Ze sportu

Mistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar vyhrál také druhý závod Světového poháru v Plzni a v letošní sezoně zůstal i po sedmém startu neporažen. Na domácí půdě triumfoval suverénně před Belgičany Kevinem Pauwelsem a Nielsem Albertem.

Kateřina Nashová obsadila třetí místo v druhém závodu seriálu Světového poháru v cyklokrosu. Na okruhu v Plzni ji porazily jen Nizozemky Sanne van Passenová a Daphne van den Brandová. Úspěch českých barev navíc podtrhla čtvrtým místem Pavla Havlíková.

Plzeňští fotbalisté poprvé v sezoně prohráli. Lídr první ligy v 13. kole neuspěl v Mladé Boleslavi a po prohře 3:4 přišel o svou sérii 18 zápasů bez porážky a jedenácti výher v řadě. Plzeň zároveň inkasovala nejvíc branek od března, kdy prohrála 0:4 právě v Mladé Boleslavi. Olomouc se Spartou se tak v případě výher mohou dotáhnout na devět bodů.

Fotbalisté Příbrami remizovali při domácí premiéře svého nového kouče Romana Nádvorníka s Ústím nad Labem 0:0 a popáté v sezoně doma nedali branku.

Basketbalisté Nymburka ve čtvrtém kole Jadranské ligy poprvé prohráli, chorvatskému Zadaru podlehli na jeho palubovce 60:73.

Házenkářky Slavie vyhrály i sedmý zápas v interlize. Úřadující šampionky porazily nováčka soutěže Porubu v překvapivě vyrovnaném utkání 30:26. Na prvním místě mají Pražanky už čtyřbodový náskok, neboť druhý Zlín v moravském derby jen remizoval s Olomoucí 23:23.

Pět zlatých medailí získali čeští reprezentanti na mistrovství světa ve sportovním aerobiku a fitness v Eindhovenu. Svou první zlatou ze světového šampionátu získala mezi ženami Denisa Barešová, která po třinácti letech navázala na vítězství Olgy Šípkové. Tituly obhájili Veronika Šindelářová a Pavel Sirotek v párech, tříčlenné družstvo Radka a Tereza Cihlářovy se Zuzanou Reissovou, stejně jako týmy Scorpions Aerobic Dancers Kladno a Oxygen Příbram. Jediný titul, který Čechům unikl, byl v kategorii mužů. V ní skončil Jan Pochobradský druhý.

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková má za sebou úspěšný vstup do nové sezony. Při svém prvním startu vyhrála v sobotu v Berlíně závod na tříkilometrové trati. Dařilo se také další reprezentace Kateřině Erbanové, která obsadila třetí příčku.

Český sjezdař Ondřej Bank nepostoupil do druhého kola obřího slalomu v Söldenu, úvodního závodu letošního ročníku Světového poháru. Na vítěze prvního kola Cypriena Richarda z Francie ztratil 2,57 sekundy a obsadil 33. pozici.

Tenistky Iveta Benešová a Barbora Záhlavová-Strýcová na turnaji v Lucemburku titul nezískaly. Ve finále čtyřhry prohrály se švýcarsko-italským párem Timea Bacsinszká, Tatiana Garbinová dvakrát 4:6.

Volejbalisté mistrovského Kladna prohráli v repríze finálového duelu minulého ročníku extraligy s Libercem hladce 0:3. Středočeské mužstvo nastoupilo kvůli rozsáhlé marodce bez libera, do zápasu byl dokonce připraven zasáhnout i sedmačtyřicetiletý trenér Jindřich Licek. Vedoucí České Budějovice si i pošesté připsaly tříbodový zisk. Jihočeši doma zdolali Havířov 3:1. Stejným poměrem vyhrály i druhé Benátky nad posledním Brnem.

Druhé vítězství během tří týdnů vybojovala na dostizích v Praze-Velké Chuchli klisna Pikardie. Ryzka stáje Pegas vyhrála Cenu Schaumann ČR na 1500 metrů pro dvouleté koně českého chovu. Pod vedením žokeje Pavla Hlavatého zvítězila před důrazně útočícím Fencerem, jehož v cíli dělilo od Pikardie jen půl délky. Třetí doběhla Anjou a čtvrtý skončil favorizovaný Wladan, jenž utrpěl ve třetím dostihu kariéry první porážku.