Úspěch kvalifikace, facka morálce

Foto: ČTK

Říká se, že konec dobrý, všechno dobré. Mohlo by to platit i v případě úspěšně završené kvalifikace českých fotbalistů na evropský šampionát 2012, kdyby nebylo některých kdyby. A to jak na hřišti, tedy ve složení mužstva a jeho hře, tak mimo něj, rozuměj v morálce některých hráčů. Věčná škoda!

Michal Bílek,  foto: ČTK
Fotbaloví experti vesměs soudí, že český reprezentační tým zaslouží pochvalu a uznání za to, jak zvládl závěr kvalifikace a barážové dvojutkání s Černou Horou, po kterém slavil svůj pátý postup na mistrovství Evropy ze sebou. Shodují se v názoru, že hlavně v baráží Češi zaujali semknutým výkonem. Zároveň ale poukazují na řadu herních nedostatků, které mužstvo především v ofenzivě limitují. Jejich odstranění nebude pro trenéra Michala Bílka vůbec jednoduché. Na druhé straně nelze nevidět oživení, které do reprezentace vnesli zejména Plzeňáci Petr Jiráček či Václav Pilař, ale také Tomáš Pekhart nebo Theodor Gebre Selassie. Podle expertů by tak příští rok v červnu mohl český tým na EURU v Polsku a na Ukrajině mile překvapit.

On to trenér Bílek měl těžké od začátku. Prakticky od nástupu do své funkce byl kritizovaný. Před baráží s Černohorci věděl, že cíl je blízko a netradičně dával najevo emoce, i když to sám vnitřně tak necítil:

"Mně to nepřipadá, že jsem nějak uvolněný v tuto chvíli. Na druhou stranu cítím obrovskou šanci se na mistrovství Evropy dostat. Ty dva roky pod mým vedením byly hrozně těžké, a teď jsme se dostali do situace, ve které jsme chtěli být - dostat se do baráže, mít ji dobře rozehranou. Máme před sebou nejdůležitější krok a věřím tomu, že se budeme hrozně radovat."

Petr Čech,  foto: ČTK
A radovali se, možná až moc, ale o tom později.

Sami hráči přiznávají, že se jim závěr kvalifikace zdařil, ale je stále co zlepšovat. Brankář Petr Čech to shrnul slovy:

"Byla to dlouhá cesta. Začali jsme ji tím nehorším možným způsobem - měli jsme deset šancí proti Litvě a prohráli jsme. Pak i to prostředí celkově nebylo úplně příjemné, protože jsme bojovali o přízeň diváků praktický celého posledního dva a půl roku. Od doby, co tým převzal trenér Bílek, se měnili hráči, měnila se generace, nebylo to vždycky jednoduché. Ale zase o to víc jsme se semkli, chtěli jsme všem těmto lidem ukázat, že to dokážeme. I když ty zárodky bolely, tak nakonec jsme si to uhráli sami."

Útočník Milan Baroš, který v baráží chyběl v základní sestavě, našel na celé kvalifikaci hned několik obtížnějších momentů:

Milan Baroš,  foto: ČTK
"Nejtěžší chvíle? Myslím, že jich tam bylo dost. Kvalifikaci jsme nezačali dobře doma s Litvou, a potom jsme v klíčovém zápase ve Skotsku dokázali v 90. minutě vyrovnat, a tím jsme se zachránili, protože kdybychom tam prohráli, tak bychom ani do Litvy nemuseli jezdit, už bychom ten náskok nestáhli. Kvalifikace byla těžká jak psychicky, tak herně, protože ty týmy, i když někteří říkali, že jsou slabé, tak si myslím, že silné byly. My jsme dokázali v těch těžkých chvílích zabrat a postoupili jsme. To je cíl, který jsme si před kvalifikaci dali, a splnili jsme ho."

Po druhém utkání s Černohorci v Podgorici, když bylo jasno v otázce postupu na evropský šampionát, trenér Michal Bílek, celý ještě zadýchaný, neskrýval radost z postupu, ale zároveň jasně viděl, co ho čeká dál:

"Všichni jsme maximálně spokojeni s tím, jak to dopadlo. Dotáhli jsme to do účasti na evropském šampionátu, a myslím, že zaslouženě, protože hlavně v baráži jsme předvedli v domácím utkání velmi dobrý výkon a tady zodpovědný, poctivý, který potom vyústil v tu jednu velmi důležitou a uklidňující branku. Výsledky nepřicházely v přípravných utkáních, kvalifikaci, vyjma toho prvního zápasu, kdy jsme prohráli s Litvou, jsme myslím měli rozehranou dobře a zaslouženě jsme postoupili. Byly komplikace, pořád byly komplikace. V úvodu jsme se dostali pod zbytečný tlak, kdy jsme nezvládli utkání se zmiňovanou Litvou, a pak jsme byli pod stresem až úplně do konce. O to víc si ale cením, jak to kluci zvládli, smekám před nimi, odvedli vynikající práce a jsem rád, že jsem mohl být toho součástí."

