Přání se skutkem stalo

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Všem pochybovačům dokonale vytřeli zrak! Národní fotbalová reprezentace, která se na letošní evropský šampionát dostala až po tuhém boji v baráži, zvládla základní skupinu "A", ba, dokonce ji vyhrála, a postoupila do čtvrtečního čtvrtfinále. I ti, kteří se snažili vypískat trenéra Michala Bílka a útočníka Milana Baroše, museli uznat, že zřejmě neměli pravdu. Výkon českých fotbalistů v sobotním rozhodujícím utkání s celkem Polska musel přesvědčit i ty největší skeptiky.

Foto: ČTK
Česká národní fotbalová reprezentace odjížděla na letošní evropský šampionát, hraný v Polsku a na Ukrajině, netradičně vyšňořeným vlakem. Lokomotiva i vagóny v národních barvách se vydaly nikoliv nejkratší cestou do polské Wroclawi, kde pak český tým sehrál všechny zápasy základní skupiny, ale přes Ostravu, aby se mohli "pokochat" fanoušci po co nejdelší trase. Pro český fotbalový národ tolik typičtí škodolibci namítali, že to připomíná cesty vůdců severokorejské rodiny Kimů, kteří i na zahraniční cesty používají speciální obrněný vlak. Holt, nic než závist!

Ale zpět k fotbalu. V pátek 8. června, v zahajovací den mistrovství, Češi utrpěli drtivou porážku 1:4 s Ruskem. Byla to na velkém turnaji nejtěžší porážka od mistrovství světa v Mexiku v roce 1970, kdy podlehli Brazílii také 1:4. Kapitán reprezentace Tomáš Rosický výkon českého celku zhodnotil slovy:

Tomáš Rosický,  foto: ČTK
"Začali jsme velice aktivně, nechtěli jsme pouštět Rusy do hry, což se nám dařilo až do gólu. Jejich taktika byla zřejmá - čekat na chybu, kterých jsme udělali dost, a z těch smrtících protiútoků nás trestali. Nevynucených chyb, z kterých jsme dostávali góly nebo byly šance na ně, tam bylo hodně. Bylo vidět, že zkušenost Rusů dneska vyhrála. Čekali na naši chybu a trestali. Na druhé straně takové odhodlání z našeho týmu bylo vidět celou dobu. Snížili jsme na 2:1 a hráli s nimi vyrovnanou partii. Já jsem věřil, že srovnáme na 2:2, protože jsme měli územní převahu, ale museli jsme to otevřít ještě více a inkasovali jsme ještě další dva góly. Samozřejmě je to hořké, prohráli jsme i velkým rozdílem, ale na druhou stranu máme šanci na opravu. Venku nejsme, v žádném případě. Náš tým zná tuto situaci z kvalifikace, takže to pro nás není nic nového, jak zareagovat po neúspěšném výsledku. V kvalifikaci jsme už to jednou dokázali, takže proč to nedokázat znovu. Samozřejmě se ale musíme vyvarovat chyb, které jsme udělali."

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek si takto začátek mistrovství Evropy rozhodně nepředstavoval. Tým podle něj doplatil na hrubé chyby především v defenzivě. "Jsme samozřejmě po tak drtivé porážce zklamaní. Je to velmi nepříjemné, že to na začátek šampionátu dopadlo tak nepříznivě, ale v takové chvíli se musí ukázat charakter a síla mužstva,"řekl trenér Michal Bílek po utkání. Věřil však, že se mužstvo vzchopí a ve zbývajících zápasech skupiny A proti Řecku a Polsku ještě dokáže bojovat o postup do čtvrtfinále. Tehdy ještě netušil, že se ve své prognóze nespletl.

Michal Bílek,  foto: ČTK
Nálady fanoušků po debaklu s Ruskem nebyly zrovna růžové. Přesto se do Wroclawi na zápas s Řeckem vydali opět. Na cestu se mohli vypravit jedním ze speciálních "fotbalových" vlaků. Z Brna i z Prahy vyjely soupravy pojmenované po fotbalových legendách Miroslavu Kadlecovi a Antonínu Panenkovi, který sledoval odjezd svého jmenovce přímo na pražském Hlavním nádraží:

"Když jsem dostal nabídku, jestli ten vlak může nést moje jméno, samozřejmě jsem hned souhlasil. Nejsem sám, je tam řada dalších bývalých vynikajících bývalých hráčů, legend našeho fotbalu, takže člověka ten zájem potěší. Neváhal jsem ani chvilku a potvrdil jsem to. Zaplať pán Bůh, že to takhle vůbec funguje, že ti lidé na nás nezapomínají. To je důležité."

