Nevyhráli, ale nezklamali

Milan Baroš a Sergio Busquets, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Nestává se moc často, že by sportovec prohrál, ale fanoušek byl relativně spokojen. Stalo se tak minulý pátek, kdy česká fotbalová reprezentace v rámci kvalifikace na mistrovství Evropy 2012 podlehla v Granadě Španělsku 2:1. Pochvalu si zaslouží ne proto, že by předvedla nějak oslnivou hru, ale pro zvolenou taktiku, kterou držela téměř po celý zápas.

Tomáš Necid  (na zemi) a Carlos Marchena,  foto: ČTK
Dělali jsme, co jsme mohli, a stejně to na skvělého soupeře nestačilo. Jedinou dobrou zprávou je, že jsme soupeře donutili k tomu, aby si sáhnul na dno svých sil. Takové byly bezprostřední reakce českých fotbalistů, když se hodinu po půlnoci smutně trousili z kabiny stadionu v Granadě. Věděli, že tak blízko k bodu v zápase s úřadujícími mistry světa a Evropy možná už nikdy v kariéře nebudou.

Španělští fotbalisté mají dlouhodobě zažitou taktiku hry, přenesenou ze svých mateřských klubů, zejména pak z Barcelony, proti níž se jen těžko hledá protizbraň. Jsou běhaví, technicky velmi zdatní, jejich přihrávky jdou z nohy na nohu, soupeřům málo kdy "půjčí" míč. Ubránit je vyžaduje přesně stanovenou, fyzicky náročnou taktiku. Lidově řečeno být neustále tak dotěrný, až se jim to zprotiví, znervózní, a pak se také dopouštějí chyb. Kapitán české reprezentace Tomáš Rosický před utkáním prohlásil, že na to musí být fotbalisté dobře psychicky připraveni:

Tomáš Rosický,  foto: ČTK
"Samozřejmě z naší pozice musíme být, abych našel správné slovo, neoblomní, nevzdat se, protože se Španěly je to těžké. Oni balón drží dlouho a je třeba stále dobře vyplňovat prostory. Musíte být v každé situaci maximálně koncentrovaný, protože oni to dokáží během sekundy využít. Takže maximální koncentrovanost a nějaká ta neoblomnost."

Útočník Milan Baroš před odletem do Španělska připomněl, že český tým nenastoupí poprvé od roku 2007 do kvalifikačního zápasu jako favorit, a tak by mu tato role mohla svědčit:

"Určitě je to asi momentálně jeden z nejlepších manšaftů, ne-li nejlepší na světě. De facto to utkání pro nás může být přijatelnější než předtím s Litvou. Tam každý očekával, že vyhrajeme, ale my jsme to bohužel nezvládli. Určitě v takovém zápase potřebujeme štěstí a proměnit to minimum šancí, které se nám třeba naskytnou. A doufat, že něco uhrajeme."

Milan Baroš a Sergio Busquets,  foto: ČTK
Trenér Michal Bílek věděl dobře, že síla obou celků je taková, že i remíza by pro Čechy znamenala velký úspěch. V duchu ale i na výhru nesměle pomýšlel:

"My víme, že někde tři body musíme získat zpět, protože první zápas proti Litvě jsme prohráli. Každý tým, který hraje proti Španělsku, se snaží na ně připravit co nejlépe, ale často je patrné, že to nestačí. Oni jsou tak výjimeční, že si dovedou poradit i v situacích, kdy se na ně soupeř velmi dobře připraví. Já si myslím, že i tak výborné mužstvo může prohrát. Ukázali to Švýcaři na mistrovství světa."

Vývoj utkání dal Michalu Bílkovi málem zapravdu. Český trenér překvapil ofenzivním složením sestavy, v níž chyběl typický druhý defenzivní záložník a místo zbylo i na běhavého Jana Rezka na pravé straně zálohy. Trio útočníků Václav Kadlec, David Lafata, Libor Kozák zamířilo v doprovodu třetího gólmana Tomáše Vaclíka jen na tribunu. Čeští fotbalisté téměř 70 minut sahali po senzaci, nakonec ale se Španělskem prohráli 1:2. Vedli po střele Jaroslava Plašila z prvního poločasu, mistři světa a Evropy však v 69. minutě srovnali gólem Davida Villy a stejný hráč o čtyři minuty později rozhodl proměněnou penaltou za faul Jana Rezka na Andrése Iniestu.

