Ze sportu:

Rychlobruslařka Martina Sáblíková si při kolizi s Američankou Jilleanne Rookardovou a následném pádu v sobotním závodě na 1500 metrů na Světovém poháru v Salt Lake City poranila kotník. Do dalšího startu, který dvojnásobnou olympijskou vítězku z Vancouveru čeká za dva týdny v Heerenveenu, kde se uskuteční závěrečný pohárový závod, by ale měla být v pořádku.

Hokejový útočník Patrik Eliáš z New Jersey dosáhl díky třem asistencím v sobotním utkání na ledě Caroliny hranice 800 bodů v NHL. Čtyřiatřicetiletý Eliáš na to potřeboval 938 zápasů, v nichž vstřelil 328 branek a připsal si 472 asistencí. Rodák z Třebíče je v historickém pořadí kanadského bodování českých hokejistů ve slavné zámořské soutěži druhý za nepřekonatelným Jaromírem Jágrem.

Filip Trejbal obsadil na MS ve sjezdovém lyžování v Garmisch-Partenkirchenu 16. místo ve slalomu. Ze zlata se radoval Francouz Jean-Baptiste Grange. Pro stříbro si v závěrečném závodu šampionátu dojel Švéd Jens Byggmark, bronz putuje zásluhou Manfreda Mölgga do Itálie.

Cyklokrosař Zdeněk Štybar zakončil sezonu, v níž se stal podruhé mistrem světa, druhým místem v nedělním závěrečném dílu GVA Trofee v Oostmalle. Závod vyhrál s velkým náskokem belgický šampion Niels Albert, celkové prvenství si připsal jeho krajan Sven Nijs. Český cyklokrosař, jehož sezonu výrazně ovlivnilo zranění kolena, skončil celkově druhý šest bodů za Nijsem.

Basketbalistky ZVVZ USK Praha obhájily prvenství v Českém poháru. V nedělním finále v Hradci Králové porazily tradičního rivala Frisco Sika Brno 76:73. Třetí skončily Strakonice po vítězství 91:74 nad VŠ Praha.

Žokej Jan Faltejsek si v průběhu osmi dnů připsal třetí zahraniční vítězství. V Římě vyhrál v sedle italského koně Erculese dostih přes proutěné překážky o 20.000 eur, když o dvě a půl délky porazil favorizovaného Dar Saida. Faltejsek navíc obsadil druhé místo v hlavním dostihu sobotního mítinku, steeplechase na 3450 metrů o 60.000 eur. Po římském triumfu minulou sobotu a úterním vítězství v Británii tak prožívá nejúspěšnější období své zimní jezdecké kariéry v cizině. Sedmadvacetiletý český žokej dlouhodobě působí u britského trenéra Charltona, do Itálie jezdí k překážkovým dostihům pro trenéra Favera.

Petr Skoták s Pavlem Šmídem vyhráli v Šitbořicích Turnaj mistrů světa v kolové. Dvojice Favoritu Brno prošla turnajem bez ztráty bodu, v rozhodujícím utkání o první místo porazila 8:2 Rakušany Floriana Fischera a Simona Königa. Skoták se Šmídem, světoví šampioni z roku 2004, vyhráli turnaj s pěti účastníky po sedmileté přestávce. Obhájci prvenství z předchozích dvou let Jiří Hrdlička s Radimem Hasoněm ze Svitávky skončili za Rakušany třetí. Brňanům podlehli 2:6, Höchstu 3:6.

Počasí

Noc bude mrazivá, -6 až -10stC, při zmenšené oblačnosti až -12, ojediněle se objeví i slabé sněžení. V pondělí bude převážně oblačno, ojediněle se slabým sněžením a teploty o něco nižší než dnes, -6 až -2stC.

Závěr února bude ještě mrazivý, koncem měsíce se ale oteplí. V prvních dvou dekádách března pak už bude přes den nad nulou, někdy až 10 stupňů. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve své měsíční předpovědi. Období od 21. února do 20. března jako celek bude podle hydrometeorologů teplotně podprůměrné a srážkově průměrné.