Zemřel sociolog Karel Hrubý, poslední předseda exilové sociální demokracie

Ve věku 97 let zemřel v neděli v Basileji sociolog, politolog a publicista Karel Hrubý. ČTK to dnes potvrdil jeho syn Jiří Hrubý. Karel Hrubý působil dlouhá léta v čelných funkcích exilové sociální demokracie. Mezi lety 1989 až 1995 byl jejím posledním předsedou. Angažoval se také v dalších exilových organizacích. ČSSD vyvěsila na Lidovém domě v Praze černou vlajku, předseda strany Jan Hamáček vyjádřil soustrast členům Hrubého rodiny.

Karel Hrubý studoval filozofii a sociologii. V roce 1945 vstoupil do Československé strany sociálně demokratické, po nástupu komunistického režimu se pak zapojil do činnosti ilegální skupiny sociálních demokratů. V polovině 50. let byl zatčen a odsouzen k deseti letům za velezradu. Po amnestii v roce 1960 pracoval jako brusič a soustružník ve výrobním družstvu Mechana v Plzni. V období pražského jara se Hrubý vrátil do politiky. Po srpnové okupaci s rodinou vycestoval do Švýcarska, kde získal práci ve farmaceutické společnosti.

V exilu byl také členem výkonného výboru a předsednictva Československé společnosti pro vědy a umění (SVU), která sdružovala československou vědeckou a kulturní elitu v zahraničí. Byl také redaktor a vydavatel kulturně-politického dvouměsíčníku Proměny a předseda švýcarské skupiny SVU. V roce 2017 vydal knihu Mohlo to být horší, v níž vzpomíná na komunistické vězení.