Zprávy

0:00
/
0:00

Policie v úterý opět zasáhla proti ekologickým aktivistům na Šumavě

Policisté v úterý opět zasáhli v šumavské lokalitě Na Ztraceném u Modravy proti aktivistům, kteří bránili před kácením stromy napadené kůrovcem. Zadrželi a v poutech předvedli na služebnu 20 lidí, další z prostoru vymezeného pro těžbu vyvedli, řekla policejní mluvčí Dana Ladmanová. Několik lidí se také opakovaně ke stromům připoutalo řetězy, policie je odstřihla. Aktivisté tvrdí, že zákrok policie nabývá na brutalitě. Přiznali, že ubránit stromy se jim nedaří, řekl mluvčí blokády Mojmír Vlašín. Aktivisté blokovali lokalitu bez větších konfliktů od 15. července. V pondělí se na místo vydali těžaři. Díky zásahu policie, která vyváděla z prostoru těžby lidi, pokáceli dřevorubci zhruba 300 stromů. Podobný počet stromů porazili i v úterý. Aktivisté prosazují, aby se v lokalitě, jež byla dříve bezzásahovou zónou, stromy napadené kůrovcem vůbec nekácely. Tvrdí, že národní park postupuje protiprávně. Správa parku chce v kácení co nejdříve pokračovat. Kůrovec prý jinak masivně postihne i okolní lesy.

Místopředseda Senátu Sobotka odsoudil blokádu aktivistů na Šumavě

Z neúcty k právnímu řádu a touhy po zviditelnění obvinil místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) ekologické aktivisty, kteří se na Šumavě snaží zablokovat kácení stromů napadených kůrovcem. Podle něj svými extremistickými postoji překračují pravidla demokratické společnosti. Kácení stromů zasažených kůrovcem by mohl příští týden podpořit i Senát jako celek na své schůzi. Horní komora se bude boji s kůrovcem věnovat na základě petice Zachraňme Šumavu, kterou inicioval Svaz obcí Národního parku Šumava. Tvůrci petice, pro kterou získali už 13.200 podpisů, jsou pro razantní zásah vůči lýkožroutovi smrkovému. Svaz šumavských obcí podpořil kroky současného vedení parku i ministerstva životního prostředí, které kácení v parku povolilo. Podobný postoj doporučil Senátu i jeho výbor pro životní prostředí pod vedením Ivo Bárka (za ČSSD).

Václav Klaus v australském parlamentu odmítl bezpečnostní prohlídku

Prezident Václav Klaus se při cestě po Austrálii odmítl podrobit bezpečnostní prohlídce v australském parlamentu v hlavním městě Canbeře. V prostorách parlamentu má studio celostátní australská televize ABC1, která chtěla s českým prezidentem udělat rozhovor. S odvoláním na produkční pořadu, ve kterém měl Klaus účinkovat, o události informoval server abc.net.au. Producentka pořadu Michelle Ainsworthová Klause upozornila, že detektorem prochází všichni, Klaus ale trval na svém. Ainsworthová o tom informovala člena ochranky parlamentu, ten ale prohlásil, že přes detektor musí projít. Václav Klaus se poté vrátil do hotelu a z natáčení sešlo. Podle mluvčího Hradu Radima Ochvata jsou rentgenové kontroly ve státních institucích umístěny právě kvůli bezpečnosti prezidentů a ostatních ústavních činitelů, nikoliv obráceně. Klaus na dvoutýdenním turné v Austrálii přednáší o svém pohledu na klimatické změny. V úterý mimo jiné vystoupil v australském National Press Clubu (NPC) v Canbeře, kde podle serveru abc.net.au označil klimatické změny za "hromadný klam" a některé zastánce tohoto názoru obvinil z totalitarismu. Prezident do Austrálie odcestoval ve středu, vrátit by se měl 2. srpna.

Stovky lidí vyjádřily svou účast s oběťmi útoků v Norsku

Jedna svíce, svazek bílých růží a stránky plné bolesti, soucitu i podpory. Na norském velvyslanectví v Praze v pondělí a dnes stovky lidí podepsaly kondolenční knihy vystavené k uctění památky obětí pátečních útoků v Norsku. Nejméně 76 lidí při nich zabil nastraženou bombou v centru Osla a následnou střelbou na setkání mládeže na nedalekém ostrově Utoya pravicový extremista Anders Behring Breivik. Dveře si na velvyslanectví v pražské Hellichově ulici podávali zástupci diplomatických misí v ČR a nejrůznějších českých politických i společenských organizací. Především ale přicházeli norští návštěvníci Prahy a čeští občané, pro které není norská hrůza jen vzdálenou mediální událostí. Soustrast vyjádřil norskému velvyslanectví i pražský arcibiskup Dominik Duka, který rovněž povede v pátek od 17:00 v katedrále svatého Víta bohoslužba za oběti útoků.

