Zprávy

0:00
/
0:00

Vicepremiérka Peake tvrdí, že má dostatek poslanců k bezpečné podpoře vládě

Vicepremiérka Karolína Peake tvrdí, že kromě osmi poslanců, kteří plánují vznik nového provládního poslaneckého klubu, jsou nejméně další dva připraveni nynější kabinet podpořit. Tím je podle Peake zajištěna pro kabinet "bezpečná podpora". Jedním z dvojice je podle prohlášení, které Peake poslala médiím, poslanec VV Milan Šťovíček. Druhým je poslanec VV Miroslav Petráň. Ani jeden z nich ale nemá v úmyslu stát se členem poslaneckého klubu, který se Peake snaží založit. ČSSD ale tvrdí, že Peake by už dávno neměla být poslankyní. Osm poslanců vicepremiérce k založení klubu nestačí, potřebuje jich deset. Koaliční ODS premiéra Petra Nečase dávala v minulých dnech jasně najevo, že vláda může pokračovat pouze v situaci, když se bude opírat o podporu tří poslaneckých klubů. Nyní ale ODS tvrdí, že stačí, aby vláda měla ve sněmovně dostatek hlasů. Peake by ale podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce už dávno neměla ve sněmovně sedět. Připomněl, že podepsala etický kodex, podle kterého poslanec nesmí změnit politickou stranu, za kterou byl zvolen. Nejen že ho podepsala, ale chtěla, aby ho podepsali všichni poslanci. Tím se dopustila "lži a podvodu", řekl na tiskové konferenci předseda nejsilnější parlamentní frakce. Pokud by skupinu kolem Peake tvořilo osm či devět poslanců, měla by ve sněmovně spolu s ODS a TOP 09 celkem 101 či 102 hlasy. Premiér Petr Nečas v předchozích dnech tvrdil, že chce dále vládnout jen s "bezpečnou většinou" ve sněmovně. Její definice podle něj není jen otázka číslovky, ale i toho, z koho je složena. Premiér ale zároveň tvrdil, že nepřipustí vládu, která by závisela na tom, jak se "vyspí jeden poslanec či poslankyně". "Žádné těsné většiny 101 nebo 102 nemají smysl. Předseda poslaneckého klubu vládní TOP 09 Petr Gazdík zdůraznil, že jeho strana si podmínku vzniku nového klubu pro pokračování vlády nikdy nekladla. Osobně by za většinu bezpečnou pro vládu pokládal podporu 103 zákonodárců. V úterý tak bude vedení TOP 09 rozhodovat o tom, zda je také nyní se rýsující podporu možné vnímat jako bezpečnou většinu. Konání předčasných voleb v červnu je nyní nepravděpodobné, ale situace se ještě může v průběhu týdne změnit.

Vedení Věcí veřejných začalo jednat o postupu ukončení vládní koalice

Vedení Věcí veřejných začalo jednat o postupu ukončení vládní koalice. Podle plánu premiéra a předsedy ODS Petra Nečase má koalice skončit k pátku. Poslanci ODS, TOP 09 a VV by ale měly ve sněmovně nadále podporovat doposud dohodnuté koaliční návrhy. Některým představitelům VV se ale takový scénář nelíbí. Na plánu se dohodli v neděli lídři ODS, TOP 09 a VV. Podle předsedy VV Radka Johna ale byla schůzka jen informativní. Na jednání grémia VV jde prý se stanoviskem, že jeho strana nemá záruky, že budou dodrženy priority VV, proto by neměla být vázána tím, co bylo dohodnuto. Také místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová zdůraznila, že jde jen o Nečasovu nabídku scénáře ukončení koaliční spolupráce. Klasnová rezignací na funkci místopředsedkyně sněmovny prý "svým postojem jasně deklarovala svůj názor" na nedělní návrh. Konec současné koalice ODS, TOP 09 a VV by měla v úterý formálně potvrdit schůzka ve formátu K9.

