Zprávy

0:00
/
0:00

ČR i Maďarsko míní, že smlouva má platit pro země platící eurem

Česká republika i Maďarsko si myslí, že nová mezinárodní smlouva ke zlepšení fiskální disciplíny zemí eurozóny by se neměla vztahovat na země EU, které nyní eurem neplatí, a platit by pro ně měla začít až okamžikem jejich vstupu do eurozóny. Po společném jednání v Budapešti to řekli český premiér Petr Nečas a jeho maďarský protějšek Viktor Orbán. Praha a Budapešť mají podle nich stejný názor také v tom, že případná daňová harmonizace by nepřinesla "nic pozitivního, nic dobrého" a problémem by bylo, kdyby se o ní nyní vznikající dokument zmiňoval "přímo či nepřímo". Komunikace obou zemí v otázkách přípravy nové smlouvy stojící mimo rámec nynějšího základního práva EU je podle českého premiéra velice intenzivní a intenzivně bude pokračovat i v budoucnosti. Evropští představitelé se minulý týden dohodli na návrhu nové smlouvy o hlubší ekonomické integraci eurozóny. K 17 zemím eurozóny se však odmítla připojit Británie, třetí největší ekonomika EU, a devět dalších členů EU, včetně České republiky, si vzalo čas na rozmyšlenou.

Nečas po telefonu s Cameronem zdůraznil význam společného trhu EU

Česká republika i Velká Británie mají zájem na dalším prohlubování vnitřního trhu Evropské unie, řekl novinářům český premiér Petr Nečas. Ve středu večer, přímo při jednání vlády, absolvoval telefonický rozhovor s britským ministerským předsedou Davidem Cameronem. "To je obrovský potenciál konkurenceschopnosti a obrovského rozvoje," řekl Nečas během cesty z návštěvy Maďarska. Společný trh unie by podle něho neměl být "jakousi Popelkou" v porovnání se společnou měnou, tedy s eurem. Nyní pod jednotný trh spadá jen asi 40 procent zboží a služeb v Evropě. "On skutečně není dokončený, není operabilní," poznamenal Nečas. Podotkl, že v unii nyní "všichni mluví" o eurozóně a přijímají se opatření k zachování eura. "Ale zrovna tak musíme pěstovat zachování společného trhu," dodal. Cameron ve středu obvolával některé evropské politiky, kromě Nečase například telefon zvedl švédský premiér Fredrik Reinfeldt či irský Enda Kenny. Londýn se snaží zabránit své izolaci poté, co vetoval změny v základní smlouvě Evropské unie, které mají umožnit užší fiskální unii členů eurozóny, a hledá v EU potenciální spojence.

Vláda chce před rozhodnutím o půjčce MMF další informace, analýzy

Vláda zatím nerozhodla o půjčce pro Mezinárodní měnový fond (MMF) mající přispět ke stabilizaci eurozóny, řekl premiér Petr Nečas (ODS). Kabinet si před definitivním rozhodnutím vyžádá další informace a analýzy, mimo jiné také od MMF samotného. V rámci Evropské unie povede kabinet intenzivní konzultace, dodal Petr Nečas. O nové smlouvě, která zpřísní fiskální politiku unie, bude za ČR jednat trojice vyjednavačů, po jednom z koaličních stran. Návrh vychází z toho, že vyjednávací týmy mají být tříčlenné vysvětlil předseda vlády s tím, že o smlouvě samozřejmě pokračují jednání také ve standardních strukturách unie. Petr Nečas řekl, že vyjednavače ze svých stran určí on, ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a vicepremiérka a místopředsedkyně Věcí Veřejných Karolína Peake. "Bude připravena příslušná instrukce pro zástupce ČR, kteří se účastní těchto jednání," podotkl premiér. Tito lidé budou mít například uloženo, aby prosazovali, že závazky vyplývající z mezinárodní smlouvy o fiskální unii se vztahovaly výlučně nebo převážně na státy eurozóny.

