne potřetí vydali speciálním vlakem z Prahy do Vratislavi. K poslednímu duelu základní skupiny A evropského šampionátu proti domácímu výběru je přišel vyprovodit slavný sparťan Jan Berger, jehož jméno nesl v pořadí třetí fanouškovský vlak jedoucí z české metropole. Příznivci byli optimisticky naladěni, někteří z nich se zastávali kritizovaného útočníka Milana Baroše. Ten je terčem kritiky a část příznivců na něj během zápasů píská.

České fotbalistky čeká v sobotu klíčové utkání kvalifikace mistrovství Evropy 2013. Potřebují doma porazit Rakousko, aby se přiblížily zisku druhého místa ve skupině a účasti v baráži. Případná porážka by naopak znamenala konec nadějí. Svěřenkyně trenéra Vladimíra Hrušky jsou aktuálně v sedmé skupině na třetím místě se ztrátou tří bodů na Rakousko, které ale má zápas k dobru. Po souboji s Českem ho tak už čeká jen duel s lídrem skupiny Dánskem.

Prezidentem Českého svazu ledního hokeje byl v Praze podle očekávání opět zvolen Tomáš Král. Současný šéf českého hokeje neměl protikandidáta, ve funkci jej podpořilo 56 z 60 delegátů.

Semifinálový program turnaje v Halle bude bez českých tenistů. Tomáš Berdych i Radek Štěpánek na německé trávě marně usilovali o postup mezi nejlepší čtveřici. Třetí nasazený Berdych podlehl ve třech setech 4:6, 6:3 a 5:7 domácímu držiteli divoké karty Tommymu Haasovi, Štěpánka dál nepustil ruský soupeř Michail Južnyj, který po dvouapůlhodinové bitvě zvítězil 6:4, 4:6 a 6:4.

Pátá deblistka světa Květa Peschkeová se vzdala olympijské účasti ve prospěch kamarádek. Wimbledonská vítězka hraje na turnajích se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou a na olympiádu si musela vybrat českou partnerku, ale dala přednost sehranému páru Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková.

Čeští volejbalisté porazili v utkání Evropské ligy v Rotterdamu Rumunsko 3:0. Tříbodový zisk vynesl svěřence trenéra Stewarta Bernarda zpět do čela tabulky skupiny B. V Rotterdamu se Češi utkají ještě s Rakouskem a domácím Nizozemskem, za týden uspořádají závěrečný turnaj základní části Rakušané. Z obou skupin se probojuje do Final Four vítěz a lepší tým na druhém místě, pořadatel má start jistý. Údajně by Evropská liga měla na přelomu června a července vyvrcholit v Turecku.

České volejbalistky utrpěly v Evropské lize první prohru. V úvodním utkání třetího turnaje v izraelské Raananě podlehly za 69 minut Nizozemsku 0:3 a ztratily první místo v tabulce skupiny C, na kterém je vystřídaly právě Nizozemky. Trenér českého týmu Parisi se musel obejít oproti předcházejícím dvěma turnajům bez tří opor. Vedle zraněné Havlíčkové, která má problémy s ramenem, chyběly ještě Pastulová a nahrávačka Mühlsteinová. Místo nich nastoupily v základní sestavě Vanžurová, Svobodníková a Smutná.

České basketbalistky na přípravném turnaji ve Francii před kvalifikací na olympijské hry znovu prohrály. Po čtvrteční porážce o 17 bodů s domácí Francií v pátek nestačily na dalšího účastníka olympijské kvalifikace Kanadu, které podlehly těsně 64:66, přestože v průběhu zápasu měly i dvouciferný náskok. V přípravě tak mají bilanci dvou výher a pěti porážek.

Český cyklista Roman Kreuziger se po sedmé etapě závodu Kolem Švýcarska posunul na průběžné druhé místo. Jezdec stáje Astana obsadil v páteční časovce na 34,3 kilometru 16. pozici a vyšvihl se za vedoucího Ruie Costu. Portugalský závodník zvýšil díky páteční osmé příčce svůj náskok na 50 sekund. Druhý český cyklista na startu Zdeněk Štybar obsadil 27. místo. V průběžném pořadí si o jednu příčku polepšil, nyní mu patří 48. pozice.

Beachvolejbalisté Přemysl Kubala a Petr Beneš vybojovali na grandslamu Světového okruhu v Římě cenné vítězství nad Brazilci Ricardem s Cunhou a skončí nejhůře pátí. Čeští olympionici se do čtvrtfinále dostali letos poprvé, jejich společným maximem je semifinálová účast loni v srpnu v Haagu. Kubala s Benešem porazili letošní vítěze z pražské Štvanice 21:17 a 25:23.

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký drží po druhém soutěžním dnu druhé místo na Targa Florio rallye, pátém závodě seriálu IRC v automobilových soutěžích. Český pilot ztrácí po sedmi rychlostních zkouškách 4,5 sekundy na Nora Andrease Mikkelsena, který startuje také s podporou mladoboleslavské automobilky.