ODS ukončila koalici s VV, v pátek si řekne vláda o důvěru

Výkonná rada ODS vypověděla koaliční smlouvu s TOP 09 a Věcmi veřejnými. V pátek požádá vláda sněmovnu o důvěru. Pokud kabinet neuspěje, měla by se sněmovna nejpozději do 3. května rozpustit. Po jednání výkonné rady ODS to novinářům řekl premiér Petr Nečas. Občanští demokraté považují za jediné řešení vládní krize "institucionální dohodu" s uskupením kolem vicepremiérky Karolíny Peake. Netrvají ale už nutně na tom, aby vytvořila poslanecký klub. K tomu je potřeba deset poslanců, Peake jich tolik zatím nemá. Po hlasování o důvěře, které ukáže podporu kabinetu, chce ODS případně s platformou kolem Peake podepsat koaliční smlouvu, totožnou s nynější. Chce institucionální dohodu, netrvá ale na poslaneckém klubu.

Policie žádá sněmovnu o vydání Chaloupky ke stíhání kvůli úplatku

Policie požádala Poslaneckou sněmovnu o to, aby vydala k trestnímu stíhání poslance Věcí veřejných Otto Chaloupku. Chce ho stíhat pro podezření z přijetí úplatku. ČTK o tom informovala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Chaloupka patří k poslancům, o nichž se spekulovalo, že by mohl přestoupit do platformy Karolíny Peake. Ze Spojených států nakonec ale vzkázal, že zůstává ve VV. Předsedkyně sněmovny uvedla, že žádost souvisí s případem bývalého Chaloupkova asistenta Vratislava Vařejky. Ten loni podal na Chaloupku trestní oznámení, protože prý musel poslanci vracet část peněz, které dostával od sněmovny za svoji práci. Chaloupka se podle policejní žádosti dopustil přijetí úplatku tím, že asistent sice dostával od sněmovny měsíčně 35.000 korun na svůj účet, zůstalo mu však pouze 10.000 korun. Zbylých 25.000 korun podle policie předával v hotovosti poslanci Chaloupkovi. Případné náhrady dohodnutých výdajů pak musel Chaloupkovi vyúčtovat. Poslanec České televizi již dříve potvrdil, že si peníze bral. "Samozřejmě, že jsem věděl, že to jsou peníze z jeho výplaty. Ale víte, taková byla domluva, takhle jsme se domluvili," uvedl tehdy a popřel, že by si peníze nechával pro sebe. Skupina lidí kolem něho se údajně domluvila, že každý dá straně určitý obnos peněz na financování volební kampaně. Předseda VV Radek John před novináři zopakoval Chaloupkovu interpretaci záležitosti, peníze prý šly podle dohody na kampaň. Policie se začala případem zabývat již loni v červnu, a to na základě zkoumání nahrávek rozhovorů mezi poslancem a jeho asistentem. Protikorupční policie požádala o Chaloupkovo vydání v pátek. Němcová uvedla, že žádost předala mandátovému a imunitnímu výboru. Výbor by měl doporučit sněmovně, zda má poslance ke stíhání vydat, nebo ne. O vydání se rozhoduje na plénu.

Poslanci by měli rozhodnout o církevních restitucích a exekucích

Sněmovna by měla rozhodnout o církevních restitucích a o zpřísnění podmínek pro činnost exekutorů. Poslanci také začnou projednávat předlohu, která sníží valorizaci důchodů. Na programu schůze, která začne v úterý, je také řada zákonů vrácených Senátem. Jde například o nový zákon o ochraně ovzduší a o zvýšení poplatků za svoz komunálního odpadu. Je možné, že zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi poslanci ze schůze vyřadí. Neprojednal jej zatím ústavně-právní výbor; debatu k němu přerušil. Stát by měl podle vládního návrhu vyplácet církvím po dobu 30 let celkem 59 miliard korun, k nimž by se každoročně připočítávala inflace. Církve by měly dostat zhruba polovinu někdejšího majetku v hodnotě asi 75 miliard korun, který nyní vlastní stát. Opoziční ČSSD navrhla při jednání výboru vypustit ze zákona finanční náhradu. Zpřísnění podmínek pro činnost exekutorů je součástí vládní novely občanského soudního řádu a exekučního řádu. Dlužníci budou před provedením exekuce dostávat podle návrhu povinně výzvu, aby dluh dobrovolně zaplatili. Exekuce se také budou v některých případech spojovat do jedné, čímž se dlužníkům sníží náklady. Neoprávněně zabavenou věc budou muset exekutoři vracet na místo, odkud ji vzali. Na snížení valorizace důchodů se dohodly strany končící vládní koalice kvůli rozpočtovým úsporám. Podle novely zákona o důchodovém pojištění by měly důchody růst o třetinu inflace a třetinu růstu reálných mezd, nyní se růst cen započítává celý. Pokud bude předloha schválena, průměrný důchod se příští rok zvýší asi o 160 místo očekávaných 430 korun. V novém zákoně o ochraně ovzduší se vede spor kvůli poplatkům za znečišťování. Sněmovna je navrhla zrušit do deseti let úplně. Senát s tím nesouhlasil a navrhl jejich zvyšování v duchu původního vládního návrhu zákona. Sněmovna má na programu celkem 97 bodů. Předpokládá se, že opět vyřadí novelu, která rozšiřuje pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu.

