Ze sportu:

O startu kapitána českých fotbalistů Tomáše Rosického na mistrovství Evropy proti Polsku se rozhodne až v sobotu před utkáním. Stav jeho zraněné achillovky záložníka londýnského Arsenalu se lepší. Naopak brankář Petr Čech je po prodělaných problémech s ramenem připravený hrát. Čechům by v prvním vzájemném utkání s Polskem na vrcholné akci stačila k postupu do čtvrtfinále i remíza, zatím poslední Řekové by však v tom případě nesměli porazit vedoucí Rusko.

České fotbalistky čeká v sobotu klíčové utkání kvalifikace mistrovství Evropy 2013. Potřebují doma porazit Rakousko, aby se přiblížily zisku druhého místa ve skupině a účasti v baráži. Případná porážka by naopak znamenala konec nadějí. Svěřenkyně trenéra Vladimíra Hrušky jsou aktuálně v sedmé skupině na třetím místě se ztrátou tří bodů na Rakousko, které ale má zápas k dobru. Po souboji s Českem ho tak už čeká jen duel s lídrem skupiny Dánskem.

Radek Štěpánek vypadl na tenisovém turnaji v Halle ve čtvrtfinále. Do semifinále jej nepustil ruský soupeř Michail Južnyj, který po dvouapůlhodinové bitvě zvítězil 6:4, 4:6 a 6:4. Ve hře o postup mezi nejlepší čtveřici je na tamní trávě ještě Tomáš Berdych, jenž bude potvrzovat pozici nasazené trojky v duelu s domácím držitelem divoké karty Tommym Haasem.

Čeští volejbalisté porazili v utkání Evropské ligy v Rotterdamu Rumunsko 3:0. Tříbodový zisk vynesl svěřence trenéra Stewarta Bernarda zpět do čela tabulky skupiny B. V Rotterdamu se Češi utkají ještě s Rakouskem a domácím Nizozemskem, za týden uspořádají závěrečný turnaj základní části Rakušané. Z obou skupin se probojuje do Final Four vítěz a lepší tým na druhém místě, pořadatel má start jistý. Údajně by Evropská liga měla na přelomu června a července vyvrcholit v Turecku.

České basketbalistky na přípravném turnaji ve Francii před kvalifikací na olympijské hry znovu prohrály. Po čtvrteční porážce o 17 bodů s domácí Francií v pátek nestačily na dalšího účastníka olympijské kvalifikace Kanadu, které podlehly těsně 64:66, přestože v průběhu zápasu měly i dvouciferný náskok. V přípravě tak mají bilanci dvou výher a pěti porážek.

Český cyklista Roman Kreuziger se po sedmé etapě závodu Kolem Švýcarska posunul na průběžné druhé místo. Jezdec stáje Astana obsadil v páteční časovce na 34,3 kilometru 16. pozici a vyšvihl se za vedoucího Ruie Costu. Portugalský závodník zvýšil díky páteční osmé příčce svůj náskok na 50 sekund. Druhý český cyklista na startu Zdeněk Štybar obsadil 27. místo. V průběžném pořadí si o jednu příčku polepšil, nyní mu patří 48. pozice.

Zlomený malíček na ruce nepustí Karla Abrahama do motocyklové Grand Prix Británie v Silverstonu. Českému jezdci královské třídy MotoGP nedovolili startovat lékaři a v šestém závodě mistrovství světa přišel o šanci, že by mohl podruhé v sezoně bodovat. Dvaadvacetiletý český jezdec si zlomil malíček nadvakrát při testování v minulém týdnu v Aragónu.