Michal Bílek,  foto: ČTK
Trenér Michal Bílek litoval, že jeho svěřenci nedokázali držet vedení ještě alespoň deset minut. "Dlouho se nám dařilo narušovat jejich rozehrávku, pokrývat Iniestu s Xavim, nakonec ale soupeř potvrdil svou kvalitu," hodnotil zápas trenér Bílek. Rozhodující penaltový faul Jana Rezka považoval za zbytečný. "Byl to i důsledek té předchozí branky. Ale Iniesta už se dostával mimo hřiště, takový zákrok byl naprosto zbytečný. Pak už jsme na zvrat neměli síly, které jsme spotřebovali na obranu," dodal trenér.

Kapitán mužstva Tomáš Rosický své spoluhráče chválil:

"Řekl bych, že jsme po bodu sahali. Snažili jsme se být hodně kompaktní a nepustit soupeře ke střelám, což se nám dlouho dařilo, kromě úplného začátku. Je to škoda. Góly přišly hodně po sobě. V kabině jsme byli docela smutní, i když musíme uznat, a všichni jsme to věděli, že oni jsou skvělý manšaft. Pokud jste si všimli, tak po závěrečném hvizdu tam dva španělští hráči leželi na trávníku vyčerpáním. Takže to bylo hodně náročné. nakonec je to škoda, no."

Jaroslav Plašil,  foto: ČTK
Autor gólu Jaroslav Plašil prý nemůže mít ani radost, že jako první dokázal vstřelit Španělům na stadionu v Granadě gól. "Všechno kalí naštvání, že jsme nakonec aspoň bod neurvali. Byl to ale pekelný zápas, tolik jsem se ještě nikdy v kariéře nemusel vydat ze všech sil, a stejně to bylo málo," hlesnul záložník.

Češi neudělali v Granadě ostudu a díky zodpovědnému výkonu na hranici svých možností nenaplnili prognózy pesimistů o debaklu. Nemalou měrou k tomu přispěl brankář Petr Čech, který kryl několik velmi nebezpečných střel. Jak řekl po utkání se Španěly, druhé místo, ze kterého ještě může vést cesta do baráže o postup na evropský šampionát, by českému týmu utéct nemělo: "Odevzdali jsme maximum, každý hrál na hranici svých možností proti nejlepšímu týmu na světě, a nakonec jsme skoro odvezli body. Takže myslím, že je to velice pozitivní, že pořád můžeme myslet na postup v této kvalifikaci, protože těžší soupeř už nás nečeká, kromě odvety doma. My se teď musíme hlavně soustředit na zápas s Lichtenštejnskem, protože to je nejdůležitější zápas pro nás. Potřebujeme tři body."

Petr Čech a Iker Casillas,  foto: ČTK
Z pohledu rozehrané kvalifikace mistrovství Evropy páteční prohra českých fotbalistů na půdě španělských mistrů světa a Evropy jen potvrdila papírové předpoklady. Experti dávali svěřencům trenéra Michala Bílka minimální šance, a nakonec měli pravdu, i když to tak dlouho nevypadalo. Český tým zřejmě předvedl své maximum, na Španěly to nestačilo, ale zápas v Granadě přece jen naznačil, že se úroveň mužstva začíná zvedat. Češi na Španěly, lídra kvalifikační skupiny I, ztrácejí už šest bodů. Úterní vítězství a tedy tři body z utkání s Lichtenštejnskem, hraného v Českých Budějovicích, je povinností, pokud chce česká reprezentace pomýšlet na postup na EURO 2012.

To čeští fotbaloví reprezentanti do 21 let se na červnové mistrovství Evropy, které se hraje v Dánsku, už kvalifikovali. V pátek se v Uherském Hradišti utkali s dalším účastníkem evropského šampionátu, celkem Běloruska, který porazili 2:0. O výhru týmu kouče Jakuba Dovalila se postarali svými trefami útočník Tomáš Pekhart, který skóroval z penalty, a po poločase Zdeněk Šmejkal. Jednadvacítka natáhla svoji sérii neporazitelnosti už na 16 zápasů a další zkouškou projde v úterý, kdy v Olomouci bude hostit Francii. Trenér Dovalil byl až na drobnosti spokojený:

Trenér Jakub Dovalil a Tomáš Pekhart,  foto: ČTK
"Tam se mi zdálo, že hráči úplně neběhali, že záloha neplnila úplně taktické pokyny. Ale od 20. minuty jsme se díky penaltě dostali do vedení a myslím si, že druhý poločas už jsme odehráli v pohodě, i když jsme tam nějaká okénka v obraně měli. Bělorusové měli nějaké šance, ale určitě jsme mohli vyhrát větším rozdílem. Myslím si, že od vyšší porážky Bělorusy uchránil brankář Hutar."

Trenér Dovalil už prý v hlavě nosí 23 vyvolených jmen pro závěrečnou nominaci.

klíčové slovo:
spustit audio