Ze sportu

Cyklista Roman Kreuziger skončil na Giru d'Italia šestý a zaznamenal nejlepší český výsledek v historii závodu. Navíc získal bílý trikot pro vítěze soutěže jezdců do 25 let. Giro ovládl španělský favorit Alberto Contador, jenž vyhrál už v roce 2008. V závěrečné časovce v Miláně byl nejrychlejší Brit David Millar.

Mistr světa na skifu Ondřej Synek zahájil obhajobu prvenství ve Světovém poháru vítězstvím v Mnichově. Druhého Němce Marcela Hackera porazil v úvodním závodu seriálu o více než sekundu. Ve finále skifařek se české reprezentantky na medailové pozice neprobojovaly, Jitka Antošová skončila čtvrtá a Miroslava Knapková byla pátá.

Biker Jaroslav Kulhavý dojel ve třetím závodu Světového poháru v cross country v německém Offenburgu na druhém místě za Francouzem Julienem Absalonem. Za dvojnásobným olympijským vítězem a čtyřnásobným světovým šampionem český vicemistr světa zaostal o 29 sekund a musel mu přepustit první místo i v průběžném pořadí seriálu.

Fotbalisté Žižkova zvítězili ve druhé lize nad Karvinou 1:0 a na druhém postupovém místě si udrželi dvě kola před koncem náskok čtyř bodů před Jihlavou. O důležité výhře Viktorie rozhodl v 86. minutě kapitán Tomáš Procházka.

Házenkáři Lovosic si zkomplikovali cestu za mistrovským titulem. V předposledním kole nadstavbové části extraligy prohráli v Karviné 24:25, na vedoucí Duklu ztrácejí dva body a za týden musejí doma v přímém souboji o prvenství Pražany porazit minimálně o tři branky.

Usain Bolt přiletěl popáté do České republiky. Fenomenální jamajský sprinter, který bude hlavní hvězdou úterního ostravského mítinku Zlatá tretra, zahájil ve Slavkově u Brna golfový turnaj osobností.

Páté místo dnes obsadili na Světovém poháru v rychlostní kanoistice v Duisburgu kajakář Jan Štěrba na trati 500 metrů a deblkajak Jana Šebestová, Jana Blahová ve sprintu na 200 metrů. České reprezentantky, které spolu utvořily posádku po deseti letech, zaostaly za stupni vítězů zhruba o půl sekundy.

Česká jachtařka Veronika Fenclová skončila pátá v olympijské třídě Laser Radial v nizozemském Medembliku a po pěti závodech ze sedmi je v pořadí Světového poháru třetí. Znalosti domácího prostředí využila Marit Bouwmeesterová, která regatu Delta Lloyd suverénně vyhrála. V Medembliku se z českých jachtařů dařilo i Michaelu Maierovi. Již sedmačtyřicetiletý účastník čtyř olympiád obsadil v třídě Finn dvanácté místo.

Fotbalisty Mladé Boleslavi bude trénovat Miroslav Koubek. Bývalý kouč Plzně, Kladna a Ostravy podepsal s klubem smlouvu na dobu neurčitou. U pátého týmu první ligy nahradí devětapadesátiletý trenér Ladislava Mináře, jenž dokončil s Mladou Boleslaví sezonu po nedávném odstoupení Karla Stannera.

Grand Prix České republiky, třetí závod letošního ročníku mistrovství světa na ploché dráze, vyhrál Greg Hancock. Zkušený Američan zvítězil v Praze v opakovaném finále po pádu Australana Jasona Crumpa a osamostatnil se v čele průběžného pořadí šampionátu. Český reprezentant Matěj Kůs, který jel na divokou kartu, obsadil třinácté místo.

České volejbalistky prohrály v odvetném utkání Evropské ligy ve Svitavách s Bulharskem 1:3. Zápas trval 114 minut a domácí reprezentantky po vyrovnaném průběhu doplatily na nezvládnuté koncovky posledních dvou setů, které prohrály shodně 26:28. V dalších dvou kolech skupiny B se české hráčky představí v pátek a v sobotu v Izraeli, který si z domácích duelů proti Maďarsku rovněž odnesl tři body a poměr setů 4:4.

Český pilot Josef Král dojel druhý ve sprinterském závodu formulové série GP2 v Monaku. Při životním výsledku na slavném městském okruhu porazil jezdce stáje Arden jen Francouz Charles Pic z týmu Barwa Addax, který startoval z pole position.

Boxer Lukáš Konečný obhájil titul profesionálního mistra Evropy a interkontinentální titul organizace WBO v lehké střední váhové kategorii. V domácím ringu v Ústí nad Labem porazil francouzského soupeře Husseina Bayrama po 12 kolech jednoznačně na body.