Foto: ČTK
Televizní spolukomentátoři odvetného utkání baráže, bývalí hráči a reprezentanti Pavel Karoch a Radek Bejbl, měli radost z postupu na EURO 2012, ale viděli i nedostatky:

"Ta baráž ukázala, že si musíme sportovně přiznat, že jsme možná měli i trochu štěstí, že jsme úplně nezválcovali Černou Horu a že máme na čem pracovat. Ne že by to bylo úplně špatné. Myslím, že v naší reprezentaci je spousta pozitivních impulsu, například zařazení Gebre Selassieho a plzeňských hráčů a tak dále, ale je na čem stále pracovat,"řekl Pavel Karoch a Radek Bejbl doplnil:

"To určitě. A když budeme hodnotit barážová utkání, tak musíme objektivně říct, že třeba Černá Hora má daleko kvalitnější ofenzívu než my."

Fotbaloví experti svorně tvrdí, že by bylo chybou, kdyby se teď národní tým utápěl v euforii. I baráž sama a především odveta podle nich odhalila některé slabiny. Trenér Mladé Boleslavi Miroslav Koubek vidí nedostatky především v útočné fázi týmu, kterému prý citelně chybí kanonýr kalibru Jana Kollera nebo Milana Baroše "v nejlepších letech". Milan Baroš je v reprezentaci i teď, ale potýká se se ztrátou formy a zdravotními problémy.

Někdejší záložník národního týmu Miroslav Baranek zase vidí problém především v nedostatečně rychlé přechodové fázi. "Někdy by všechno mělo být jednodušší a hrané ve větší rychlosti.Ale do Eura je půl roku čas, na všem se dá pracovat,"řekl Miroslav Baranek.

Petr Jiráček,  foto: ČTK
Další otázkou je, co by se stalo, kdyby plzeňští hráči Petr Jiráček s Václavem Pilařem nebo liberecký Theodor Gebre Selassie přestoupili v zimě, půl roku před mistrovstvím Evropy, do zahraničí, zda by tam mohli ztratit herní praxi. Pavel Karoch takové obavy má:

"Zároveň si myslím, že to ale je logické, že pro reprezentaci by bylo dobře, když odhlídnu od peněz, od smluv, pokud by se hráči jako Jiráček, Pilař dostali do dobrých týmů, kde by hráli pravidelně, eventuálně jednu z dominantních rolí. To samozřejmě muže přinést ještě větší nárůst jejich výkonu, a to by byl pro českou reprezentaci příslib."

"Já to trošku vezmu z druhé stránky. Tam je samozřejmě riziko toho, aby hráli pravidelně. A to je pak důležité vybrat ten správný klub, kde ten předpoklad je. Musíme si uvědomit i to, že dojde k určité změně prostředí, změně země, změně kolektivu, a to se všechno může podepsat na postavení toho hráče v klubu, na jeho výkonností. Takže si myslím, že z hlediska reprezentace je k tomu třeba přistupovat velmi citlivě, aby to tomu hráči pomohlo, než aby ho to na nějaký okamžik přibrzdilo," doplnil opačný názor Radek Bejbl. Zimní přestupy hráčů národního týmu by nerad viděl i trenér Michal Bílek:

"Já bych si přál, aby plzeňáci ještě zůstali pohromadě až do mistrovství Evropy, protože by to byla záruka, že by pravidelně nastupovali. Vím, že pokud by byl zájem o Jiráčka, tak nepůjde do nějakého průměrného týmu. Je to hráč, který má výkonnost pro větší klub a nikde pak není psáno, že by tam třeba nastupoval pravidelně. Takže i z tohoto pohledu bych přál, aby hráči do mistrovství Evropy hráli a pro nás by bylo lepší, kdyby zůstali v Plzni. To je ale samozřejmě věc, která se nedá ovlivnit a je to jenom můj názor."

A ještě k dříve nakousnuté morálce. Mnozí čeští fotbalisté po postupu na Euro v letištní hale v Podgorici povolili uzdu svým emocím a vulgárním popěvkem, který se snad ani nedá citovat, se opřeli do kritika reprezentace Radka Druláka. Vědomě zpívali před zapnutými kamerami a uřízli si tak u veřejnosti ostudu. Podle manažera reprezentace Vladimíra Šmicera se prý ale vlastně nic nestalo. "Byla euforie, myslím si, že se nic nestalo,"řekl v rozhovoru pro deník Sport. Když se při oslavách sápali jeden po druhém, svoje šaty si zřejmě rozpárali tak, že na jejich tělech zůstaly buď cáry látky nebo byli nazí. Letištní halou v Praze Ruzyni pak podle serveru isport.cz proběhli v něčem, co zbrusu nové obleky od partnera reprezentace nepřipomínalo ani zdaleka.

klíčové slovo:
spustit audio