ČSSD chce trestat utajené sledování jiných lidí

Sociální demokraté navrhují, aby soud mohl trestat osoby, které budou tajně sledovat jiné lidi. Současná právní úprava podle nich není dostatečná. České soudy totiž mohou trestat jen stalking, tedy neutajované pronásledování. Za utajované sledování navrhuje ČSSD trest až jeden rok vězení. Strana novelu předložila Poslanecké sněmovně a z důvodové zprávy k novele vyplývá, že trestné by bylo takové sledování, při kterém bude použito elektronické nebo jiné technické zařízení sloužící k pořizování záznamu nebo přenosu zvuku či obrazu. Mohlo by tedy jít o odposlechy, fotografování a natáčení sledovaných. Vedle toho by novela měla trestat i ty, kteří byť i z nedbalosti poruší mlčenlivost tím, že neoprávněně sdělí osobní údaje získané v souvislosti s výkonem svého povolání, zaměstnání nebo funkce. I v tomto případě by měl pachateli hrozit trest odnětí svobody až na jeden rok.

MF chce přerozdělit daně mezi velkými a malými obcemi

Ministerstvo financí odeslalo do připomínkového řízení návrh novely zákona o rozpočtovém určení daní, která se týká rozdělování sdílených daní mezi obce. Sdílené příjmy obcí by podle MF měly být posíleny o 8,5 miliardy korun na úkor národních dotačních titulů ve státním rozpočtu a dosavadního příspěvku na školství. S návrhem nesouhlasí největší města, která podle svého vyjádření přijdou o miliardy korun, což ohrozí fungování základních služeb. Podle ministra financí Miroslava Kalouska má každý občan právo na zajištění srovnatelné úrovně veřejných služeb ze strany obcí. Současný systém financování ale neumožňuje všem obcím poskytovat tyto služby se stejným rozsahem i kvalitou. "Proto navrhujeme takové změny, které rozdíly napříč obcemi zmírní," uvedl Kalousek. MF předpokládá, že zákon vstoupí v účinnost od roku 2013. Největší nárůst výnosu ze sdílených daní na obyvatele by se měl týkat obcí od 2000 do 10.000 obyvatel. Celkem 6241 obcí by mělo dostat v novém systému navíc 13,5 miliardy korun. Daňové příjmy čtyř největších českých měst by měly od roku 2013 klesnout celkem o 4,9 miliardy korun.

Piloti ČSA zahájí protesty v okamžiku předání první výpovědi

V případě předání první výpovědi některému z pilotů ČSA zahájí České sdružení dopravních pilotů CZALPA protestní akci, která bude mít za následek zpožďování letů. Na tiskové konferenci to řekl šéf CZALPA Filip Gaspar. Sdružení vadí plánované propouštění dopravních pilotů, které údajně jde nad rámec vládou schválené restrukturalizace společnosti. Podle ČSA jsou všechny připravované změny součástí restrukturalizačního plánu, který v minulosti CZALPA akceptovala. Pro zimní letový řád společnost počítá s 29 letouny a přibližně 10 piloty na letadlo, tedy celkem s téměř 300 piloty. V současnosti jich společnost zaměstnává 350. Zadání restrukturalizačního plánu, který počítal se zeštíhlením dopravce, se podle ČSA nezměnilo. Společnost proto překvapuje, proč CZALPA v jedné třetině nynějšího procesu odstupuje od programu restrukturalizace, se kterým dříve sama souhlasila.

Zemědělci sklidili desetinu obilí a 23 procent řepky

Zemědělci zatím letos sklidili desetinu ploch obilí a 23 procent řepky. Výnosy jsou mírně vyšší než v loňském roce, vyplývá z údajů Agrární komory. Nejdále žně pokročily u ozimého ječmene, který je pod střechou z 82 procent ploch. K dnešnímu datu je sklizeno 138.615 hektarů obilovin z celkem 1,349 milionu osetých hektarů. Průměrný výnos zatím dosahuje pět tun na hektar, což je meziročně o 0,3 tuny na hektar více. Řepku farmáři sklidili z 86.123 hektarů s průměrným hektarovým výnosem 3,1 tuny z hektaru. Loni podle údajů ČSÚ průměrný výnos činil 2,83 tuny z hektaru. Touto plodinou letos zemědělci oseli rekordních více než 373.000 hektarů. Letošní sklizeň základních obilovin by podle prvního odhadu Českého statistického úřadu zveřejněného před týdnem měla být o 6,1 procenta vyšší než loňská a měla by činit 6,547 milionu tun. Úroda řepky by měla vzrůst na rekordních 1,056 milionu tun, což by proti loňsku znamenalo nárůst o 1,3 procenta. Agrární komora odhaduje mírně nižší sklizeň, než ČSÚ.