ČR zatím nebude stanovovat termín přijetí eura

Vláda schválila materiál ministerstva financí (MF) a České národní banky o vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou. Ten doporučuje vládě prozatím nestanovovat datum přijetí eura. Česko by také nemělo v průběhu roku 2012 usilovat o vstup do evropského mechanismu měnových kurzů ERM-2, neboť situace pro přijetí eura v ČR v současné době není příznivá. ČNB a MF o tom informovaly ve společné tiskové zprávě. ČR se zavázala podnikat kroky k tomu, aby byla na přistoupení k eurozóně co nejdříve připravena. Stanovení termínu vstupu je však v kompetenci členského státu a závisí na míře jeho připravenosti. Případné neplnění kritérií konvergence nemá nyní pro ČR žádné přímé důsledky. Výjimkou je kritérium udržitelnosti veřejných financí.

Legislativní rada doporučí původní variantu církevních restitucí

Legislativní rada vlády nedoporučila to, aby vláda schvalovala všechny soubory majetku vraceného církvím. Patrně tak nevznikne předem seznam s celkovým výčtem oprávněných restitucí. Rada se přiklonila k původní variantě, kterou dohodlo ministerstvo kultury s církvemi. ČTK to řekl člen legislativní rady vlády poslanec Marek Benda (ODS). Ministerstvo by návrh církevních restitucí mělo dát vládě příští týden. Legislativní rada vlády mimo jiné řešila návrh na to, aby byl majetek před vydáním inventarizován a aby každé předání odsouhlasila vláda. Nakonec vybrala původní variantu ministerstva kultury s tím, že vláda bude o procesu informována. "To znamená obecný restituční zákon, obecný restituční princip i ve vztahu k církvím, definované povinné osoby, oprávněné osoby a vydávací tituly," řekl Benda. Vláda se už s církvemi dohodla na tom, že částka, kterou jim vyplatí, bude dosahovat výše 59 miliard korun, přičemž v úvahu má být brána inflace. Církve také dostanou zpět 56 procent majetku, o který přišly za minulého režimu. Ministerstvo kultury nyní chystá návrh zákona. Vyplácení peněz by mělo být rozloženo do 30 let. Přechodné období oddělení církví od státního rozpočtu by mělo začít v roce 2013 a trvat 17 let.

Vláda schválila změny v podobě péče o ohrožené děti

Vláda schválila novelu zákona o sociálně právní ochraně dětí měnící péči o ohrožené děti. Pokud normu schválí i parlament a podepíše prezident, mělo by od července více dětí končit v péči profesionálních pěstounů, a ne v ústavech. Pěstouni by měli dostávat vyšší odměnu, o kterou ale naopak přijdou prarodiče, starající se o vlastní vnoučata. Méně peněz od státu zřejmě budou mít i zařízení pro okamžitou pomoc jako třeba klokánky, jimž by měli začít víc platit rodiče. Podle vládou přijaté normy, připravené ministerstvem práce a sociálních věcí není chudoba a špatné bydlení důvodem pro umístění dětí do ústavu. Úředníci by nově měli rodinám pomáhat, aby děti mohly zůstat doma. Vytvořit by měli pro každého chlapce či děvče jejich plán, podle něhož by se při řešení postupovalo. Pokud děti ve vlastní rodině nebudou moci zůstat, měly by se dostat na přechodnou dobu do profesionálních pěstounských rodin, kterých by v prvním období mohlo v zemi být 300 až 500.

Vláda schválila peníze pro obce za průzkum jaderného úložiště

Některé obce budou moci od příštího roku získat až čtyři miliony korun ročně jako kompenzaci za to, že se na jejich území bude zkoumat vhodnost vybudování úložiště radioaktivních odpadů. Vyplývá to z nařízení o stanovení plateb od původců jaderných odpadů a výše příspěvků obcím, které podle informací ČTK schválila vláda. Nařízení navazuje na atomový zákonů Průzkumné práce se mají uskutečnit ve čtyřech ze šesti zvažovaných lokalit, jimiž podle Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) jsou Březový potok a Čertovka v Plzeňském kraji, Čihadlo a Magdaléna v Jihočeském kraji a Horka a Hrádek na Vysočině. Příspěvek se týká zhruba 24 vytypovaných obcí. V každé lokalitě mají průzkumné práce trvat maximálně dva roky, měly by skončit v letech 2015 až 2016. Peníze budou poskytovány od okamžiku schválení příslušného průzkumného území. Zahájení průzkumu ale bude záležet na souhlasu příslušných obcí.