Nezisková sdružení jsou pro zákon umožňující jejich přeměnu

Neziskové organizace apelují na poslance, aby co nejdříve schválili předlohu, podle níž by se sdružení mohla přeměnit na obecně prospěšné společnosti. Zákon podle nich vyřeší patovou situaci, v níž se ocitly stovky občanských sdružení, napsali v tiskové zprávě, kterou obdržela ČTK. Autoři z řad poslanců z dosavadních koaličních stran předlohu zdůvodňují tím, že sdružení poskytují hlavně sociální služby podle názoru ministerstva vnitra v rozporu se zákonem. Problém spočívá v tom, že sdružení poskytují služby nikoli jen svým členům, ale i veřejnosti, což odporuje jejich zákonnému postavení, uvádí důvodová zpráva. Protože sdružení poskytují služby širokému okruhu lidí, není podle autorů předlohy možné, aby je ministerstvo rozpouštělo. Návrh zákona o změně právní formy občanského sdružení na obecně prospěšnou společnost by měli poslanci začít projednávat na schůzi, která začne v úterý. Vláda k němu měla námitky.

Tři organizace jdou za Hegerem, úřad neopustí, dokud je nepřijme

Členové rady postižených, zdravotnických odborů a svazu pacientů se chystají ve středu v 15:00 na ministerstvo zdravotnictví, kde chtějí počkat na ministra Leoše Hegera (TOP 09). Stěžují si na to, že s nimi nekomunikuje. V budově úřadu chtějí zůstat, dokud je nepřijme. ČTK o akci "Pane ministře, mluvte s námi" informoval poradce Národní rady osob se zdravotním postižením Patrik Nacher. Heger by podle svého mluvčího Vlastimila Sršně v tu dobu měl ale nejspíš být na zasedání sněmovny. Rada postižených, zdravotnické odbory a svaz pacientů demonstrovaly před ministerstvem naposledy koncem března. Protestovaly proti stanovení doby dojezdu k lékařům a čekacím lhůtám na vyšetření a operace. Napsaly tehdy ministrovi dopis a žádaly o jednání. Za Hegera, který byl pracovně v USA, list převzal jeho náměstek. Zástupci trojice organizací tvrdí, že ani po "řadě telefonátů" s ministrovým sekretariátem se schůzku nepodařilo domluvit. Pořadatelé happeningu si stěžují na to, že s nimi ministr nekomunikuje, už delší dobu. Ve středu by s ním chtěli mluvit o dostupnosti péče či personálním zajištění zdravotnických pracovišť.

Hlavní zemědělské dotace letos vzrostou na 29,5 mld. Kč

Tuzemští zemědělci letos v rámci přímých plateb a dalších agrárních dotací budou mocí získat podle odhadu 29,5 miliardy korun. To je zhruba o 4,5 miliardy meziročně více, řekl na tiskové konferenci ministr zemědělství Petr Bendl. Farmáři mohou Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu žádosti o podpory zasílat od minulého týdne do poloviny května, letos nově také elektronicky prostřednictvím Portálu farmáře. V rámci takzvané jednotné žádosti o dotace budou moci farmáři letos žádat o jednotnou platbu na zemědělskou půdu (SAPS), v jejímž rámci se každoročně rozděluje nejvíce peněz, dále o platbu v rámci méně příznivých oblastí (LFA) a oblastí Natura 2000. Ucházet se mohou také o dotace v rámci Agroenvinomentálního opatření (AEO), oddělenou platbu za cukr a rajčata a podporu pro takzvané citlivé sektory podle příslušného unijního nařízení.