Ovocnáři chtějí více kompenzovat škody z mrazů, MZe na to nemá

Čeští ovocnáři chtějí od ministerstva zemědělství (MZe) výraznější pomoc při kompenzaci škod, které jim způsobily květnové mrazy. Řekl ti předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Škody na letošní úrodě ovoce kvůli jarním mrazům přesáhnou podle odhadů půl miliardy korun. Sklizeň ovoce bude nejnižší od roku 1984, odkdy se sklizně sledují, a zřejmě nejnižší za posledních 50 let. Proti škodám mrazem se pěstitelé prakticky nemohou pojistit. Podle MZe limitují možnosti pomoci pěstitelům úspory ve státním rozpočtu. Ministerstvo koncem června uvedlo, že zvýší zemědělcům dotace v rámci programů na restrukturalizaci sadů a na nákup kapkové závlahy o 30 milionů korun. Navíc jim umožní v letošním roce odklad splátek u programů Zemědělec a Půda. To je podle ovocnářů ale málo.

Policie má novou ombudsmanku

Novou policejní ombudsmankou se stala právnička Taťána Pešková z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra. Informoval o tom mluvčí ministerstva Pavel Novák. Ve funkci nahradila bývalého náměstka pro mezinárodní vztahy Viktora Čecha, kterého na vnitro přivedl exministr vnitra Radek John (VV) a jehož místo nynější ministr vnitra Jan Kubice zrušil. Kubice sice prý funkci Čechovi nabídl, ten ji však nepřijal. Institut policejního ombudsmana vznikl v dubnu letošního roku na základě Strategie vlády v boji proti korupci. Hlavním účelem jeho fungování je pomoc policistům a zaměstnancům policie v případě podezření na nekalé praktiky uvnitř sboru, zejména různé druhy diskriminace a šikany ze strany nadřízených, podřízených, případně spolupracovníků.

Ministr Besser zrušil prohlášení gotických sklepů památkou

Ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) zrušil prohlášení gotických sklepů poblíž Národní třídy v Praze kulturní památkou. Věc vrátil ministerským úředníkům k novému posouzení. V místech, kde byly sklepy objeveny, má vyrůst multifunkční stavba Copa centrum. Velmi zachovalé sklepy archeologové odkryli v létě 2009 pod pozůstatky domů, které byly zbořeny při výstavbě metra v 70. letech minulého století. Kvůli překvapivě dobrému stavu archeologové požádali o jejich prohlášení za památku. Ministerstvo je za kulturní památku vyhlásilo již na přelomu roku, investor ale proti rozhodnutí podal rozklad. Důvod, proč Besser takto rozhodl, ministerstvo neuvedlo. V minulých měsících Besser vyvolal některými svými kroky ostrou kritiku, podle níž jeho rozhodnutí nahrávají developerům.

Ministerstvo potvrdilo Praze pokutu za špatný stav Štvanice

Ministerstvo kultury potvrdilo pokutu, kterou Praha dostala od magistrátních památkářů za špatný stav zimního stadionu na Štvanici. Hlavní město dostalo za zanedbání péče o kulturní památku pokutu 150.000 korun, proti rozhodnutí se odvolalo. Památkově chráněný stadion byl kvůli havarijnímu stavu zbourán. Šéf pražských památkářů Jan Kněžínek na začátku června uvedl, že za špatný stav štvanického stadionu nese zodpovědnost majitel, tedy Praha, i bývalý nájemce, kterým bylo sdružení Apex-Club. Zatímco hlavnímu městu magistrátní památkáři uložili pokutu 150.000 korun, nájemce by měl zaplatit 800.000 korun, o jeho odvolání ministerstvo dosud nerozhodlo. Zimní stadion byl postaven v roce 1935 jako první umělé kluziště v hlavním městě.

