Ze sportu:

Znakařka Simona Baumrtová vybojovala na mistrovství Evropy v krátkém bazénu v Eindhovenu bronzovou medaili na padesátimetrové trati časem 27,30 sekundy. České plavání čekalo na cenný kov z evropského nebo světového šampionátu šest let. V roce 2004 se na evropském šampionátu ve Vídni radovala česká výprava z bronzu na téže trati. Tehdy si poslední velkou medaili odvážela Ilona Hlaváčková. Devatenáctiletá Baumrtová prokázala formu už při páteční stovce, na níž dohmátla čtvrtá.

Výsledky 24. kola hokejové extraligy: České Budějovice - Litvínov 4:6, Vítkovice - Mladá Boleslav 4:1, Pardubice - Kladno 5:2, Brno - Plzeň 4:5 a Liberec - Sparta Praha 4:1. Tabulku vede Třinec o skóre před Vítkovicemi, třetí je Brno. Na posledním místě figuruje Mladá Boleslav.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila v závodu Světového poháru v Hamaru na své oblíbené trati 5000 metrů druhé místo. Dvojnásobnou olympijskou vítězku v Norsku porazila o téměř pět sekund její německá rivalka Stephanie Beckertová. Třiadvacetiletá Sáblíková se tak ani v Hamaru nedočkala prvního vítězství v sezoně a zopakovala druhou pozici z trojky, jež se jela minulý víkend v Berlíně. Závod v německé metropoli představoval pro českou hvězdu vstup do ročníku, neboť úvodní závod SP v Heerenveenu musela vynechat kvůli nemoci. Sáblíková na trati 5000 m drží světový rekord a vyhrála na ní třikrát MS a letos i olympijské hry.

Běžec na lyžích Martin Jakš obsadil v závodě Světového poháru v Kuusamu na 10 km klasicky jako nejlepší z Čechů 16. místo. Lukáš Bauer byl na jedné ze svých oblíbených tratí až třiadvacátý. Zvítězil Švýcar Dario Cologna.

Sportovní dvojice Klára Kadlecová, Petr Bidař obsadila při svém debutu v Grand Prix šesté místo v Paříži. Čeští junioři figurovali po krátkém programu Trofeje Erika Bomparda na poslední sedmé příčce, ale díky šesté volné jízdě se posunuli o jednu pozici výš. Patnáctiletá Kadlecová a o čtyři roky starší Bidař dostali pozvánku do Paříže díky úspěšným výsledkům v juniorské Grand Prix. První česká dvojice v elitní soutěži od roku 2004, kdy startovali Kateřina Beránková a Otto Dlabola, dosáhla v Paříži skóre 112,08. Zvítězili Němci Aliona Savchenková a Robin Szolkowy (197,88). Ve Francii měl původně startovat i Michal Březina, jenž ale po říjnové operaci křečové žíly v třísle ještě dohání tréninkové manko.

Český žokej Jan Faltejsek si připsal první vítězství v britské překážkové sezoně. V Musselburghu vyhrál Jeden Business Flooring Handicap Hurdle, tříkilometrový dostih přes proutěné překážky. Jan Faltejsek, který v zimě tradičně jezdí překážkové dostihy v Británii, po boji v závěrečných metrech těsně triumfoval v sedle pětiletého valacha Sheriffa Halla.

České házenkářky porazily Slovensko i ve druhém přípravném duelu. Po těsné čtvrteční výhře o jeden gól v Bystřici pod Hostýnem v odvetě svěřenkyně trenéra Jana Bašného excelovaly a deklasovaly soupeřky na jejich půdě v Trenčíně 30:19.

Skifař Ondřej Synek byl podle předpokladů vyhlášen nejlepším českým veslařem roku. Letošní mistr světa, Evropy i vítěz Světového poháru vyhrál domácí anketu "Posádka roku 2010" naprosto suverénně, na první místo jej zařadili všichni hlasující. Veslař pražské Dukly se na trůn vrátil po roční přestávce, celkově vyhrál potřetí. Dramatický byl naopak souboj o stříbrnou pozici, na kterou nakonec na slavnostním vyhlášení v Praze symbolicky vystoupil ženský dvojskif sester Jitky a Lenky Antošových. Třetí místo obsadila trojnásobná vítězka ankety Miroslava Knapková.

České krasojezdkyně Iva Valešová s Andreou Petříčkovou nepotvrdily na mistrovství světa v sálové cyklistice roli kandidátek na medaili a v soutěži dvojic skončily páté. Ve Stuttgartu se jim nepovedla už kvalifikace, v níž jim o jedinou příčku unikla účast ve čtyřčlenném finále. Na šampionát přitom Valešová a Petříčková odjížděly s tím, že by jim medaile neměla uniknout. Přestože do závodu nastoupily s třetí nejtěžší sestavou z třinácti zúčastněných párů, kvůli chybám jim postup unikl o necelé čtyři body. Nedařilo se ani páru Jakub Mašek, Martin Šiler, který v kategorii open skončil na posledním šestém místě.

Futsalistům Chrudimi se nepodařilo zaskočit favorizovanou Murcii a po porážce 1:3 již nemají šanci postoupit z elitní skupiny do Final Four Futsal Cupu. Španělskému mistrovi naopak k výhře ve skupině a postupu stačí neprohrát v závěrečném utkání se Sportingem Lisabon. Chrudim, která o Final Four bojovala marně počtvrté za sebou, tak v závěrečném nedělním utkání s Targu Mures bude hrát již jen o konečné pořadí ve skupině.