Nájemné po ukončení deregulace pravděpodobně mírně klesne

Po ukončení regulace nájemného v závěru letošního roku je možné očekávat, že činže v České republice mírně klesnou. Na tiskové konferenci to řekl vedoucí katedry oceňování majetku Bankovního institutu vysoké školy Petr Ort. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze regulace nájemného skončí k 31. prosinci 2012. Ve zbytku republiky regulace skončila už v roce 2010. Celkem se v Česku týkala přibližně 700.000 bytů. Pavel Smolka z realitní poradenské firmy Jones Lang LaSalle výrazné výkyvy na trhu s nájemním bydlením po ukončení deregulace nečeká. Pokud se po ukončení regulace pronajímatel s nájemníkem nedohodnou na výši nájemného, mohou se obrátit na soud se žádostí o určení nájemného v místě a čase obvyklém. Jednostranné zvýšení činží ze strany vlastníků možné není. Ort očekává, že množství soudních pří o nájemné bude od roku 2013 postupně růst. Citoval odhad ministerstva spravedlnosti, které počítá asi se 70.000 soudními spory po uvolnění nájmů.

Orientální ústav žaluje pro poškození dobré pověsti šéfa akademie

Orientální ústav Akademie věd chystá žalobu na ochranu dobré pověsti na předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše. Rozhodla o tom na zasedání rada ústavu, řekla ředitelka ústavu Stanislava Vavroušková. Pověst ústavu měl Drahoš podle ní poškodit svými vyjádřeními pro média o tomto pracovišti, které dopadlo při hodnocení pracovišť akademie nejhůře. Orientalistům vadí, že prý tak Drahoš učinil ještě v době, kdy nebylo hodnocení ukončeno a nebyly vypořádány připomínky hodnoceného pracoviště. Orientální ústav bude podle Vavrouškové po předsedovi požadovat odčinění nemajetkové újmy a omluvu. Vědci z Orientálního ústavu podali už v březnu trestní oznámení na vedení akademie kvůli podezření ze zmanipulovaného hodnocení své práce a sníženému rozpočtu. Předseda akademie Drahoš kvůli špatnému hodnocení ústavu odvolal ředitelku ústavu Vavrouškovou, rada ústavu však odvolání neuznala. Drahoš médiím už dříve řekl, že Orientální ústav je nejhorší z dvaapadesáti institucí Akademie, které prý byly spravedlivě oceněny. Vavroušková ale tvrdí, že zahraniční orientalisté ocenili její ústav nejvyššími známkami, ale akademie je svévolně snížila až o dva stupně. Ředitelce Vavrouškové končí v květnu volební období. ČTK řekla, že se bude o ředitelskou funkci opět ucházet. Podle dostupných informací je zatím jedinou kandidátkou.

Na konkurz do orchestrální akademie ČF se hlásí 167 studentů

Do orchestrální akademie, kterou pro studenty otevře od nové sezony Česká filharmonie (ČF), se přihlásilo 167 zájemců, téměř dvacet pochází ze zahraničí. Filharmonie může ke studiu přijmout až 30 studentů a absolventů středních a vysokých hudebních škol ve věku 18 až 26 let. Rozvíjet se přímo v orchestru zřejmě mladé hudebníky láká i proto, že ČF povede od září světově uznávaný dirigent Jiří Bělohlávek. Program se zaměří nejen na oblast orchestrální hry, ale díky koncertům Českého spolku pro komorní hudbu umožní studentům rozvíjet se také v komorní hře. Při studiu orchestrálních partů, na zkouškách a koncertech povedou studenty přední hráči ČF. Studenti se účastní především abonentních koncertů, orchestrální praxi se budou věnovat deset měsíců v každé sezoně.