Odbory a podniky chtějí s vládou projednat protikrizová opatření

Odbory a zaměstnavatelé chtějí po vládě konkrétní návrhy, jak bude čelit případné další krizi. Budou o nich jednat na mimořádné tripartitě, která se uskuteční na přelomu ledna a února. Na její program by se mělo dostat i financování zdravotnictví. Zaznělo to na brífinku po jednání tripartity. "(Ekonomická) situace, jak to vypadá, se bude zhoršovat a my si myslíme, že je potřeba, abychom o těchto věcech hovořili a abychom se dokázali shodnout na určitých opatřeních, která by pomohla české ekonomice," řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Mimo jiné tak vláda jednala s odbory a zaměstnavateli o návrzích Národní ekonomické rady vlády (NERV). Experti ve svém protikrizovém balíčku podle některých médií radí třeba sjednotit DPH na 20 procentech, zvýšit daně na cigarety a alkohol či zkrátit pracovní dobu a s ní snížit i platy. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) už v pondělí uvedl, že některé návrhy by vláda mohla využít. "Byli jsme znepokojeni, co to vlastně znamená, tak jsme iniciovali, aby se o těchto věcech jednalo," řekl Zavadil. Vláda proto podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) dodá oběma stranám návrhy, které NERV zpracoval. V médiích se podle něj objevily v nepřesné podobě. "To, co se objevilo v médiích, byly útržky," řekl Drábek.

MŽP chce na zateplení veřejných budov poslat 2,5 miliardy korun

Alespoň částečně chce ministerstvo životního prostředí v příštím roce vyhovět poptávce po dotacích do zateplování veřejných budov. Z programu Zelená úsporám letos ministr Tomáš Chalupa (ODS) se souhlasem vlády vyškrtl projekty na zateplení veřejných budov za celkem čtyři miliardy. V příštím roce proto ministerstvo plánuje nabídnout na zateplení veřejných budov 2,5 miliardy z evropského operačního programu Životní prostředí. Zateplování patří mezi nejžádanější dotační tituly, řekl novinářům Chalupův první náměstek Jakub Kulíšek. Podle ředitelky Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Radky Bučilové budou letos odmítnutí žadatelé ze Zelené úsporám příští rok moct využít k získání dotace na veřejnou budovu dříve vyplněné formuláře. Kritéria budou ale o něco přísnější kvůli novým pravidlům EU. Informace zájemci získají na webu fondu. Program Zelená úsporám je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Financován je program z příjmů z prodeje emisních kreditů, které dosáhly 19 miliard korun. K vyhovění všem žádostem o dotace, které se sešly do uzavření programu v minulém roce, bylo však třeba o osm miliard korun víc.

ČSÚ: Meziroční růst cen v průmyslu zůstal v listopadu na 5,6 pct

Ceny průmyslových výrobců stouply v listopadu meziročně o 5,6 procenta, stejně jako v říjnu. Proti předchozímu měsíci se ceny v průmyslu zvýšily o 0,4 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Ceny zemědělských výrobců byly meziročně vyšší o 5,3 procenta po říjnovém zvýšení o 7,3 procenta. Ceny stavebních prací byly podle odhadů meziročně nižší o půl procenta, stejně jako v říjnu. Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře v listopadu zpomalily růst na 1,2 procenta z říjnových 1,4 procenta. Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace hned na začátku výrobního řetězce, převážně v továrnách a v dalších závodech. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho odrazí v cenách pro spotřebitele. "Ceny průmyslových výrobců v listopadu nepříjemně překvapily. Je možné, že se již projevuje efekt slabé koruny," komentoval data analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Nicméně podle analytika Patria Finance Davida Marka je jen otázkou času, kdy se v české inflaci objeví vliv nižších cen komodit ve světě. V průběhu příštího roku by měla inflace v průmyslových produkčních cenách slábnout a ke konci roku by měla klesnout na dvě procenta, odhadl David Marek.