Češi, hrající oproti páteční premiéře se dvěma změnami v sestavě, ještě na vrcholném turnaji nikdy nepřevedli tak drtivý nástup jako proti Řecku, s nímž hráli o uchování nadějí na postup ze skupiny. Už ve třetí minutě pro tým kouče Michala Bílka, na něhož fanoušci ještě před začátkem zápasu pískali, zařídil rychlé vedení záložník Petr Jiráček, který se prosadil po skvělé kolmici nového muže v základní sestavě, záložníka Tomáše Hübschmana. Petr Jiráček dal sedmý nejrychlejší gól historie evropských šampionátů a zlomil české prokletí v duelech s Řeky, proti kterým se naposledy ve vzájemném utkání prosadil Jan Berger v roce 1984. Český celek při prvním gólu dokonale využil nedorozumění ve středu řecké obrany. A v šesté minutě Řekové propadli podruhé: obránce Theodor Gebre Selassie od zadní čáry nasměroval míč před branku, kde se důraznou koncovkou prosadil v pádu a navíc kolenem Václav Pilař. Ten se na Euru střelecky blýskl už ve druhém utkání, Češi se navíc postarali dvěma brankami do šesté minuty o historický rekord turnaje.

Foto: ČTK
Český tým, který hrál druhý poločas bez zraněného kapitána Tomáše Rosického, začal mít po změně stran potíže. Řekové se nadechli k pro ně atypické útočné hře a zatlačili české hráče do hluboké defenzívy. V 53. minutě se navíc nedorozuměli stoper Tomáš Sivok s brankářem Petrem Čechem, kterému z rukavic vypadl "tuctový" centr, a střídající Fanis Gekas lehce zápas zdramatizoval. Češi však odolali tlaku soupeře, porazili Řecko 2:1 a oživili postupové šance. Českému týmu hodně pomohl návrat Tomáše Hübschmana do základní sestavy. Nejenže výborně zvládl své obvyklé defenzivní úkoly, ale krásnou přihrávkou zařídil první gól. Své zásluhy ale Tomáš Hübschman nepřeceňuje:

"Já nejsem golfista ani tenista, já hraju kolektivní sport a pro mě je nejdůležitější, aby byl tým úspěšný. Jestli budu na hřišti jenom od černé práce, nedotknu se balónu a budeme vyhrávat, tak to pro mne bude zadostiučinění a budu to dělat s radostí. Když budu dávat gólové přihrávky a budeme neúspěšní, tak mě to radovat nebude."

Trenér Michal Bílek zápas s Řeckem zhodnotil takto:

Foto: ČTK
"Dostali jsme hrozně hloupý gól a sami se pak dostali trošku pod tlak. I když soupeř měl hodně nakopávaných balónů, tak si myslím, že si nevytvořil nějakou šanci, že jsme to tam všechno uskákali. Jsme samozřejmě rádi, že po tom prvním zápase, který nám nevyšel, jsme šli do vítězství. Bohužel do druhé půle jsme udělali jednu změnu, protože se Tomáš Rosický zranil a trošku nám zase chyběla ta jeho tvořivost, těžko jsme se dostávali do hry. Samozřejmě je to věc nepříjemná. Musíme doufat, že se dá dohromady."

Nedal. Do sobotního zápasu s Polskem, rozhodujícího o postupu do čtvrtfinále, Tomáš Rosický nenastoupil, ale je naděje, že se zotaví do dalšího utkání. Na hřišti ho tentokrát zastoupila mocná čarodějka, která mávla kouzelným proutkem a představila fotbalové Evropě absolutně vyměněné mužstvo. Radost byla pohledět. Prvních pětadvacet minut sice měli polští hráči více ze hry, tlačili se před českou branku, ale nebezpečné šance si nevytvořili. Pak už začali přebírat otěže zápasu do svých rukou čeští fotbalisté a téměř do konce je nepustili. Navíc se v 72. minutě o "postupový" gól, stejně jako z baráže, postaral Petr Jiráček. Po více než šedesátimetrovém sprintu oklamal polského stopera a podél nataženého brankáře Przemyslawa Tytoně zavěsil. Nádhera!

Foto: ČTK
"Já jsem využil toho, že obránce byl rozeběhnutý do strany, a tak jsem trošku počítal s tím, že se mu bude těžko brzdit. Zkusil jsem si to seknout doprostřed a vystřelil z první a zaplať pán Bůh to tam spadlo. Jsem plný dojmů a strašně rád, že jsme uhráli takový výsledek, který nám zaručuje postup ze skupiny. možná tak za hodinku to už ze mne vyprchá a budu o tom moci v klidu mluvit. Teď mám takový pocit uspokojení, protože po tom prvním zápase s Ruskem jsme věděli, že jsme to zkonili, ale tento zápas jsme zvládli tak, jak jsme chtěli. Chtěli jsme se zvednut, to se povedlo a jsme za to strašně rádi. Do toho zápasu jsme šli s tím, že nemusíme vyhrát, že pokud Rusko vyhraje, stačí nám remíza, ale v poločase jsme se dozvěděli, že Rusko prohrává, tak jsme do toho ještě trošičku šlápli. Myslím, že celý druhý poločas jsme byli jasně lepší a Poláci nevyrovnali."

Co dál? Čtvrteční čtvrtfinále proti Portugalsku.

klíčové slovo:
spustit audio