Armáda prodává přes 30 nepotřebných nemovitostí

Armáda prodává přes 30 nepotřebných nemovitostí v ceně od 11.000 do 64 milionů korun. Zájemcům o koupi nabízí například hotel u přehrady Lipno, letiště u Tábora nebo bunkry. Prodejem majetku obrana pravidelně ulehčuje svému napjatému rozpočtu. Součet minimálních kupních cen všech 31 nabízených objektů dosahuje hodnoty přibližně 340 milionů korun. Nejdražší z nabízených objektů je areál letiště Všechov u Tábora, který obrana nabízí za 64 milionů korun. Garážový dvůr v Písku mohou zájemci získat za 42 milionů, areál vojenské nemocnice v Klatovech za 21 milionů korun. Za podobnou cenu nabízejí vojáci ve stejném městě také ubytovnu. Informace k výběrovému řízení na zjištění zájemce o koupi nemovitého majetku byly uveřejněny na internetových stránkách.

Čunek má zaplatit exsekretářce 80.000 Kč za poškození pověsti

Senátor a expředseda KDU-ČSL Jiří Čunek má zaplatit své bývalé sekretářce Marcele Urbanové 80.000 Kč, rozhodl o tom ostravský krajský soud. Urbanová po něm požadovala deset milionů korun za poškození pověsti. Tvrdila, že ji poškodily výroky, které Čunek na její adresu pronášel v médiích. Čunek se za některé výroky vůči Urbanové musí omluvit a má zaplatit náklady soudního řízení. Proti rozsudku se chce odvolat. Soud dal Urbanové za pravdu pouze částečně. Některé Čunkovy výroky označil jako přiměřené hodnocení. Jako urážlivé uznal zejména jeho výroky o vzhledu Urbanové a o tom, že je lhářka. Nejhorším byl podle soudu jeho výrok pronesený v Poslanecké sněmovně, kde Urbanovou přirovnal k lehké děvě. Čunkovi proto soud nařídil, aby se bývalé sekretářce za tyto výroky omluvil. Urbanová poukazovala na to, že se vinou politika stala veřejně známou osobou. Čunek měl opačný názor a žalobu považoval za bezdůvodnou.

Policie rozbila gang výrobců anabolik

Kriminalisté zadrželi jedenáctičlenný gang výrobců a prodejců padělaných anabolik a léků. Mezi obviněnými jsou Češi i Slováci, většinou bývalí sportovci, kulturisté, trenéři fitness a organizátoři závodů. Informoval o tom Pavel Hanták z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Továrnu na výrobu padělků měli na Zlínsku. Podezřelí působili nejen v Česku a na Slovensku, ale i v dalších zemích EU. Hrozí jim tresty vězení od pěti do 12 let. Tři skončili ve vazbě. V továrně detektivové našli stroje na výrobu tablet a míchání směsí, stroje na plnění lékovek a ampulí a také statisíce různých tablet. Přípravky chráněné ochrannou známkou údajní pachatelé prodávali v napodobených lékovkách a obalech s kopiemi příbalových letáků. Padělané léčivo prodávali i lidem se zdravotními problémy. Bez předem stanovené diagnózy se podle policie těmito přípravky léčili pacienti s poškozenými játry nebo ledvinami. Svaz kulturistiky a fitness ČR (SKFČR) v tiskové zprávě rezolutně odmítl jakoukoli spojitost s případem nebo s podezřelými osobami.

Průmyslový objekt na Rokycansku zachvátil rozsáhlý požár

Hasiči dnes od časného rána bojují s rozsáhlým požárem průmyslového objektu v Holoubkově na Rokycansku. Hořet začalo v hale na kovoobrábění, zřejmě v části, kde se leští kovy. Požár se pak rozšířil na halu a další objekt a na střechu přilehlých budov, řekla mluvčí hasičů Alena Marešová. Škodu ještě nemohli odborníci přesně vyčíslit, zatím je odhadnutá na deset milionů korun. V době vzniku požáru byli uvnitř dva lidé, nikdo se nezranil. Hasiči jsou i po více než 11 hodinách zásahu stále na místě. Jednotky se střídají a dál rozebírají konstrukce a dohašují ohniska požáru. Pracovat budou určitě do večera. Po uhašení zůstane nejméně 24 hodin na místě požáru hlídka, aby včas zachytila, pokud by se oheň z některého skrytého ohniska znovu rozhořel, řekla mluvčí.

Výuka nového písma Comenia Script se rozšíří i do 2. tříd ZŠ

Výuka nového psacího písma Comenia Script se od září rozšíří i do druhých tříd. Vyučovat se začalo loni na vybraných školách. Děkanka Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy a garantka projektu Radka Wildová řekla, že školy mají zájem v novince pokračovat. Školy si nové písmo podobné tiskacímu chválí, prý usnadňuje psaní třeba dětem s poruchami učení. Dvouleté ověřování potrvá do června 2012, o plošném zavedení ale ministerstvo školství neuvažuje. Písmo Comenia Script vytvořila grafička Radana Lencová. Písmena jsou více podobná tiskacímu, například velké psací S nebo L se píšou téměř stejně jako tiskací. Jednotlivá písmena se při psaní úplně nespojují, díky tomu a chybějícím "kudrlinkám" je prý výsledný rukopis jednodušší a čitelnější.

