Milá, lidská, neformální. V Česku vzpomínají na setkání s Alžbětou II.

Britská královna Alžběta II. při slavnostní večeři ve Španělském sále Pražského hradu, 27. března 1996. Vlevo tehdejší premiér Václav Klaus a vpravo prezident Václav Havel.

Zesnulou britskou královnu Alžbětu II. si připomínají i lidé v Česku. Svíčkami a květinami postupně zaplnili schody britského velvyslanectví v Praze. Na panovnici vzpomíná i řada českých osobností, kteří měli možnost se s ní osobně potkat ať už při příležitosti její návštěvy v Česku, nebo měli tu čest přímo v Británii.

Europoslanec za ODS Alexandr Vondra řekl, že patřil k těm málo šťastlivcům, kteří doprovázeli Václava Havla na historicky první návštěvě Velké Británie v březnu 1990.

Alexandr Vondra | Foto: Jana Myslivečková,  Český rozhlas

„Šli jsme tam velmi vystresovaní a byl jsem naprosto unesen, že etalon důstojnosti, tradice a kontinuity se k nám chovala přátelsky a neformálně, historickým významem to byla naprosto velká osoba. Velká čest a obrovská ztráta nejen pro Británii, ale pro celý svět," uvedl Vondra v České televizi.

Čeští občané měli šanci spatřit královnu Alžbětu II. v tuzemsku jen jednou. Koncem března 1996 zavítala do Prahy a Brna na pozvání tehdejšího prezidenta Václava Havla a strávila zde se svým manželem princem Philipem tři dny. Šlo také o první a jedinou oficiální návštěvu britského panovníka v Česku.

Britská královna Alžběta II.  (uprostřed),  prezident Václav Havel  (vpravo) a tehdejší brněnská primátorka Dagmar Lastovecká zdraví obyvatele města z balkonu Nové radnice při královnině návštěvě Brna,  28. března 1996. | Foto: Mierny Otto  Ballon,  ČTK

Byla to tehdy jedna z nejvýznamnějších státních událostí v novodobé historii země. Když se královský pár pozdravil s Pražany a návštěvníky hlavního města, z davu se ozývaly výkřiky „vivat“ a „bravo“, lidé vítali královnu i prezidenta Václava Havla kyticemi a britskými vlaječkami.

Na své tehdejší setkání s královnou zavzpomínala na sociálních sítích i bývalá první dáma Česka Dagmar Havlová.

„Velmi jsem ji ctila pro její postoje, pevnost i smysl pro humor. Byla velmi lidská. Čest její památce. A není to pouze fráze. Čest, morálka, zásady. Něco, co se už moc nenosí a přesto si toho všichni vážíme. Starý stabilní svět. Je mi moc smutno,“ napsala Havlová, která na svůj instagram připojila fotky, na nichž stojí po boku královny i s Václavem Havlem a princem Philipem.

Občany České republiky pozdravila Alžběta II. během své návštěvy v Hovorech v Lánech, které vysílal Český rozhlas 31. března. „Těšila jsem se na svou návštěvu ve vaší zemi už tak dlouho. Bylo velkým zážitkem vidět, jak mnoho vaše země dokázala v tak krátké době pod vaším vedením,“ řekla královna.

Foto: Kirsty Wigglesworth,  ČTK/AP

„Praha je opravdu krásná a jak bych mohla zapomenout na uvítání, které mi připravili v Brně. A dokonce jste pro nás zařídili i počasí. Naše země k sobě již nyní mají blízko. Možná je tato návštěva sblíží ještě více,“ prohlásila Alžběta II.

Když byla Alžběta II. v Brně, z balkonu radnice pronesla k tisícům lidí projev: „Jsem potěšena návštěvou České republiky, Moravy a historického města Brna, kde se křižují cesty našeho kontinentu. Těším se, až si během dne město lépe prohlédnu. Jménem britského lidu přeji vám a vašemu městu prosperitu a úspěšnou budoucnost,“ uvedla tehdy.

V Brně královnu mimo jiné provázel i prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, tehdy jako ministr průmyslu a obchodu, na prezentaci českých firem s vazbou na Velkou Británii. Vzpomíná na ni jako na velmi milou, lidskou a naprosto neformální.

„Nechala si nalít s gin s tonikem už během prohlídky. Byla velmi milá, lidská, naprosto neformální a hrozně příjemná,“ uvedl. Měla podle něj radost, že za tehdy relativně krátkou dobu od sametové revoluce už velké množství britských podniků v Česku investovalo. „Živě se zajímala o většinu věcí,“ řekl ČTK Dlouhý.

Princ Charles byl v Československu a v Česku pětkrát

Královna Alžběta II. Ale nebyla prvním členem britské královské rodiny, který navštívil Česko. Princ Charles, nyní už král Karel III. třikrát navštívil Českou republiku a dvakrát i Československo.

Zámek Jezeří | Foto: Whitesachem,  Wikimedia Commons,  CC BY 3.0

Věnoval se tu zakládání památkového fondu na ochranu pražských památek, třikrát navštívil i Brno a rovněž například ekologickou vesnici na Moravě či zámek Jezeří v severních Čechách.

„Závazek panovníka ke vzdělanosti a architektonickému dědictví je blízký mému srdci. Proto jsem pyšný, že se mi podařilo zorganizovat sérii kulturních událostí s cílem získat finance na obnovu některých nejvýznamnějších pražských památek, například zahrad kolem Hradu nebo jedné ze soch na Karlově mostě,“ řekl Karel III. při své návštěvě Česka v roce 2010.

Král Karel III. | Foto: Kirsty Wigglesworth,  ČTK/AP

Bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček se osobně stekal s královnou Alžbětou II. i s jejím synem Charlesem. „Královna Alžběta II. byla žena nesmírného charismatu a nesmírně respektovaná bytost. Její syn a nástupce Karel III. je jiná osobnost, nástup na trůn bude mít obtížný,“ řekl ČTK.

Bývalý český ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09) ČTK řekl, že bude podle něj zajímavé sledovat, jakým výzvám bude čelit její nástupce Karel III. „Ale po královně Alžbětě zdědil právě její smysl pro povinnost, tudíž nemám obavy, že by selhal, i přes všechny změny, kterými britská královská tradice prochází," uvedl.