Zeman při audienci u královny připomněl osud občanů ČR po brexitu

Český prezident Miloš Zeman při asi půlhodinové audienci v Buckinghamském paláci u britské královny Alžběty II. hovořil o desetitisících českých občanech, kteří nyní studují či pracují v Británii, a o tom, jaký bude jejich osud po britském odchodu z Evropské unie. Britská panovnice o věci přímo nerozhoduje, její názor a zejména její sympatie jsou ale podle Zemana důležité. Audience, která byla Zemanovým třetím setkáním s britskou panovnicí, se zúčastnily i prezidentova choť Ivana a dcera Kateřina. Ta v Británii studuje a je tak "symbolem britsko-české spolupráce", poznamenal před novináři Zeman. Uvedl, že podle odhadů se brexit, tedy britský odchod z EU, dotkne 50.000 až 100.000 českých občanů pracujících či studujících v Británii.

Po audienci prezident před novináři kritizoval britský soud kvůli osvobození útočníka, který loni v září v Londýně usmrtil českého občana. O tomto případu chce hovořit s ministrem zahraničí Borisem Johnsonem. Podle českého prezidenta se návštěva v Buckinghamském paláci odehrála ve stínu tragického požáru výškového domu, který si tento týden v Londýně vyžádal nejméně 30 mrtvých a desítky pohřešovaných.

Zeman v rezidenci českého velvyslance v Londýně předal vyznamenání několika českým a slovenským veteránům, kteří za druhé světové války sloužili v řadách britského královského letectva (RAF). Předal také diplom o jmenování do generálské hodnosti sedmadevadesátiletému Miroslavu Liškutínovi. Veteránům Zeman tlumočil blahopřání britské královny Alžběty II. Jedním z vyznamenaných byl nyní i čtyřiadevadesátiletý letec Ivan Schwarz. "Cítím se fantasticky. Začínám mít takovou sbírku vyznamenání, že se Herman Göring (velitel německého válečného letectva) otáčí v hrobě," smál se před novináři. Dodal, že rozhodně hodlá žít přes sto let. Českoslovenští piloti působící v RAF za druhé světové války sestřelili či silně poškodili 365 nepřátelských letadel, šest raket V1 a velké množstí průmyslových, zbrojních i dalších objektů.