Pacienty s poruchami srdečního rytmu hlídají lékaři na dálku

Pacienty s poruchami srdečního rytmu, kteří mají kardiostimulátor nebo defibrilátor, mohou lékaři sledovat na dálku v systému Home monitoring. Systém je chrání před náhlou srdeční smrtí a zlepšuje léčbu. Novinářům to řekl přednosta první interní kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Miloš Táborský. Loni dostalo v ČR přístroje napojené na dálkové sledování 2596 pacientů. Čekací doby jsou až rok, podle Táborského by mohly být kratší, kdyby nebyly přísné limity od pojišťoven. Systém sleduje také funkci kardiostimulátoru a defibrilátoru, zda jsou baterie nabité a zda elektrody zavedené do srdce předávají signály. Pokud nastane technický problém, předá systém zprávu centru. Nemůže se tak podle Táborského stát to, co dřív bývalo, že pacient chodil třeba i několik měsíců s nefunkčním přístrojem, než přišel na další pravidelnou kontrolu k lékaři. Kdyby ho v té době zastihla smrtící arytmie, nepřežil by.

Fresh Film Fest se i letos koná v Praze

Osmý ročník Fresh Film Festu, evropského festivalu zaměřeného na světovou debutovou a studentskou tvorbu, se uskuteční od 24. do 28. srpna v Praze. V metropoli se akce koná podruhé, předchozí ročníky byly v Karlových Varech. Organizátoři pro návštěvníky vybrali téměř 150 snímků. Hlavní část festivalu proběhne například v Paláci Akropolis, kině Světozor nebo divadle Ponec a na FAMU. Nově se snímky budou promítat v Kině 35 ve Francouzském institutu a také pod širým nebem v Riegrových sadech, kde bude vstup zdarma. Nejlepším mezinárodním studentským filmem loňského sedmého ročníku festivalu Fresh Film Fest porotci zvolili německý snímek Bez dechu režiséra Visara Moriny, rodáka z kosovské Prištiny.

Fero Fenič zvažuje nový projekt, prý velké překvapení

Režisér, scenárista a producent Fero Fenič uvažuje o novém projektu. Konkrétně o něm nechce mluvit, ale pokud se pro něj rozhodne, bude to prý velké překvapení. Fenič to řekl s tím, že jasno by v tom měl mít do konce léta. Uvedl, že má hotový scénář k hranému filmu a rozpracovaných několik dalších témat. Šedesátiletý Fenič, který patří mezi nejvýraznější osobnosti české kinematografie, převzal v úterý na Letní filmové škole v Uherském Hradišti Výroční cenu Asociace českých filmových klubů. Rodák z východního Slovenska vystudoval filmovou a dokumentární režii na pražské FAMU, pak se vrátil do Bratislavy a pracoval ve filmových studiích na Kolibě. V roce 1986 však musel pro "protisocialistickou činnost" Slovensko opustit a usadil se v Praze. Tam se zpočátku živil jako turistický průvodce, později se opět vrátil k filmu. Založil Febio, kde do loňska vzniklo na 1300 pořadů.

Ze sportu:

První místopředseda Fotbalové asociace České republiky Dalibor Kučera oznámil, že na uvolněný post předsedy po Ivanu Haškovi kandidovat nebude. Funkcionář, který po Haškově červnové abdikaci stojí coby zastupující předseda v čele svazu, to oznámil v písemném prohlášení. Fotbalová asociace je bez zvoleného šéfa už měsíc poté, co Hašek na valné hromadě oznámil, že po dvou letech funkci opouští a vrací se k trenérské práci do Spojených Arabských Emirátů. Od té doby se spekuluje, kdo ho ve funkci nahradí.

Až budou hodiny v Londýně ve středu odpočítávat poslední rok do zahájení olympijských her, České republice bude v krátkém televizním propagačním spotu fandit oštěpař Petr Frydrych. "Come on Czech Republic," řekne kromě jiného třiadvacetiletý atlet do kamery. Svěřenec Jana Železného dostal nabídku, aby natočil jako tuzemský zástupce pozvánku na příští olympijské hry.

Počasí v Česku:

Ve středu bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. V Čechách přechodně i polojasno. Nejvyšší teploty 20 až 24 stupňů, na horách kolem 14 stupňů C.