Hra lepší výsledku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Škoda! To byl asi nejčastější povzdech českých fotbalových fanoušků sledujících přípravný zápas reprezentace v irském Dublinu. Pochopitelně škoda trochu pošramoceného dojmu po vyrovnávací brance Simona Coxe v samotném závěru z českého pohledu jinak zdařilého utkání. Navíc brance dost náhodné, po sérii nejméně tří nešťastných chybiček českých hráčů. Není však důvod smutnit, test před evropským šampionátem to byl zdařilý.

Michal Bílek,  foto: ČTK
Češti hráči měli v Irsku poslední možnost ukázat se trenérovi Michalu Bílkovi před nominací na mistrovství Evropy, které se bude hrát v červnu v Polsku a na Ukrajině. Je třeba říct, že první letošní zápas pro ně mohl začít nepěkně, kdyby už v první minutě proti hlavičkujícímu Shaneu Longovi nezasáhl brankář Petr Čech, zaskakující kapitán za zraněného Tomáše Rosického. Právě jeho fotbalová chytrost, invence a přímočarost na hřišti chyběla. Čeští hráči sice dokázali držet míč, ale nebezpeční byli jen po pokutové území. Míče dost ztráceli, zejména v prvním poločase.

Irové, kteří se na Euro probojovali po dlouhých 24 letech, také nijak nezářili. V prvním poločase pozlobil střelou po dlouhém nákopu jen hvězdný útočník Robbie Keane, který v letech 2000 a 2004 svými trefami přípravné zápasy s českým týmem už v Dublinu dvakrát dokázal rozhodnout.

David Lafata  (vlevo),  foto: ČTK
První branka přišla v 50. minutě, kdy už na hřišti nebyl zraněný záložník Petr Jiráček. Záložník Wolfsburgu si v závěru prvního poločasu přivodil takzvaný syndrom 12. žebra. "Nevím, jak vážné to bude. Uvidíme po vyšetření,"řekl ke zranění žeberního svalu. Ale zpět k avizované brance. To Jan Rezek křížnou přihrávkou našel na hranici velkého vápna osamoceného Milana Baroše, který pak poměrně snadno obstřelil brankáře Shaye Givena a po jedenácti měsících se v národním týmu mohl radovat ze vstřeleného gólu. Útočník Galatasaraye Istanbul jich má v reprezentaci na kontě už 40.

"Já jsem se především bál, že bude ofsajd. Nabíhal jsem tam na první přihrávku a Honza Rezek to trošku podržel, takže jsem se musel trochu vracet a myslel jsem, že bude ofsajd. Naštěstí nebyl. Když jsem zpracoval míč, gólman šel z branky ven a bylo důležité, abych ho netrefil. Tak jsem ho jen obstřelil a spadlo to tam. Myslím, že jsme tady odehráli výborný zápas, byli jsme lepší, škoda toho vyrovnávacího gólu."

Tomáš Sivok  (vlevo),  foto: ČTK
No právě, je to škoda, protože český tým byl opravdu lepší, i když hrál na půdě soupeře v padesátitisícovém kotli Aviva Stadium. Vyrovnání zařídil v 86. minutě střídající Simon Cox, který důrazným napadáním sebral míč podklouznuvšímu Danieli Kolářovi, z levé strany pronikl do těsné blízkosti branky, kde ho nezastavil ani faulu se obávající stoper Tomáš Sivok. Pod jeho nohou míč z velkého úhlu prolétl mezi nohami brankáře Petra Čecha a bylo vyrovnáno. Nešťastná, dalo by se říci hloupá branka, ale platí. Petru Čechovi však trochu pokazila jinak dobrý pocit z utkání:

"Mrzí to, protože jsme hráli dobře až na jednu výjimku v závěru, kdy nás dostali trochu pod tlak a hra se kvůli častému střídání rozbila. Jinak jsme hráli poměrně dobře. Myslím, že tenhle zápas je ideální pro pohodu v týmu. Takhle se rozjedeme na velice pozitivní vlně a až se vrátíme po skončení sezóny v klubech, už začne vrcholná příprava. Věřím, že ta pohoda se z týmu nevytratí."

Petr Čech,  foto: ČTK
Trenér Michal Bílek je i přesto po prvním ze tří přípravných utkání na červnové EURO spokojený:

"Myslím, že kluci by si za předvedený výkon asi zasloužili vyhrát. Pozitivní je, že jsme hráli dobře, drželi míč, kombinovali. Hráči, kteří dostali příležitost ukázali, že mají kvalitu. Ať už to byl Limberský, Rajtoral, který nastoupil na půl hodiny, nebo Jirka Štajner. Všichni odvedli své."

Ve středu neodešel ze hřiště poražený ani jeden z českých soupeřů v základní skupině evropského šampionátu. Rusové v přípravě vyhráli v Dánsku 2:0, Řekové remizovali 1:1 s Belgií a Poláci na stadionu ve Varšavě hráli nerozhodně 0:0 s Portugalskem. Zejména forma Rusů však může být varující.

klíčové slovo:
spustit audio