Na Kocianově Ústí letos poprvé vystoupí zahraniční hudebníci

Na hudebním festivalu Kocianovo Ústí, který začíná 9. května, vystoupí letos poprvé zahraniční interpreti. S violoncellistou Petrem Nouzovským a flétnistkou Žofií Vokálkovou zahraje za doprovodu Virtuosi Pragenses americký houslista a pedagog Stephen Shipps. V minulosti byl již porotcem Kocianovy houslové soutěže, která se koná zároveň s přehlídkou. Další zahraniční hudebníci jsou součástí projektu Vivaldianno MMXII. Na zahajovacím koncertu v Roškotově divadle vystoupí Komorní filharmonie Pardubice s dirigentem Markem Štilcem a laureátkou loňské soutěže houslistkou Evou Schäferovou. Další den se v novém projektu Vivaldianno MMXII vedle skladatele, klávesisty a rockera Michala Dvořáka představí také renomované Heroldovo kvarteto nebo hráči na etnické nástroje z Peru a Bolívie. Koncert houslisty Shippse a Virtuosi Pragenses je naplánován na 11. května do kostela Nanebevzetí Panny Marie. Závěr festivalu obstarají 12. května v Roškotově divadle vítězové a laureáti Kocianovy houslové soutěže. Letos se uskuteční její již 54. ročník. Účastníci se do Ústí nad Orlicí sjedou z 15 zemí Evropy, Asie i Ameriky, mimo jiné z Nového Zélandu, Kuby a Spojených arabských emirátů.

Fotografický festival uvede originály téměř 200 autorů

Přednáška o identitě a sexualitě v ženské fotografii nebo třeba vzpomínání na Josefa Sudka budou součástí pátého ročníku Prague Photo Festivalu. Přehlídka začala v pražském Centru současného umění DOX, kde se představují významné české fotografické galerie a školy. Zájemci si mohou díla téměř 200 klasiků i začínajících fotografů nejen prohlédnout, ale také koupit. V rámci doprovodných akcí se v úterý 24. dubna v centru DOX uskuteční přednáška americké fotografky Suzanne Pastorové. Bude mluvit o tom, jak ženy používají medium fotografie k vyjádření své umělecké a sexuální identity, a to hlavně v období od 70. a 80. let minulého století po současnost. V úterý bude také v centru DOX vzpomínat umělecký fotograf Petr Helbich na svého kolegu a učitele Josefa Sudka. Ve středu se u kulatého stolu sejdou mladí fotografové z Francie a Česka. Na zahájení byla udělena i zvláštní cena UniCredit Bank Young Prague Photo Award určená umělci do 35 let. Získal ji absolvent opavského Institutu tvůrčí fotografie Jan Langer za fotografický cyklus Století. Langer v něm zachytil vybrané stoleté obyvatele Česka.

Výstava v Plzni přibližuje poválečnou humanitární pomoc UNRRA

Tisíce tun potravin, tuků, šatstva, lékařských a zdravotnických přístrojů a pomůcek, léků, zemědělských strojů a zařízení a dalších věcí přijalo po druhé světové válce Československo jako součást poválečné humanitární pomoci Organizace spojených národů pro hospodářskou pomoc a obnovu (United Nations Relief and Rehabilitation Administration) UNRRA. Činnost této organizace a související válečné události přibližuje v mázhauzu plzeňské radnice výstava autora Stanislava Bukovského. Je součástí programu letošních Slavností svobody. Poválečná pomoc měla pomoci napravit zničenou infrastrukturu, narušené zásobování a ochromené hospodářství. Expozice vedle historických dat přináší také popis hospodářské situace válečného a poválečného Československa. Přináší i ukázku dosud zachovaných předmětů, které byly součástí dodávek UNRRA. K vidění jsou tak například pytle, ve kterých UNRRA zboží vozila, plechovky od kakaa, skořice, máku, džusů a dalšího jídla. Výstava bude na radnici otevřena do 11. května.

