Porážka statečných bojovníků

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Bojovali statečně, ale na soupeře to tentokrát nestačilo. Byl zkušenější, techničtější, zkrátka fotbalově vyzrálejší, a tak vlastně bylo jen otázkou času, kdy se trefí do černého. A symbolicky tak učinil v současnosti jeden z nejlepších hráčů světa. Řeč je pochopitelně o čtvrtfinále letošního evropského šampionátu mezi fotbalisty Česka a Portugalska, v němž jedinou branku vsítil v 79. minutě hvězdný útočník Cristiano Ronaldo.

Theodor Gebre Selassie  (vlevo) a Hugo Almeida,  foto: ČTK
Všichni sice věděli, že je to hráč, kterého je třeba hlídat a nepustit k ničemu, ale zadržte vítr poměrně řídkou sítí. I ten, který ho měl především hlídat, tedy obránce Theodor Gebre Selassie, si to před utkáním dobře uvědomoval:

"Určitě to bude obtížnější. Patří k nejlepším hráčům na světě, ale my se toho nebojíme. Svoje jsme si splnili, dostali se až sem, tak teď přece nepůjdeme do zápasu se strachem, že za ně hraje Ronaldo. Musíte si počkat, až si to někam dá. Když si míč přešlapuje, nesmíte nikam vyrazit, to je špatně. Musíte být trpěliví a vydržet to,"řekl s úsměvem český obránce.

Na hřišti už to tak úsměvné nebylo. Z mnoha šancí, které si rodák z Madeiry vypracoval, se jedna přece jen ujala, byť se mu v tom Theodor Gebre Selassie snažil zabránit.

Čeští fotbalisté opravdu nechali na hřišti všechny síly i celý svůj fotbalový um, ale nestačilo to. Jedním z velkých dříčů, který na levé straně obrany silně znepříjemňoval hru Portugalci Nanimu, byl David Limberský. Při hodnocení zápasu mu do smíchu moc nebylo:

Cristiano Ronaldo,  foto: ČTK
"V první půli jsme ještě měli standardky, měli jsme nějaké náznaky šancí a hra byla celkem vyrovnaná, ale druhou půli bylo Portugalsko lepší, asi o ten gól lepší. Samozřejmě je rozdíl, když běháte s balónem než bez balónu. Síle bez balónu určitě ubývají víc, a hlavně v posledních dvaceti minutách si myslím, že to na nás bylo vidět. Za druhou půli byli lepší a zasloužili si postoupit."

Zjevně unavený český tým už nenašel fyzické ani morální síly na případný zvrat v utkání. Kapitán Portugalců Cristiano Ronaldo považuje vítězství svého týmu za zasloužené:

"Až na prvních 20 minut jsme naprosto kontrolovali hru a vytvořili si spoustu šancí. Dali jsme dvě tyče a Čechům naopak nedovolili vůbec nic, takže postup je zasloužený a znovu ho zařídil hlavně kolektiv. Držíme tady hodně při sobě. Věřím, že to zopakujeme v semifinále, a pak je jedno, jestli to bude proti Španělsku nebo Francii. Musíme si věřit a hrát zase takhle dobře."

Michal Bílek,  foto: ČTK
Trenér národní reprezentace Michal Bílek byl pochopitelně po vyřazení zklamaný. Ale těší ho, že jeho tým opouští turnaj se vztyčenou hlavou:

"Musím říct, že jsme sehráli dobrý turnaj, jenže jsme narazili na soupeře, který kvalitnější byl, vytvářel si víc střeleckých příležitostí, byl nebezpečnější. My jsme bojovali, my jsme dřeli, klukům patří velké poděkování za výkon. Měli jsme se soustředit na defenzivnější hru, a ve druhé půli, jak nám už trošku ubývaly síly, tak se tam už soupeř dostávat snáz, a pak jednu brankovou situaci využil. My jsme se dostali na mistrovství Evropy z baráže, víme všichni jak vypadala, že to bylo hrozně těžké, a když jsme se dostali do skupiny, která se zdála být relativně vyrovnaná, tak si myslím, že postup z této skupiny je úspěchem velkým. Ti kluci si to zasloužili, protože dřeli v každém zápase, byť ten první se nám nepovedl. Ukázali sílu, charakter, a já jsem rád, že jsem toho mohl být součástí."

Milan Baroš  (vpravo) a Joao Pereira,  foto: ČTK
Pro některé hráče letošní evropský šampionát zřejmě znamená konec reprezentační kariéry. Například Milan Baroš po vyřazení týmu z turnaje v kabině oznámil, že v reprezentaci končí. Spoluhráči se s ním loučili dlouhým potleskem. I fanoušci, kteří na něj v předchozích zápasech pískali, ho nakonec vzali na milost.

A ještě jeden důležitý faktor zasluhuje přinejmenším zmínku - fanoušci českého týmu. Přijelo jich hodně, fandili i v nepříznivě se vyvíjejících momentech a vyřazení svých oblíbenců přijali sportovně. Hráči také byli velmi mile překvapeni, že na jejich straně po celou dobu šampionátu stáli i polští fandové. Také ve čtvrtfinále na varšavském Národním stadionu spojili síly s českými a Bílkův tým si mohl užívat takřka domácí atmosféry.

Poprvé v samostatné historii Češi na Euru prohráli čtvrtfinálový duel. Náplastí pro ně může být fakt, že postupem na šampionát a výsledky na něm vybojovali prémii dvanáct milionů eur, tedy asi 306 milionů korun.

klíčové slovo:
spustit audio