ČSÚ: Dovozní ceny v říjnu stouply o 6,9, vývozní o 4,5 procenta

Ceny zahraničního obchodu Česka v říjnu stejně jako v předchozím měsíci opět meziročně rostly. U dováženého zboží to bylo o 6,9 procenta a u vyváženého o 4,5 procenta. Rostly ceny ve všech sledovaných skupinách, informoval Český statistický úřad. Proti září se dovozní ceny zvýšily o 0,9 procenta a vývozní o 0,6 procenta. V meziročním srovnání se na vývoji dovozních cen podepsalo zdražení minerálních paliv o 36,1 procenta. Z nejvýznamnějších skupin rostly ceny chemikálií o 6,5 procenta, polotovarů o 4,1, průmyslového spotřebního zboží o 3,2 a ceny strojů a dopravních prostředků o 0,1 procenta. "Ceny neklesly v žádné ze sledovaných skupin," podotkl ČSÚ.

Z daňových rájů je ovládáno už 18 pct kapitálu českých firem

Objem registrovaného kapitálu tuzemských firem, který je ovládán z daňových rájů, letos vzrostl o 41 miliard na 391,8 miliardy Kč. Z daňových rájů je tak kontrolováno již 17,7 procenta celkového registrovaného kapitálu českých firem. Největšími zahraničními vlastníky českých podniků jsou z pohledu ovládaného registrovaného kapitálu Nizozemci, Němci a Rakušané. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA). Podíl českého kapitálu investovaného do registrovaného kapitálu tuzemských firem meziročně vzrostl o 3,47 procenta na 1,311 bilionu korun. Tuzemské subjekty tak nyní ovládají 59 procent z celkového registrovaného kapitálu v českých společnostech, zatímco loni to byl 58procentní podíl. Naopak objem zahraničního kapitálu v českých firmách letos poklesl o 1,93 procenta na 902 miliard Kč.

Autodopravci nebudou v lednu stávkovat kvůli mýtu

Silniční dopravci nebudou v lednu stávkovat kvůli slevám na mýtném. Rozhodli o tom po narychlo svolané schůzce s ministrem dopravy Pavlem Dobešem. ČTK to řekl tajemník Česmadu Martin Špryňar. Dodal ale, že dopravci neodvolali stávkovou pohotovost, jen přestali připravovat konkrétní lednový protest. Dopravcům vadilo, že vláda rozhodla o navýšení sazeb mýtného od ledna o 25 procent, ale již neprosadila včasné přijetí novely zákona k zavedení množstevních slev pro tuzemské dopravce, ke kterým se písemně zavázala. S ministrem se dohodli na kompenzacích pozdějšího zavedení slev. Slevy by měly dosáhnout kolem 400 milionů Kč ročně. Podle prezidenta Česmadu Vladimíra Starosty jde o porušení dohody, které dopravci nechtěli akceptovat. S ministrem proto dohodli harmonogram kroků, který povede k zavedení slev a naplnění smlouvy s vládou.

