V Praze se představí fotbaloví mistři světa

Foto: ČTK

Česká fotbalová reprezentace vyzve v boji o Euro 2012 mistry světa. Právě Španělé jsou nejžhavějšími favority naší kvalifikační skupiny. O českých nadějích jsem mluvil s předsedou ČMFS Ivanem Haškem.

Ivan Hašek
Vám se splnilo přání - Španělé jsou mistry světa. Je titul ve správných rukou?

"Fotbal se hraje na vítězství a Španělé zaslouženě dokráčeli až na 1. místo."

"ČR vyzve v kvalifikaci o Euro 2012 španělské mistry světa. Má reprezentace vůbec hráčský kádr, který bude schopen vzdorovat španělským toreadorům - obrannému presinku a zároveň útočnému biliardu, tedy stylu okopírovaném z toho nejlepšího co nabízí FC Barcelona?

"Není pochyb, že Španělsko má momentálně nejlepší hráčskou kvalitu, jaké na této planetě je. Ale na druhé straně v jednom zápase je všechno možné, my s nimi budeme hrát dvakrát, takže věřím, že min. jednou uspějeme."

Není škoda, že s nimi hrajeme až příští rok, kdy bude čerstvý nátěr mistrů světa už trochu zaschlý?

"To si nemyslím. Oni budou mistry světa 4 roky až do MS v Brazílii. Určitě budou mít změny v kádru, ale šampiony budou letos a stejně i příští rok."

Z finálového zápasu mezi Španělskem a Nizozemím,  foto: ČTK
Sám jste se dotkl toho, že je čeká hráčská obměna. Ta je vždy dvousečná, protože mladíci budou mít větší motivaci než vyhlášení matadoři, kteří získali titul. Souhlasíte?

"Určitě, ale když se podíváme na první 4 mužstva z MS, tak hráči mají průměr 40 reprezentačních zápasů. Jsou zkušení, ale mládí může dělat chyby a tak si myslím, že než vybudují mužstvo, které opět bude hrát o titul, tak to potřebuje čas. Takže po změnách nebudou lepší, protože se musí sehrát."

Co by podle vás mělo na Španěly platit?

"Je potřeba se vyvarovat chyb. Trenér Bílek je sledoval ve všech zápasech na MS v základní skupině, takže má přehled. V případě ztráty míče okamžitě atakují soupeře a vytváří na něj tlak, takže se musíme vyvarovat chyb na vlastní polovině. Švýcaři to také zvládli, takže šance tady je. I když jsou favorité, tak se začíná od stavu 0:0 a já našemu mužstvu věřím. Také potřebovalo určitý čas na sehrání, ale teď už to mužstvo začíná mít svou tvář a ukáže to v kvalifikaci."

Budeme tedy vycházet ze švýcarského receptu - pevné obrany a hrát na brejky?

Eden
"To nevím, ale my nejsme Švýcaři, takže se musíme hlavně opírat o vlastní zbraně."

Na závěr bych se ještě rád zeptal na téma stadionu. Praha disponuje pro tyto účely pouze Letnou a Edenem, oba stánky mají kapacitu 20 tisíc diváků, což na mistry světa není zrovna moho. Nemáte obavu, že zájem bude mnohonásobně vyšší?

"Samozřejmě zájem bude enormní, ale nemáme větší stadion, tak se s tím musíme vypořádat. Věřím, že fanoušci na Spartu přijdou, budeme je potřebovat, aby nás dotlačili k toužebnému vítězství. A co se týče stadionu, jsem přesvědčen, že ČR by si jeden s kapacitou min. 40 tisíc diváků zasloužila."

Dostává tato vize reálnější obrysy?

"V tuto chvíli je to pouze ve fázi, kdy se diskutuje, zda by to bylo možné, zda by ten projekt byl vůbec ufinancovatelný."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio