Zprávy

0:00
/
0:00

Na Šumavě opět policie zasahovala proti desítkám aktivistů

Policisté ve čtvrtek v šumavské lokalitě Na Ztraceném u Modravy opět zasahovali proti 65 ekologických aktivistů, kteří se pokoušeli bránit kácení stromů napadených kůrovcem. Zhruba 15 aktivistů se přivázalo ke čtyřem stromům. Policisté je postupně odřezávali. Na jeden strom vylezli dva účastníci blokády a roztáhli transparent Neničte Šumavu, řekl mluvčí blokády Mojmír Vlašín. Útoky dřevorubců, kvůli nimž ve středu aktivisté podali trestní oznámení, se podle jeho kolegy Vratislava Vozníka stále stupňovaly a ekologové je mají zdokumentované.

Hnutí Duha se ve čtvrtek odvolalo proti předběžnému opatření Okresního soudu v Klatovech, které ekologické organizaci ukládá, aby se zdržela organizování pohybu a pobytu lidí v lesích na území parku. Podle sdružení vedení správy parku neposkytlo soudu důležité informace. Sdružení také vyzvalo ministra životního prostředí Tomáše Chalupu (ODS), aby odvolal vedení parku, protože podle aktivistů soustavně porušuje zákony.

Aktivisté prosazují, aby se v dříve bezzásahové lokalitě napadené stromy nekácely. Tvrdí, že park postupuje protiprávně, neboť pro těžbu nemá nutné výjimky. Podle šéfa parku Jana Stráského i ČIŽP nejsou třeba. Park označil ke kácení 4000 stromů. Podle správců parku je tyto stromy nutné sanovat do deseti dnů, jinak z nich vyletí kůrovec, který zlikviduje osmi až desetinásobek dalších stromů. Ve čtvrtek podle mluvčího parku Pavla Pechouška dřevaři porazili, podobně jako v minulých třech dnech, zhruba 300 stromů. Podle Vlašína správa parku "ztratila jakoukoli soudnost", neboť chce nasadit na místě těžkou techniku, tedy harvestory. Vedení parku ve středu potvrdilo, že je připraveno využít tyto stroje v příštím týdnu, aby urychlilo odstraňování napadených stromů.

EK chce vyjádření k Šumavě, kde aktivisté protestují proti kácení

O situaci v národním parku a o zásahy proti kůrovci se zajímá i Evropská komise. Už v červnu požádala českou diplomacii, aby jí situaci v nejcennějších zónách parku vysvětlila. Až dorazí do Bruselu odpověď, rozhodnou úředníci, jestli s ČR zahájí řízení, na jehož konci může být citelná pokuta nebo jiná sankce. Šumava je součástí evropské soustavy chráněných území Natura 2000 a její ochrana patří mezi priority Bruselu. Tiskové oddělení ministerstva uvedlo, že nyní připravuje odpověď ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí.

NERV: V zájmu ČR je zachovat nynější politiku soudržnosti EU

Česká republika by neměla v Evropské unii prosazovat žádné velké změny v politice soudržnosti. V tiskové zprávě to sdělila Národní ekonomická rada vlády (NERV). Jen tak si podle rady vlády může Česko zabezpečit z EU po roce 2013 co nejvíc peněz. Cílem politiky soudržnosti, známé také jako kohezní politika, je hlavně vyrovnávat hospodářské a sociální rozdíly mezi evropskými regiony. Politika soudržnosti se v současném rozpočtovém období 2007 až 2013 dotýká zhruba třetiny rozpočtu Evropské unie. Peníze se přerozdělují většinou prostřednictvím strukturálních fondů. Nárok na finanční prostředky ze strukturálních fondů mají pouze takzvané znevýhodněné regiony, tedy například venkovské či problémové městské oblasti, nebo upadající průmyslové oblasti.

Ministerstvo nenašlo další chyby soudců při povolování odposlechů

Ministerstvo spravedlnosti při prověrkách na čtyřech náhodně vybraných soudech nenalezlo další chyby při povolování výpisů telefonních hovorů. Postup osmi soudců z Děčína, kteří podle úřadu dostatečně neodůvodňovali udělení souhlasu ke sledování mobilů, byl prý výjimkou. Ministerstvo na ně v nejbližších dnech podá kárné žaloby, sdělila mluvčí resortu Tereza Palečková. Úřad prověřoval povolování výpisů kvůli nedávnému případu varnsdorfského policisty Mariana Hudce. Deník Mladá fronta Dnes (MfD) uvedl, že kriminalista sledoval například výpisy telefonních hovorů šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského a nejbližších spolupracovníků prezidenta Václava Klause, a to kancléře Jiřího Weigla a tajemníka Ladislava Jakla. Zjistila to inspekce ministra vnitra při hloubkové prověrce, podle vyšetřovací verze policista pracoval na zakázku.

Novým generálním ředitelem ČRo byl zvolen Peter Duhan

Novým generálním ředitelem Českého rozhlasu (ČRo) byl zvolen nynější prozatímní ředitel veřejnoprávního rádia Peter Duhan. Členové Rady ČRo mu dali ve druhé volbě šest hlasů z devíti. To bylo potřebné minimum pro zvolení. Z dalších dvou kandidátů na vedení rozhlasu ve druhé volbě ředitelka zpravodajských stanic ČRo Hana Hikelová dostala dva hlasy, Petru Matoulkovi, který v minulosti působil například v soukromém Rádiu Černá Hora, radní nedali ani jeden hlas. Jeden hlas byl neplatný. Duhan byl přitom zvolení blízko již ve druhém kole první volby. Dostal v ní ovšem pouze pět hlasů z devíti a potřeboval jich šest. Duhan ve svém vystoupení na zasedání Rady ČRo ještě před volbou slíbil například rozsáhlou reorganizaci Českého rozhlasu, a to jak v rámci vnitřního fungování, tak u jednotlivých stanic. Vzniknout by podle něj měly čtyři hlavní stanice. Organizačně by podle Duhana měl ČRo mít tři sekce, z nichž každá by měla tři centra. První sekce by se zaměřila na programové vysílání, druhá na strategickou podporu a strategický rozvoj a třetí na ekonomické záležitosti. Doplnil, že v rámci restrukturalizace by se snížil počet zaměstnanců, a to i ve vedení. Ze současných zhruba 1500 by do roku 2015 měl klesnout na 1100.

Dobeš pro HN: Od 1. ledna 2012 zdraží dálniční známky i mýtné

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) chce od 1. ledna 2012 zdražit mýtné o čtvrtinu a více - až 1500 korun by měli zaplatit i řidiči za dálniční známku. Ministr to řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN). Podle listu tak chce Dobeš posílit rozpočet poté, co se mu nepodařilo přesvědčit ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), že na dopravu je potřeba o 14 miliard více než v letošním roce, a musí se smířit jen se čtyřmiliardovým navýšením rozpočtu. Zdražení mýtného by mělo posílit rozpočet o dvě miliardy korun. Od Nového roku tak podle HN například cesta kamionu se třemi nápravami mezi Prahou a Brnem vyjde o více než 200 korun dráž než letos. Dopravci s tímto nárůstem počítají.

Růst sazeb elektronického mýtného by podle ČSSD mohl mít negativní dopad na silnice nižších tříd. Mohlo by prý totiž vyvolat ještě větší snahu některých dopravců objíždět placené úseky, což by zhoršilo kvalitu života lidí v okolí nezpoplatněných silnic.

Státní veterinární správa vrátila zpět do Polska 46 tun masa

Státní veterinární správa (SVS) od konce května doposud zkontrolovala na základě nových předpisů 200 zásilek drůbežího masa. Na jejich základě vrátila zpět odesilateli celkem 46 tun masa. Ve všech případech šlo o maso z Polska. Potvrdil to Jan Váňa ze SVS. Od poloviny května v Česku platí nové vládní nařízení, které zpřísňuje dovozy živočišných produktů do země. Na základě nařízení musí dovozci potravin živočišného původu nejpozději 24 hodin před příchodem zboží do ČR o zásilce podrobně informovat dozorové orgány. Pokud tak neučiní, hrozí jim až milionová pokuta. SVS zahájila 14 dní poté, co nový předpis nabyl účinnosti, cílenou kontrolu zaměřenou na dovozy drůbežího masa, které bývá označováno za potencionálně nejrizikovější živočišnou komoditu. Domácí drůbežáři přitom dlouhodobě upozorňují, že například jejich polští kolegové na rozdíl od nich nemusí chladit kuřecí maso vzduchem, ale vodou, což je levnější a znevýhodňuje tuzemské výrobce. Chlazení vodou s sebou navíc nese větší riziko výskytu salmonel.

Čeští zelináři dostanou kvůli střevní bakterii šest milionů korun

Čeští pěstitelé zeleniny dostanou od Evropské unie více než šest milionů korun (261.000 eur) jako kompenzaci za ztráty, které jim způsobil výskyt nebezpečné střevní bakterie EHEC v Evropě. Novináře o tom informovala Evropská komise. EU rozdělí mezi farmáře jako odškodnění celkem 227 milionů eur (téměř 5,5 miliardy korun). Vůbec největší podíl na vyplacené částce získají Španělé, jejichž zemědělci se původně ocitli v podezření, že zdrojem nákazy jsou právě jejich produkty, konkrétně okurky. Podle nařízení Evropské komise si zemědělci mohli požádat o výjimečnou podporu na salátové okurky, rajčata, papriky, saláty a cukety. U českých zemědělců se kompenzace týkají pouze okurek a salátu, ostatní plodiny totiž v době aféry kolem bakterie EHEC v Česku ještě nerostly. O odškodnění požádalo Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) celkem sedm českých pěstitelů, kteří zaslali fondu dohromady deset oznámení o utrpěných škodách.

ČEZ prodává Mibrag společnosti EPH; získá od ní Energotrans

Elektrárenská společnost ČEZ prodá Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH) svůj poloviční podíl v německé hnědouhelné společnosti Mibrag. Od EPH koupí ČEZ společnost Energotrans, která vlastní elektrárnu v Mělníku a dodává teplo do Prahy. Sdělil to mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Hodnotu transakcí neuvedl. Podle Kříže je ČEZ oproti konkurenci více vystaven rizikovým tržním vlivům a strategicky musí firma posilovat svou pozici v činnostech, jako je distribuce a teplárenství. ČEZ si zároveň ponechá elektrárnu Chvaletice. "Nepodařilo se najít shodu na avizovaném prodeji elektrárny Chvaletice," dodal Kříž.

Funkčnost systému ochrany strojů Casa se testuje ve Španělsku

Funkčnost pasivního systému ochrany testují čeští a španělští technici od pondělí ve Španělsku na jednom ze čtveřice armádních dopravních letadel Casa C-295M. Vojáci doufají v pozitivní závěry zkoušek. Pokud ale systém nevyhoví, zvažuje ministerstvo obrany v krajním případě i možnost, že odstoupí od té části smlouvy s dodavatelem, která se této části dodávky týká. Sdělili to vysoce postavení představitelé ministerstva obrany. Omnipol, který stroje armádě dodává, má podle smlouvy do konce měsíce předat letadla v plně funkčním stavu. V postupu, jak se s Omnipolem vypořádat, ministerstvu radí renomovaná právní kancelář White&Case. Je přitom pravděpodobné, že ministerští právníci se budou také snažit o vyjednání lepších podmínek. Lidem z resortu se totiž zdá příliš vysoká už samotná cena nákupu a nelíbí se jim například ani tříletá servisní smlouva za 700 milionů korun.

Nejvyšší soud obdržel dovolání čtyř vítkovských žhářů

Žhářským útokem na domek Romů ve Vítkově na Opavsku se začne zabývat Nejvyšší soud (NS). Ve čtvrtek obdržel dovolání všech čtyř pachatelů, jimž soudy v Ostravě a Olomouci vyměřily tresty od 20 do 22 let vězení. Bez dalších podrobností to potvrdil mluvčí NS Petr Knötig. Při rasově motivovaném útoku utrpěla těžké popáleniny tehdy dvouletá Natálie. Její zdravotní následky jsou trvalé. Nejvyšší soud řeší dovolání v trestních věcech většinou do tří měsíců, uvedl Knötig. Téměř všechna dovolání soudci rozhodují bez veřejného jednání, drtivou většinu jich odmítnou. Teoreticky však mohou již pravomocný rozsudek zrušit a vrátit případ k novému projednání. Stává se to ale výjimečně. Útok podle verdiktu spáchali čtyři útočníci. David Vaculík a Jaromír Lukeš si mají odpykat 22 let ve vězení, Václav Cojocaru a Ivo Müller dostali dvacetiletý trest. Všichni čtyři byli odsouzeni za pokus o několikanásobnou rasově motivovanou vraždu a poškozování cizí věci.

Policie již obvinila 17 zkušebních komisařů z přijímání úplatků

Kriminalisté obvinili další tři zkušební komisaře pražského magistrátu, kteří podle nich za úplatky zařizovali žákům autoškol bezproblémové získání řidičských průkazů. Celkově tak již stíhají 17 komisařů z původních 19, kteří na odboru dopravně správních agend v době začátku vyšetřování pracovali. Za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby jim hrozí až osmileté tresty vězení. Protikorupční policie již také obvinila celkem sedm provozovatelů a učitelů autoškol z podplácení. Podle dřívějšího vyjádření mluvčího útvaru Romana Skřepka dávali úředníkům úplatky v hodnotě od 2000 do 15.000 korun. Údajné uplácení v souvislosti s řidičskými průkazy mohou policisté podle dřívějšího Skřepkova prohlášení prokázat od počátku letošního roku, pravděpodobně však fungovalo dlouhodobě. Oprávnění za peníze tak získaly nejméně desítky lidí.

V Praze jsou mezi bezdomovci i těhotné ženy

Pražské centrum sociálních služeb, které se stará o lidi bez přístřeší, zaznamenalo v poslední době tři případy těhotných žen na ulici. Centrum, které provozuje bezdomoveckou loď Hermes, se jim snaží najít místo v azylovém domě pro rodiny s dětmi. Na lodi, která slouží především jako noclehárna, a ne jako trvalé ubytování, pro ně nejsou vhodné podmínky. Pracovníci centra těhotným ženám pomáhají i s vyřizováním různých formalit. Kromě toho terénní pracovníci centra vyjíždějí pravidelně za lidmi bez přístřeší do ulic. Bezdomovcům, které v letním měsících trápí nejvíce úpaly, úžehy, zapařeniny a bércové vředy, poskytují zdravotní ošetření.

Za pololetí zemřelo na silnicích kvůli alkoholu 29 lidí

Při nehodách zaviněných řidiči jedoucími pod vlivem alkoholu zemřelo za první pololetí letošního roku 29 lidí, což je přes devět procent z celkového počtu obětí všech dopravních havárií. Loni si ve stejném období vyžádaly kolize zapříčiněné alkoholem o 17 mrtvých více, řekl šéf dopravní policie Leoš Tržil. Počet zraněných však podle něj oproti loňsku vzrostl o 124 lidí na 1192. Nárůst zaznamenala policie i v počtu nehod souvisejících s alkoholem. Celkem policisté zjistili přes 11.400 řidičů pod vlivem alkoholu. Tržil také upozornil, že u dvou třetin nehod je řidičům zjištěno více než jedno promile alkoholu. Pod vlivem drog policie za prvních šest měsíců letošního roku nachytala přes 850 řidičů. Celkově vyšetřovala policie za první pololetí letošního roku 34.666 dopravních nehod, což proti loňsku znamená pokles o 3,8 procenta.Období letních prázdnin se podle Tržila do dnešního dne z hlediska počtu mrtvých na silnicích zatím vyvíjí příznivě. Dosud si prázdninové nehody od 1. července vyžádaly 52 obětí a to je o 46 méně než ve stejném období loňského roku.

Průzkum: Více než každý třetí český chatař byl vykraden

Celkem 37 procent chalupářů zkušenost s vykradením. Víkendové bydlení má pojištěno 71 procent majitelů, nejčastěji ale pouze proti zásahu přírodních živlů. Vyplývá to z průzkumu, který pro pojišťovnu Generali uskutečnila mezi 500 respondenty agentura STEM/MARK. Podle statistik Policie ČR z roku 2010 je při vloupání do chaty průměrně poškozen nebo ukraden majetek za téměř 19.000 korun. Cílem zlodějů bývají většinou předměty, které se dají lehce zpeněžit, jako například nářadí a nástroje (28 procent), elektronika (20 procent) a běžné vybavení domácnosti (20 procent). Zloději se také zaměřují na potraviny (24 procent) a ošacení (deset procent), což naznačuje, že pachatelům nejde jen o peníze, ale také o jídlo a možnost přespání. Hodnota věcí, které jsou při krádeži zničeny, je často vyšší než hodnota těch ukradených. Takovou zkušenost má 35 procent dotázaných.

Průzkum také ukázal, že více než polovina chalup leží ve stejném kraji, jako bydliště majitele. Mimo svůj region mají podle předpokladu chatu či chalupu především obyvatelé Prahy. V ostatních regionech je dojíždění mimo rámec kraje méně časté. Průměrná cesta na chatu je dlouhá 52 km. Hlavním důvodem, proč Češi na chatu jezdí, je odpočinek a relaxace. Pro některé je to také návrat k přírodě a útěk z města a shonu.

Čeští vědci získali unikátní 3D mikroskop

Pracovníci Fyziologického ústavu Akademie věd pod vedením Petra Ježka pomohli americkým kolegům z Yaleovy univerzity zkonstruovat a na biologických vzorcích vyzkoušet unikátní 3D mikroskop s rozlišením až 25 nanometrů. Jeho další verzi nyní získali pro svou pražskou laboratoř. Oznámil to vedoucí českého vědeckého týmu. Jednotku nanometr používá nanotechnologie, která je považována za synonymum vědeckotechnické revoluce 21. století. Do jednoho nanometru se vejdou tři až čtyři atomy. Virus je velký 100 nanometrů. Optické mikroskopy totiž neumožňují rozlišení vyšší než asi 250 nanometrů, což je tloušťka mitochondrií, buněčných organel dávajících energii, ale i signály při mnoha fyziologických pochodech. Vysoké rozlišení 3D mikroskopem umožní studovat strukturu mitochondrií a jejich sítě, které v buňce vytvářejí, organizaci mitochondriální DNA a děje, které vedou k jejím mutacím.

V příštím roce by mohl být digitalizován film Hoří, má panenko

V příštím roce by mohla být digitalizována slavná komedie Miloše Formana z roku 1967 Hoří, má panenko. "Diskutujeme o tom, jestli to bude tento či jiný Formanův film, některý z filmů Vojtěcha Jasného a podobně," řekl ředitel Národního filmového archivu Vladimír Opěla. Jeden nebo i dva snímky by v příštím roce mohly následovat drama Františka Vláčila Marketa Lazarová, které tímto procesem prošlo první. Proces digitalizace starých filmů zahájilo ministerstvo kultury, které reagovalo na doporučení Evropské komise z roku 2006, jež se týká digitalizace kulturního materiálu, jeho dostupnosti online a uchovávání. Digitální podoba navíc i letitým filmům dodává lepší barvu, ostrost a kontrast obrazu. Zmizí i poškození záznamu, například viditelné rýhy. Podle ředitele Opěly byl vytvořen seznam 200 českých titulů, které by měly být postupně restaurovány.

Turisté se do Česka vracejí pomaleji než do jiných destinací

Turistický ruch se vzpamatovává z krize, příjezdy zahraničních turistů do Česka ale v letošním prvním čtvrtletí rostly pomaleji než u jiných evropských turistických destinací. Opětovný zájem o cestování výrazně podpořil poptávku zejména po střední Evropě a evropské části Středozemního moře. Řekl to analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Česká republika zaznamenala v prvním čtvrtletí meziroční sedmiprocentní nárůst počtu zahraničních turistů. Celkem jich do země přijelo podle Českého statistického úřadu 1,17 milionu. Krize cestovního ruchu do Česka dorazila ještě před ekonomickou recesí, uvedl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. Počet západních turistů dlouhodobě klesá od roku 2007, není proto primárně způsoben omezováním zbytných výdajů lidí v důsledku finanční nejistoty, která se v Evropě projevila v posledních dvou letech.

V Česku je řada přírodních koupališť nevhodná ke koupání

Na několika přírodních koupalištích v Česku platí zákaz koupání, řadu dalších hygienici ke koupání nedoporučují. Lidé se nesmí koupat například v koupališti Jince na Příbramsku, v Hamru na Jezeře na Českolipsku a v sečské přehradě, koupaliště v Chabařovicích dokonce kvůli špatné vodě ukončilo předčasně sezonu. Středočeští hygienici zakázali koupání v koupališti Jince, ostatní vodní plochy jsou lidem k dispozici. Některé ale mají mírně zhoršenou kvalitu vody, to je i případ nádrže Slapy. Kvůli sinicím je zakázáno i koupání v přehradě Seč na Chrudimsku. V řadě sledovaných přírodních koupališť na jihu Čech se letos vyskytly sinice vůbec poprvé. Platí to především o vodní nádrži Orlík, kvalita vody mírně poklesla i v nádrži Lipno.

Ze sportu:

Fotbalisté Mladé Boleslavi si výrazně zkomplikovali boj o Evropskou ligu. V úvodním utkání 3. předkola prohráli 0:3 na půdě AEK Larnaky, když z tlaku ve druhé půli vytěžili góly Gregoor van Dijk, jenž se trefil z pokutového kopu nařízeného za faul Tomáše Janíčka, Gonzalo García a v nastavení Tim De Cler. V odvetě, hrané za týden v Mladé Boleslavi, tak bude vítěz Ondrášovka Cupu potřebovat vstřelil minimálně čtyři branky.

Páteční počasí v Česku:

Oblačno až polojasno, na severu až zataženo. Na jihu a východě místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejvyšší teploty 20 až 24 stupňů, na horách kolem 15 stupňů Celsia. Foukat bude mírný severozápadní až severní vítr.