V Česku přibývá vysokoškoláků, obyvatel je víc díky cizincům

V Česku přibývá vzdělaných lidí. Za posledních deset let se počet vysokoškoláků zvedl téměř o 47 procent. Zatímco v roce 2001 bylo v ČR zhruba 762.500 vysokoškoláků, letos mělo vysokoškolské vzdělání už téměř 1,12 milionu lidí. O čtvrtinu přibylo ale i těch, kteří nemají vzdělání vůbec žádné. Vyplývá to z předběžných výsledků letošního sčítání lidu, které na tiskové konferenci představilo vedení Českého statistického úřadu. Podle zjištění česká společnost dál stárne. Za to, že obyvatel přibývá, vděčí Česko hlavně cizincům. Žije jich tu o 261 procent víc než před deseti lety. Nejpočetnější skupinu tvoří Ukrajinci. Lidé se také mnohem méně než před deseti lety hlásí k náboženství či národnosti. Skoro polovina Čechů se ve sčítání odmítla přihlásit k jakémukoli náboženství. To je asi pětkrát více než v roce 2001. Nejvíce obyvatel Česka se přihlásilo k římskokatolické církvi, dohromady přibližně 1,1 milionu. Na druhém místě je Českobratrská církev evangelická s 51.936 věřícími a na třetím Církev československá husitská, ke které se podle sčítání hlásí 39.276 lidí. K romské národnosti se přihlásilo více lidí než před deseti lety. Nyní jich bylo 13.150, v roce 2001 to bylo asi 11.700 osob. Nejvíce lidí, a to 6,732.104, se přihlásilo k české národnosti, druhá nejsilnější s 522.474 obyvateli je národnost moravská a na třetím místě slovenská s 149.140 lidmi. Téměř polovina dospělých v Česku žije jako takzvaní singles. Samo ve své domácnosti bydlí 48 procent mužů a 43 procent žen. Přibývá svobodných, ale i rozvedených.

Akademický sněm schválil po diskusi nový způsob podpory ústavů

Akademický sněm po delší diskusi schválil nový způsob institucionální podpory ústavů na základě hodnocení pracovišť za léta 2005 až 2009 zahraničními odborníky. Nejlépe hodnocené ústavy si tedy v příštích letech polepší a hůře hodnoceným se sníží rozpočet až o devět procent. Zástupce nejhůře hodnoceno Orientálního ústavu Jaroslav Strnad v diskusi namítal, že ústav nedostal písemnou odpověď na vznesené námitky. Podotkl také, že vypořádaní námitek je v metodice hodnocení explicitně uvedeno. Soudí prý proto, že hodnocení nebylo uzavřeno. Ústav se bude proti hodnocení podle ředitelky Stanislavy Vavrouškové bránit legálními prostředky. Předseda akademie Jiří Drahoš uvedl, že Akademická rada námitky ústavu probrala. Neví prý, že by při jednání zaznělo, že by měly být ústavu dodány písemně. "Na vaše výtky a komentáře jsme reagovali a považujeme celou věc uzavřenou," zdůraznil. Ústav by se podle něj měl spíše zamyslet sám nad sebou, místo toho, aby žádal právní kancelář, aby za něj vyřešila jeho nedostatky.

Cenu za statečnost získal školák Martin Spiridonov

Cenu Michala Velíška za statečnost při záchraně lidského života letos získal dvanáctiletý školák z Orlové Martin Spiridonov. Zachránil svoji rodinu z hořícího bytu. Chlapce vybrala veřejnost ze tří finalistů při internetovém hlasování. Cenu převzal v Praze. Televizního střihače Velíška zastřelil v roce 2005 muž, před kterým bránil mladou ženu. Dvanáctiletý školák Martin Spiridonov z Orlové zachránil letos v březnu z domu, kde začalo hořet, svoji rodinu. Jeho matka v té době byla na nákupu. Martin vyvedl do bezpečí nejprve osmdesátileté prarodiče, tříletou sestru a otce po dvou mrtvicích. Oheň se rychle šířil, a tak dvaadvacetiletého bratra na vozíčku nemohl už z druhého patra domu odvézt. Alespoň utěsnil otvory v pokoji, bratra přivezl k otevřenému oknu, dal mu na obličej mokrý ručník a zavolal hasiče. Cena se uděluje letos pošesté. Projekt organizuje TV Nova s nadací ADRA. Udělované ocenění se stalo součástí projektu "Hrdinové mezi námi", který byl zahájen pod záštitou Velíškovy vdovy Ivy v létě 2007. Jeho smyslem je upozorňovat veřejnost na akty slušnosti a statečnosti.