Devadesátá léta českého filmu zmapoval Jaroslav Sedláček

Aňa Geislerová, Ondřej Vetchý a Jiří Menzel se v Praze stali kmotry knihy Jaroslava Sedláčka nazvané Rozmarná léta českého filmu. Jejím jádrem je stejnojmenný dokumentární cyklus, který loni odvysílala Česká televize. Knižní kapitoly, stejně jako jednotlivé díly cyklu, formou kroniky mapují rok od roku zásadní události, okamžiky, historické milníky i tvůrčí počiny v domácím filmovém světě po listopadu 1989. Knížka nepostrádá ani historický exkurz do doby zdánlivě nedávno minulé. Především však nabízí výpovědi, názory, lidské postoje a vzpomínky více než dvou stovek osobností s tímto oborem úzce spjatých. Zatímco však televizní cyklus se zaměřil na dvacetiletí, kniha vedle části věnované historii mapuje léta 1989-1998. Sedláček si cení především toho, že drtivá většina filmařů hovořila bez obalu. Česká televize je největším koproducentem domácí filmové tvorby. Od roku 1992 se podílela na přípravě více než dvou stovek snímků. Dokumentární cyklus Rozmarná léta českého filmu nabídl první ucelené ohlédnutí za dějinami českého hraného celovečerního filmu po sametové revoluci.

Lucie Bílá je po operaci v nemocnici, zrušila nejbližší koncerty

Zpěvačka Lucie Bílá je po nedělním lékařském zákroku v nemocnici. Vzhledem ke svému zdravotnímu stavu zrušila nejbližší koncerty. V sobotu Bílá absolvovala společné vystoupení se skupinou Arakain ve Strakonicích, v neděli ráno byla v bolestech odvezena z hotelu sanitkou do strakonické nemocnice. Ještě ten den podstoupila operaci. Zrušeny jsou zatím tři koncerty Bílé s klavíristou Petrem Maláskem 24. dubna v Banské Bystrici, 25. dubna v Bratislavě a 26. dubna v brněnské hale Vodova. Naopak zrušen zatím není následující koncert 27. dubna v Klatovech, který je naplánovaný v rámci výroční Arakain XXX Best Of Tour. Bílá na podzim ztvární princeznu Amneris v české verzi muzikálu Aida autorů Eltona Johna a Tima Riceho v pražském Hudebním divadle Karlín.

Ze sportu:

Čeští hokejisté se sešli na srazu v Brně před turnajem Euro Hockey Tour už i s další zvučnou posilou z NHL, útočníkem Alešem Hemským z Edmontonu. Nově se hlásili také centr Petr Koukal z mistrovských Pardubic a z týmu poraženého finalisty Komety Brno obránce Tomáš Žižka a útočník Jakub Svoboda, který bude v národním týmu debutovat. Naopak kvůli problémům se zády vypadl z kádru útočník Kamil Kreps z Barysu Astana.

Volejbalistky Prostějova získaly čtvrtý mistrovský titul v řadě. Ve třetím finále extraligy porazily Olymp Praha 3:0 a stejným poměrem vyhrály i celou sérii. Ve finále play off ztratily prostějovské hráčky pouze jeden set, s českým soupeřem staronové šampiónky neprohrály už více než tři roky.

Radek Štěpánek se odhlásil z antukového turnaje v Barceloně, který tak bude pokračovat už bez českých tenistů. Lukáš Rosol prohrál zápas prvního kola s Benoitem Pairem z Francie za necelou hodinu 3:6 a 5:7 a nedlouho poté Štěpánek nenastoupil. Už dříve se kvůli problémům s ramenem omluvila česká jednička Tomáš Berdych.

Česká republika zvítězila nad Polskem 1:0 po poločase 0:0 v přípravném turnaji Slovakia Cupu fotbalistů do 18 let.

Ve věku 49 let zemřel v neděli bývalý československý reprezentant v běhu na lyžích Petr Lisičan. Informoval o tom Český svaz lyžařů, Lisičan podlehl dlouhé těžké nemoci. Lisičan se v roce 1988 zúčastnil olympijských her v Calgary, kde dokončil jako 29. závod na 30 kilometrů. Na světovém šampionátu o rok dříve byl členem kvarteta, které doběhlo čtvrté. Rok po olympiádě v Kanadě v reprezentaci skončil, později u ní působil jako servisman.

A jaké bude v Česku počasí:

V úterý bude oblačno až polojasno, s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle bouřky. Nejvyšší teploty 15 až 19 stupňů, na západě kolem 12 stupňů, v 1000 m na horách kolem 9 stupňů.