Dále ze sportu:

Pražský maraton vyhrál etiopský vytrvalec Deressa Chimsa. Neoficiálním časem 2:06:27 zaostal za předloňským traťovým rekordem Keňana Eliuda Kiptanuie o 48 sekund. S téměř minutovou ztrátou doběhl na druhém místě Keňan Stephen Tum.

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek v pondělí oznámí nominaci 23 hráčů, kteří pojedou na červnové mistrovství Evropy. Ve výběru prý nebude liberecký Jiří Štajner. Tahoun čerstvého ligového mistra na Twitteru bez bližších podrobností uvedl, že se ho Euro týkat nebude. Češi na tréninkový kemp vyrazí v neděli 20. května, o šest dní později v Rakousku sehrají přípravné utkání s Izraelem.

Tenista Tomáš Berdych titul na turnaji série Masters v Madridu nezískal. Český hráč ve finále na modré antuce prohrál 6:3 a dvakrát 5:7 se Švýcarem Rogerem Federerem, který se po více než roce vrátí na druhé místo světového žebříčku.

Biker Jaroslav Kulhavý dojel druhý v závodu Světového poháru horských kol v Novém Městě na Moravě. Úřadujícího mistra světa porazil jen Švýcar Nino Schurter. Pro Kulhavého jde o nejlepší umístění v seriálu během této sezony.

Česká cyklistka Kateřina Nashová skončila třetí v závodu Světového poháru horských kol v Novém Městě na Moravě. Zvítězila Francouzka Julie Bressetová, druhá se ztrátou 29 sekund dojela do cíle Ruska Irina Kalentěvová. Další domácí bikerka Tereza Huříková obsadila 16. místo.

Deblkanoisté Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem získali na mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Augsburgu zlaté medaile. Čeští reprezentanti byli původně třetí, když na vítězné Slováky Petra a Pavla Hochschornerovy ztratili 1,53 vteřiny, rozhodčí však po závodě uznali jejich protest proti dvousekundové penalizaci za dotyk osmé branky.

Stolní tenistka Dana Hadačová si podruhé v kariéře zahraje na olympijských hrách. Česká hráčka stejně jako před čtyřmi lety zvládla světovou kvalifikaci a po Pekingu se představí i na hrách v Londýně. Hadačová v semifinále v Dauhá porazila Saru Ramirezovou ze Španělska hladce 4:0, čímž si zajistila olympijskou účast.

Český fotbalový trenér Stanislav Levý dovedl tým Skenderbeu Korce k obhajobě titulu v albánské lize. Rozhodlo o tom sobotní vítězství 3:1 na hřišti KS Pogradeci. Levého tým vyhrál soutěž o jeden bod před mužstvem KS Teuta a může se chystat na letní souboje v druhém předkole Ligy mistrů. Pro Levého to je první vyhraná trofej v trenérské kariéře.

Fotbalisté Liberce mají po letech 2002 a 2006 třetí ligový titul. V posledním kole doma v přímém souboji o prvenství v soutěži remizovali s druhou Plzní 0:0.

Příštím soupeřem českého profesionálního boxera Lukáše Konečného v souboji o titul mistra světa organizace WBO v lehké střední váze bude Zaurbek Bajsangurov. Ruský šampion v sobotu v Brovarech u Kyjeva porazil Francouze Michela Sora na body. Konečný, jenž 5. dubna v Brně po vítězství nad Francouzem Salimem Larbim získal titul prozatímního mistra světa, by se měl střetnout s Bajsangurovem v druhé polovině července.

Plochodrážní Grand Prix České republiky, třetí závod mistrovství světa, vyhrál v Praze Dán Nicki Pedersen před Australanem Jasonem Crumpem a Polákem Tomaszem Gollobem. Domácí zástupce Josef Franc, který jel na divokou kartu, vypadl v semifinále a skonči celkově sedmý.

Čeští fotbalisté Milan Baroš a Tomáš Ujfaluši vyhráli s Galatasarayem tureckou ligu. Istanbulský klub získal titul po čtyřleté pauze díky bezbrankové remíze v posledním kole play off s městským rivalem Fenerbahce, před kterým udržel v konečné tabulce jednobodový náskok.

Českým volejbalistům definitivně zhasla šance na to, že ještě budou moci bojovat v kvalifikaci o start na olympijských hrách v Londýně. Potřebovali totiž, aby z kvalifikačního turnaje v Sofii postoupilo Srbsko nebo domácí Bulharsko, oba tyto týmy však prohrály v semifinále.

Basketbalisté Nymburka budou ve finále NBL bojovat o devátý titul za sebou. Ve čtvrtém semifinálovém utkání dnes rozdrtili Kolín na jeho palubovce 104:59 a sérii vyhráli 3:1. Favorit soutěže nedopustil zaváhání jako ve druhém vzájemném zápase, v němž na soupeřově hřišti poprvé v historii nejvyšší soutěže s Kolínem prohrál těsně 88:90. Ve finále se Nymburk utká s lepším z dvojice Prostějov - Děčín, jejíž souboj rozhodne až pátý duel. V úterý budou mít výhodu domácího prostředí Hanáci, kteří hráli s Nymburkem o titul v předchozích dvou letech.

Házenkářky Veselí nad Moravou vyrovnaly stav finálové série o český mistrovský titul s Porubou na 1:1. Po sobotní těsné prohře obhájkyně prvenství zvládly druhý domácí zápas a zvítězily vysoko 27:16.