Vychází knižní rozhovor s arcibiskupem Dominikem Dukou

Knižní rozhovor s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou o české společnosti, předválečné i poválečné historii, o víře a dialogu státu a církve nabízí nová kniha Tradice, která je výzvou. Jejím spojovacím tématem je křesťanská tradice, její smysl v moderních českých a evropských dějinách a hledání kontinuity, která byla za komunismu násilně přerušena. Rozhovor s Dukou vedli dominikánský polský kněz Tomasz Dostatni a novinář Jaroslav Šubrt, vznikl letos v létě v dominikánském klášteře v Jablonném v Podještědí. Knihu vydanou nakladatelstvím Portál doprovází čtyřiadvacetistránková obrazová příloha, která zachycuje nejdůležitější okamžiky ze života současné hlavy české katolické církve. "Tradice je něco, v čem žijeme, co si předáváme a co nás oslovuje. Takže máme tradici adventu, tradici Vánoc i tradici, která se týká náboženského života a církve. Je to určité prostředí, ve kterém se žije, kde se pohybujeme a které nám pomáhá porozumět současnosti," řekl ČTK arcibiskup Duka.

Výstava v Plzni přibližuje secesní sklo slavné sklárny ze Šumavy

Proslulou produkci sklářské hutě v Klášterském Mlýně u Rejštejna, v minulosti jedné z nejvýznamnějších v Čechách, ukazuje nová výstava Západočeského muzea v Plzni. Vznikla u příležitosti 175. výročí založení této šumavské sklárny proslavené pod názvem Johann Lötz Witwe. Až do 5. února návštěvníkům přiblíží secesní produkci z let kolem roku 1900, s níž firma získala největší úspěch ve své historii a dobyla svět, sdělil kurátor Jan Mergl. "Tato sklárna proslula po celém světě, bez konkurence byla v oblasti umělecko-řemeslného zpracování skla hutními způsoby a výzdobou, to znamená přímo u sklářské pece. Vznikla v roce 1836, tedy v době, kdy se české sklářství začalo velice rychle rozvíjet, je to doba biedermeieru, což je jedno z nejslavnějších období v historii českého sklářství vůbec," uvedl. Secesní sklo z Klášterského Mlýna má své čestné místo v expozicích všech významných světových muzeí. V Plzni návštěvníci uvidí vázy a mísy, jež jako dary do sbírek předních českých muzeí v Liberci, Českých Budějovicích, Klatovech a Plzni vybral počátkem minulého století sám tehdejší majitel firmy Maxmilián rytíř Spaun.

Českou filharmonii bude řídit Blomstedt, sólistkou je Avdějevová

Za dirigentským pultem českých filharmoniků stane a v pátek večer ve Dvořákově síni Rudolfina švédský dirigent Herbert Blomstedt. Orchestr pod jeho vedením provede Mozartův Klavírní koncert č. 17 a Sedmou symfonii Antonína Dvořáka. Sólistkou klavírního koncertu bude mladá ruská klavíristka Julianna Avdějevová, vítězka loňské prestižní chopinovské soutěže ve Varšavě. Do české metropole se vrací po půl roce. V květnu zde vystoupila na festivalu Pražské jaro. Po vítězství v soutěži, která na sebe loni poutala pozornost světové odborné veřejnosti kvůli Chopinovu výročí i kontroverznímu průběhu, provázela Avdějevovou velká očekávání. Pianistka debutovala s Newyorskou filharmonií pod taktovkou Alana Gilberta ve Varšavě a v New Yorku i v londýnské koncertní síni Queen Elizabeth Hall.

Ze sportu:

Wimbledonská vítězka Petra Kvitová může hned dvakrát získat "sportovního Oscara". Světová tenisová dvojka je v šestičlenných nominacích organizace Laureus na cenu pro nejlepší sportovkyni roku a také za průlom roku. Vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni na základě hlasování 47 členů akademie Laureus, například Martiny Navrátilové, 6. února v Londýně. Jednadvacetiletá Kvitová se o Oscara v kategorii sportovkyně roku uchází s keňskou běžkyní Vivian Cheruiyotovou, sprinterkou Carmelitou Jeterovou z USA, německou sjezdařkou Marií Höflovou-Rieschovou, kapitánkou japonských fotbalistek Homare Sawaovou a golfovou jedničkou Yani Tsengovou z Tchaj-wanu.

Tři české kluby zasáhnou do finálového turnaje přípravné soutěže European Trophy, který se odehraje od pátku do neděle v Salcburku a Vídni. Extraligového lídra České Budějovice čeká konfrontace s předním finským klubem Jokerit Helsink, Plzni stojí v cestě do semifinále švédská Lulea, Pardubice vyzvou domácí Salcburk.

Brankář Petr Čech vyhrál podzimní část ankety Zlatý míč s těsným náskokem pěti bodů před záložníkem a reprezentačním spoluhráčem Petrem Jiráčkem. Čech útočí už na sedmé prvenství, kterým by se osamostatnil v čele historické bilance před Pavlem Nedvědem. V jarní části 16. ročníku ankety ale gólman Chelsea bude muset odrážet útok plzeňského středopolaře Jiráčka, který za ním jen těsně zaostává. Petr Čech v anketě pořádané Klubem sportovních novinářů na podzim nasbíral 954 bodů, Petr Jiráček 949. Je to nejmenší odstup mezi prvním a druhým místem v historii. V roce 2008 měl Pavel Nedvěd osmibodový náskok právě před Petrem Čechem.

Polský klub Wisla Krakov by chtěl získat trenéra fotbalistů Viktorie Plzeň Pavla Vrbu, který mužstvo ze západu Čech letos dovedl k mistrovskému titulu a do Ligy mistrů. Informoval o tom polský deník Przeglad Sportowy. Plzeňské vedení neskrývá, že může o trenéra přijít. "Potvrzuji, že Vrba má nabídku z Polska," řekl v deníku majitel klubu Tomáš Paclík. "Má u nás smlouvu do roku 2013 a chtěli bychom, aby ji dokončil. Jsme si ale vědomi toho, že bude pro nás těžké ho udržet," dodal. Przeglad Sportowy tvrdí, že Vrba v Plzni vydělává okolo 2,6 milionu korun ročně a v Krakově by mohl mít třikrát více. Wisla Krakov je momentálně na šestém místě polské ligy.

Nejlepší střelec NHL Milan Michálek má po střetu se spoluhráčem Erikem Karlssonem otřes mozku. Jak dlouho bude muset český kanonýr Ottawy, který v této sezoně vstřelil už devatenáct branek, absentovat, lékaři zatím neodhadli. Šestadvacetiletý Milan Michálek se tvrdě srazil s Erikem Karlssonem v úterním zápase proti Buffalu, z něhož odstoupil pět minut před koncem druhé třetiny. Oba hokejisté do sebe narazili v plné rychlosti na útočné modré čáře.

Souboj dvou nejlepších českých krasobruslařů Michala Březiny s Tomášem Vernerem bude hlavním tahákem společného mistrovství České republiky, Slovenska a Polska, které v pátek a v sobotu hostí Ostrava. Vedle národních titulů, jež obhajují Tomáš Verner a Martina Boček, bude ve hře i nominace na nadcházející mistrovství Evropy a světa. Michal Březina míří do Ostravy z finále Grand Prix v kanadském Québeku, zatímco Tomáš Verner po problémech s vyhřezlou ploténkou znovu nabírá závodní jistotu.

Meteorologové varují před velmi silným větrem v severní části ČR

Velmi silný vítr zasáhne podle meteorologů koncem týdne sever České republiky. Na hřebech hor může v nárazech dosáhnout až rychlosti orkánu, tedy přes 108 km/h. Silný vítr pak hrozí v celém Česku s výjimkou Jihomoravského kraje. Výstraha platí od pátečního dopoledne do sobotního poledne. Během víkendu se ve vyšších polohách budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje, vyplývá z informací, které zveřejnil Český hydrometeorologický ústav. Velmi silný vítr podle výstrahy zasáhne místa v nadmořské výšce nad 800 metrů v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Varování před silným větrem platí pro všechny nadmořské výšky.

Páteční počasí v Česku:

Bude zataženo s deštěm, na horách sněžení. Ojediněle i bouřky. Teploty 3 až 7 stupňů Celsia.