Co spojuje krále Karla III. s Českem? Láska k památkám i přemyslovská krev

Britský princ Charles a prezident ČR Václav Havel (vpravo) během procházky zahradami Pražského hradu (1994)

Je známý svým kladným vztahem k péči o památky i o životní prostředí. Zasadil už celý les stromů a mezi nimi mají své místo i ty v Česku. Britský král Karel III., kterého v sobotu čeká korunovace, v minulosti třikrát navštívil Česko a dvakrát i Československo. Během svých cest se podíval nejen do Prahy, ale i do Brna, na zámek Jezeří, do Českého Krumlova či do vesnice na východní Moravě.

Na první soukromou návštěvu přijel tehdy ještě princ Charles do Československa v květnu 1991 se svou tehdejší manželkou, princeznou Dianou, na pozvání prezidenta Václava Havla. Vítaly je tehdy nadšené davy s britskými vlaječkami. Poobědvali s prezidentským párem na zámku v Lánech, prohlédli si pražské památky v doprovodu Karla Schwarzenberga a navštívili také Brno.

Britský následník trůnu princ Charles  (vlevo) a manželka princezna Diana se zdraví s Pražany na Staroměstském náměstí v Praze 6. května 1991. | Foto: ČTK

Přestože na veřejnosti Charles s Dianou vystupovali jako pár, jejich manželství se už rozpadalo. Potvrdil to tehdy i bývalý protokolář Pražského hradu Jindřich Forejt. „Princ Charles měl svoji ložnici na úrovni prvního patra a Diana o patro výš, tam, kde se dnes nachází kancelář manželky prezidenta republiky,“ popsal tehdy Forejt.

Charles tehdy také sám odjel do severních Čech prohlédnout si zámek Jezeří. Zavítal tam prý na doporučení Václava Havla. Byla to zdevastovaná barokní stavba, která stála na hraně hnědouhelného dolu. Ten pohled prý Charlese šokoval. „Je div, že tu ještě vůbec rostou nějaké stromy,“ prohlásil podle pamětníků. Místo, ze kterého měl výhled na okolí, pak dostalo název Charlesova terasa.

Zámek Jezeří | Foto: Denisa Tomanová,  Radio Prague International

Praha podle londýnských expertů na život královské rodiny Charlesovi učarovala. Zaujaly ho památky, které jsou podle něj "duchem země a srdcem kultury každého národa" a péče o ně vyjadřuje "pýchu z úspěšné práce řemeslníků minulosti". O rok později, před Vánoci, pak Charles přijel do Česka, aby s Václavem Havlem připravil založení nadace na ochranu pražských památek a architektonických děl. Podpoře nadace se věnoval i při dalších návštěvách v Česku - v roce 1994 i 2000.

Životní vášní britského krále je však nejen ochrana památek, ale i životního prostředí. A tak jeho návštěvy směřovaly i na venkov. Například při prohlídce firmy Botanicus v Ostré u Nymburka zasadil dvojstromek anglického dubu a české lípy - jako symbol vztahu Velké Británie a Česka. Stromku se prý dobře daří - dnes měří už přes šest metrů.

Nejslavnější návštěva

Naposledy byl Charles v Česku před 13 lety. V březnu 2010 přijel na návštěvu i s manželkou Camillou. Tehdy byl prezidentem Václav Klaus, který společně s manželkou britského prince a jeho choť přijali na Pražském hradě. Královští hosté strávili pobyt prohlídkou památek a procházkami, navštívili mimo jiné pravoslavný kostel svatého Cyrila a Metoděje, kde se setkali s českými veterány, kteří sloužili za druhé světové války v Británii. Princ s nimi promluvil i pár slov. Manželé si nenechali ujít ani bohoslužbu nebo návštěvu opery.

Britský princ Charles a jeho choť Camilla na Pražském hradě  (2010) | Foto: Michal Krumphanzl,  ČTK

Charles tehdy odcestoval na den do Brna - na diskuzi se studenty Masarykovy univerzity. A jako propagátor biozemědělství zamířil i do východomoravské vesnice Hostětín na obhlídku unikátních ekologických projektů. Pro malou vesničku v Bílých Karpatech to byla nejslavnější návštěva v její historii.

„Přivítáme ho štamprlí slivovice a koláčky,“ řekl tehdy starosta Robert Janota. A tak se i stalo. Podle místních princ tehdy řekl, že mu chutnala. Dokonce se prý zeptal z čeho pálenka je, jak je stará a za kolik let po vypálení je nejlepší. Ve vesničce dosud na návštěvu britského monarchy vzpomínají. Na obecním prostranství se zapsal do kroniky i zasadil mladou jabloň. Na moštárně, kde Charles ochutnával místní mošty, visí dokonce pamětní deska, která jeho návštěvu připomíná.

Přemyslovská krev

Když Charles pobýval v Česku na soukromé návštěvě před Vánoci roku 1991 a s Václavem Havlem připravoval založení nadace na ochranu pražských památek, český prezident tehdy mimo jiné poznamenal, že princ je potomkem rodu Přemyslovců.

Eliška Přemyslovna | Foto: Kristýna Maková,  Radio Prague International

Ostatně dokládá to i podrobná genealogie, kterou před časem předložili čeští a britští historici, a kterou zveřejnil internetový magazín Historická šlechta. Ten byl založený v roce 2009 Janem Drocárem a Pavlem Loužeckým a věnuje se historii a současnosti české a evropské šlechty.

Genealogie dokládá, že Charles Philip Arthur George je přímým potomkem českých Přemyslovců, a to přes Elišku Přemyslovnu, manželku Jana Lucemburského a matku Karla IV.. Charles, král z rodu Windsorů, má tedy v sobě i přemyslovskou krev.