Ze sportu:

Tenista Tomáš Berdych zahájí svou druhou účast na Turnaji mistrů proti nejtěžšímu možnému soupeři. V pondělí večer se v Londýně postaví proti světové jedničce Novaku Djokovičovi ze Srbska, letos jen čtyřikrát poraženému, kterému by ale chtěl vrátit všechny prohry za uplynulý rok. I loni vstupoval Tomáš Berdych do Turnaje mistrů zápasem proti Novaku Djokovičovi a prohrál. Letos na Srba nevyzrál ani v jednom ze tří duelů, ale dva (v Cincinnati a v Dubaji) kvůli zranění nedohrál. "Budu se snažit udělat vše pro to, aby se mi to tady povedlo a vyhrál jsem já," vyhlásil Tomáš Berdych v Londýně.

Fotbalisté Hradce Králové se v první lize po 523 minutách dočkali vstřeleného gólu a v utkání 14. kola remizovali s rozjetou Slavií 1:1. Hosty poslal do vedení před pauzou z penalty Zbyněk Pospěch, za domácí srovnal krátce po příchodu z kabin Pavel Černý. Červenobílí tak po třech výhrách za sebou klopýtli, Východočeši protáhli sérii bez vítězství už na sedm duelů.

Příbramští fotbalisté vyhráli v utkání 14. ligového kola 2:0 v Ostravě a posunuli se na šesté místo tabulky. Obě branky vítězů padly v rozmezí pěti minut mezi 69. a 74. minutou, premiérovou trefu v nejvyšší soutěži si připsal Mareš. Domácí už pak nebyli schopni na vývoj utkání reagovat a opět si zkomplikovali boj o záchranu. Klesli na čtrnácté místo a na patnáctý Žižkov mají náskok jediného bodu.

V důležitém souboji o záchranu fotbalisté Českých Budějovic porazili Žižkov 1:0 a ve 14. ligovém kole se dočkali teprve druhé výhry v sezoně. O jediný gól zápasu se stejně jako v nedávném utkání domácího poháru postaral nejlepší střelec Dynama Zdeněk Ondrášek, který má na kontě už sedm tref. Jihočeši se svému soupeři vzdálili v tabulce na rozdíl tří bodů, Viktoria ani na sedmý pokus venku nebodovala a zůstala předposlední.

České kvarteto běžců na lyžích Jiří Magál, Martin Jakš, Ondřej Horyna a Dušan Kožíšek skončilo v prvním štafetovém závodu sezony ve Sjusjönu dvanácté. Vyhrálo domácí Norsko s finišmanem Petterem Northugem. Česká štafeta bez nemocného Lukáše Bauera odpadla z vedoucí skupinky už na prvním desetikilometrovém úseku klasickou technikou, po němž Jiří Magál předal Martinu Jakšovi na devátém místě s patnáctisekundovým odstupem. Jakš posunul tým na osmé místo, nicméně na nejlepší ztrácel už téměř půl minuty. Mimo elitní desítku se české družstvo propadlo na bruslařských úsecích Horyny a Kožíška, jenž finišoval jako dvanáctý z šestnácti štafet, které dokončily.

Rychlobruslařka Karolína Erbanová obsadila na Světovém poháru v Čeljabinsku druhé místo v divizi B na kilometrové trati. Rychlejší byla pouze Číňanka Chung Čang, s níž česká reprezentantka prohrála o setinu sekundy. Karolína Erbanová zajela čas 1:17,00 a do hodnocení SP získala devatenáct bodů. V sobotu v Čeljabinsku vyhrála divizi B na pětistovce.

Cyklokrosař Zdeněk Štybar obsadil třetí místo ve čtvrtém závodu série Superprestige v Asper-Gavere. Dvojnásobný mistr světa prohrál spurt o druhou pozici s Belgičanem Tomem Meeusenem, pro vítězství si suverénně dojel další domácí závodník Kevin Pauwels. Osmý dojel Radomír Šimůnek, devatenáctý byl Jiří Polnický. Bývalý Štybarův týmový kolega Pauwels potvrdil, že má v této fázi sezony z elitních cyklokrosařů zřejmě nejlepší formu. V sobotu vyhrál závod v Hasseltu, kde porazil Štybara těsně ve finiši. V průběžném pořadí se Štybar dělí se ziskem 50 bodů o první místo s belgickým veteránem Svenem Nijsem.

V závěrečném osmém turnaji základní části Světového poháru v kolové v belgickém Gentu obsadili Ondřej Kydlíček s Hynkem Štěrbou z Plzně osmé místo. Další český pár Pavel Loskot s Radimem Lepkou z MO Svitávka skončil na předposlední deváté pozici. Do osmičlenného finále Světového poháru se nevešel ani jeden český pár. Nejblíže k postupu měli Jiří Hrdlička s Radimem Hasoněm, kteří skončili devátí. K účasti ve finále, které je na programu 3. prosince v německém Müchlenu, jim chybělo 20 bodů.

Jednoznačné vítězství 5:0 vybojovaly české fotbalistky v utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy s Arménií. Vrátily se na druhé místo skupiny za dosud stoprocentní Dánsko a mají sedm bodů stejně jako třetí Rakousko; to však má odehráno o zápas více. Ze skupiny postoupí vítěz, druhý celek půjde do baráže. Svěřenkyně trenéra Vladimíra Hrušky se v dalším kvalifikačním zápase představí až 31. března v Portugalsku. Následně 4. dubna doma vyzvou favorizované Dánky.

S více než měsíčním předstihem vyrazily v neděli na start nadcházejícího ročníku Rallye Dakar dvě posádky kamionů Tatra, které připravoval Loprais tým. Elitní speciál Jamal bude řídit Aleš Loprais, druhý kamion dakarský nováček Tomáš Vrátný. Přes zastávku v Praze bude konvoj, který dále tvořily dva doprovodné kamiony a osobní vůz, pokračovat do francouzského přístavu Le Havre, kde se nalodí a vydá na měsíční plavbu do Jižní Ameriky. "A 21. prosince si v Argentině vše vyzvedneme a pojedeme na start," řekl Aleš Loprais na tiskové konferenci, která však byla spíše setkáním s fanoušky. Jedenatřicetiletý Aleš Loprais, synovec šestinásobného vítěze slavné vytrvalostní soutěže Karla, se postaví 1. ledna na start jako letošní vítěz Rallye Hedvábná stezka, v současnosti hlavního dakarského testu.