Ze sportu

Boxer Lukáš Konečný porazil pražské hale Podvinný mlýn jednoznačně 3:0 na body Hamleta Petrosjana z Arménie a obhájil titul mistra Evropy v lehké střední váhové kategorii.

Z šestice českých skokanů na lyžích postoupil do bodovaného druhého kola dnešního závodu Světového poháru v Lillehammeru pouze Jan Matura. Nejúspěšnější Čech dosavadního průběhu sezony je po prvním kole pětadvacátý. V třetím závodu sezony nebude poprvé bodovat zkušený Jakub Janda, jenž obsadil 33. pozici. Borek Sedlák a Lukáš Hlava se seřadili na 39. a 40. místě, nejhorší byl stejně jako v minulém závodu v Kuopiu 47. Antonín Hájek.

Čeští florbalisté vstoupili do mistrovství světa v Helsinkách vysokou výhrou nad Itálií 16:0. Čtyřmi body za gól a tři asistence se na tom podílel Tomáš Sladký, čtyři asistence zaznamenal Martin Richter. V neděli v poledne čeká svěřence trenéra Tomáše Trnavského duel s dalším outsiderem skupiny D Japonskem.

Hokejové Vítkovice po devíti domácích výhrách v řadě narazily. Přestože domácí v pozici vedoucího týmu extraligy vedli ve 27. kole nad Českými Budějovicemi po první třetině 3:1, hosté pěti góly v rozmezí 22 minut utkání otočili a v Ostravě zvítězili 6:4. Dvěma brankami a asistencí se na tom podílel nejproduktivnější hráč Jihočechů Milan Gulaš.

Švéd Per Gunnar Andersson vyhrál první rychlostní zkoušku Pražského rallyesprintu, exhibičního závodu, který je každoročně jednou z posledních soutěží v motoristickém kalendáři. Účastník mistrovství světa závodící v české metropoli s vozem Škoda Fabia S2000 zajel nejlepší čas v testu na Strahovském stadionu. Druhý je s odstupem 1,4 sekundy Jiří Skula s produkčním mitsubishi, třetí je Radek Nešpor se stejným vozem. Po 1600 metrech jsou však rozdíly mezi jezdci minimální, pátý Petr Kačírek ztrácí na Anderssona 5,5 sekundy.

České volejbalistky budou hrát příští rok na mistrovství Evropy v základní skupině C v srbském Zrenjaninu s Polkami, Rumunkami a Izraelkami. Rozhodlo o tom losování v královské rezidenci v italské Monze. Šampionát budou od 22. září do 2. října hostit společně Srbsko a Itálie.

Sdruženář Miroslav Dvořák obsadil deváté místo v závodu Světového poháru v Lillehammeru a postaral se tak o nejlepší český výsledek v sezoně. Třetí díl soutěže vyhrál domácí Nor Mikko Kokslien a poprvé v kariéře stanul v elitním seriálu na nejvyšším stupni. Závod v areálu z olympijských her v roce 1994 se vydařil i dalším dvěma Čechům. Pavel Churavý byl šestnáctý, Tomáš Slavík hned za ním. Nebodoval jen na 53. místě Petr Kutal.

Česká jezdkyně Monika Kalčíková vyhrála jeden z pátečních dostihů na berlínském klusáckém závodišti Karlshorst. Po taktickém výkonu na dráze pokryté sněhem dovedla klisnu Anne Titan k vítězství o jednu délku a postarala se o třináctý letošní triumf českých klusáků v zahraničí.

Běžec na lyžích Martin Koukal si v Düsseldorfu připíše první body v sezoně Světového poháru. Dvaatřicetiletý reprezentant postoupil ve sprintu volnou technikou z kvalifikace mezi nejlepších třicet do vyřazovacích bojů.