Poučí se fotbalisté z uštědřené lekce?

Foto: ČTK

Chudák ruský turista, jak ten k tomu přijde!? Dva rádoby fanoušci mu na pražském Staroměstském náměstí "nabančili" za to, že čeští fotbalisté dostali v pátek "nakládačku" 1:4 od ruské reprezentace na právě zahájeném evropském šampionátu. Zklamaných českých fanoušků bylo hodně. Zřejmě i proto, že hra jejich oblíbenců nestála za moc a zůstala daleko za očekáváními.

Foto: ČTK
Českým fotbalistům vstup do mistrovství Evropy opravdu nevyšel. Už před zápasem složení mužstva mnozí odborníci kritizovali. Osamocený Milan Baroš v útoku pak během utkání více padal a diskutoval s rozhodčím než předváděl své rychlé průniky do šestnáctky soupeře. Vlastně se není čemu divit, protože svá hvězdná léta už má zřejmě za sebou a sám proti zkušeným obráncům Rusů nezmůže nic. Rozbití osvědčené "plzeňské" osy na levém křídle se také ukázalo být nešťastným tahem. V obraně to hořelo, zejména na levé straně stále někdo chyběl. Že by Milan Kadlec, který se mnohem více věnoval útočení? Součinnost zálohy s osamoceným útočníkem a zejména s obranou po většinu utkání příliš nefungovala. Ani jindy famózní brankář Petr Čech nic mimořádného nepředvedl. Celkově české mužstvo působilo dojmem, že neví, co má hrát, respektive soupeř mu nedovolil hrát to, na čem trenér Michal Bílek postavil celou koncepci pro tento zápas. Nedá se totiž příliš věřit hlasům, že ji prostě neměl. Hru našeho celku dost věrně popsal také nepříliš výrazný záložník Petr Jiráček:

Petr Jiráček,  foto: ČTK
"Začátek byl dobrý, byli jsme plní euforie, věřili jsme si, že by to mohlo vyjít. Rusko nás ale hned z druhého protiútoku potrestalo gólem. Museli jsme pak hrát dvojnásob, protože jsme museli otevřít hru. Rusko právě na to čekalo. Po našem gólu jsme se zbláznili a místo toho, abychom hráli možná trochu opatrněji, jsme to chtěli rychle zlomit, vyrovnat a otočit výsledek. Rusové právě na to čekali a vyráželi do rychlých protiútoků, které se nám nedařilo zastavit, a tak nás hodněkrát potrestali."

Tomáš Rosický,  foto: ČTK
Podobný názor vyjádřil i kapitál týmu Tomáš Rosický, který už také odehrál podstatně lepší zápasy než ten proti Rusku. Dobrým znamením je, že se hráči na nic nevymlouvají:

"Krásně to bylo vidět, ta jejich taktika. Čekali na naše chyby, kterých jsme udělali dost, a ze smrtících protiútoků nás trestali. Myslím, že byla vidět zkušenost Rusů. Prohráli jsme velkým rozdílem, takže hořké to je. Na druhou stranu máme šanci na opravu. Venku nejsme v žádném případě. Ten tým tuto situaci zná z kvalifikace, takže pro nás to nebude nic nového, jak zareagovat po neúspěšném výsledku a proč to neukázat znovu."

A trenér Michal Bílek? Je stále optimisticky naladěn.

Michal Bílek,  foto: ČTK
"V době, kdy jsme měli být nebezpeční, jsme chodili mnoha ztrát, zbytečných ztrát, stály nás síly. Síly ubývaly a bylo to hodně hektické. Byla to taková hra nahoru, dolů, a to bylo přesně to, co soupeři vyhovovalo. Pak nás, podobně jako v první půli, v těchto situacích potrestal. Výsledek je drtivý, čtyři góly dostat je velice nepříjemné. Musí se teď ukázat charakter týmu. Já si myslím, že pořád ještě máme tým na to, aby ve zbývajících dvou zápasech první porážku napravil."

Rusové hráli přesně to, co potřebovali k vítězství. Trenérova sázka na sehranost hráčů ze Zenitu Petrohrad se mu bohatě vyplatila. Když se k tomu přidá skvělý výkon téměř dvaadvacetiletého Alana Dzagojeva z CSKA Moskva, který sám dal dvě branky a naznačil své fotbalové umění, pak je na čem stavět.

Českým tým v úterý čekají Řekové. Manažer národního týmu Vladimír Šmicer si myslí, že v sestavě nastanou změny. Na prohru s Ruskem ale podle něj budou reagovat hlavně sami hráči:

"Určitě si tam každý řekne svoje. Nejde však o hádání se, ale spíše posun, aby si to vyříkali mezi sebou a potom se posunuli dál. K nějakým změnám asi dojde. Musí si to nejdřív kouč vyhodnotit. Prostě musíme hrát lépe, to je jednoznačné. Musíme být lepší a věřit, že dáme nějaký gól konečně Řekům."

klíčové slovo:
spustit audio